Федерација/БиХ

Додик: Никада нећу дати сагласност да војска буде постављена на границу између Српске и Србије

САЗВАО ХИТНУ СЈЕДНИЦУ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ЗБОГ МИГРАНАТА
  • Коментаришући најављено формирање резервног састава Полиције Федерације БиХ, Додик рекао да је то у реду ако цијене да им треба тај састав за повећање безбједности: „Нека им је срећно, ми им ништа нећемо оспорити и не петљамо се у њихове ствари као што се они стално покушавају петљати у наше
  • Српски члан Предсједништва БиХ упозорио да су касарне у Републици Српској имовина Српске, а не Оружаних снага БиХ: „Наравно да они могу да имају своја обиљежја, али она која има Република Српска мораће ту бити присутна Оружане снаге БиХ нису ме обавијестиле о намјери да обиљеже све војне локације и касарне у БиХ једнаким обиљежјима, али – касарне у Српској биће какве јесу

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик потврдио је данас у Бањалуци да је за сутра сазвао хитну сједницу Предсједништва БиХ због мигрантске кризе.

„Није ми то проблем и већ сам заказао за сутра сједницу Предсједништва“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Међутим, наводи да би то све могла бити „јалова прича, јер нема Савјета министара који би нешто оперативно могао и да уради по том питању“.

Реагујући на приједлог хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића да у заштиту границе од миграната треба укључити и Оружане снаге, Додик је рекао да никада неће дати сагласност да војска буде постављена на границу између Републике Српске и Србије.

Није хтио, каже, да одбије да сазове сједницу, на коју члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, који ју је затражио, по пословнику има право, али сумња у адекватан исход.

Додик је подсјетио да је Предсједништво БиХ и раније разматрало то питање те затражило да се направи цјеловит план када су у питању мигрантски пробеми, али, како каже, Савјет министара ништа није урадило, чиме је, умјесто рјешења за мигрантски кризу, постало проблем.

„Једино што можемо закључити јесте да покушавамо да дођемо до тога плана“,рекао је Додик.

„Полиција једног ентитета без сагласности не може у други“

Додик је изјавио да, према Уставу БиХ, полицијске снаге једног ентитета не могу да пређу на подручје другог, без сагласности тог ентитета.

Коментаришући најављено формирање резервног састава Полиције Федерације БиХ, Додик је рекао новинарима у Бањалуци да је то у реду ако они цијене да им треба тај састав за повећање безбједности, истичући да је Република Српска процијенила да јој треба формирање резервног састава.

„Нека им је срећно, ми им ништа нећемо оспорити и не петљамо се у њихове ствари као што се они стално покушавају петљати у наше“, навео је Додик.

Он каже да се тражи споразум да федерална полиција или неке друге полицијске снаге распореде на простор Републике Српске, истичући да таквог споразума неће бити.

„Ако неко сматра да треба да се ангажује полиција Републике Српске да чува границу, јер су они неспособни и инертни, онда ће полиција Српске то урадити и не треба нам никаква испомоћ“, истакао је Додик.

Он је рекао да су касарне у Републици Српској имовина Српске, а не Оружаних снага БиХ.

„Наравно да они могу да имају своја обиљежја, али она која има Република Српска мораће ту бити присутна“, нагласио је Додик.

На питање да ли су га Оружане снаге БиХ обавијестиле о намјери да обиљеже све војне локације и касарне у БиХ једнаким обиљежјима, Додик је рекао да нису и поручио да ће касарне у Српској бити какве јесу.

Комшић: Министарка Пендеш да размјести војску дуж границе са Србијом и Црном Гором

ХРВАТСКИ члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић упутио је данас и званичан захтјев за одржавање хитне седнице Председништва БиХ због мигрантске кризе и предложио да се од министарке одбране БиХ Марине Пендеш затражи да размјести војску дуж границе са Србијом и Црном Гором.

Према његовом приједлогу, војска би помагала граничној полицији БиХ у контроли границе са Србијом и Црном Гором, а ради спријечавања илегалних прелазака државне границе, преноси Клиџ.

Према овом приједлогу, употреба и размјештај јединица Оружаних снага БиХ не подразумијева коришћење наоружања и бојевих средстава.

Комшић је предложио и да Председништво БиХ предложи хитно одржавање ванредне седнице Савета министара БиХ на тему брзог и свеобухватног ангажовања свих расположивих капацитета Министарства безбедности БиХ и управних организација БиХ ради рјешавања проблема илегалне имиграције у БиХ из земаља Африке и Азије противно важећим законима и визном режиму БиХ.

(Танјуг)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар