Federacija/BiH

Dodik: Nikada neću dati saglasnost da vojska bude postavljena na granicu između Srpske i Srbije

SAZVAO HITNU SJEDNICU PREDSJEDNIŠTVA BiH ZBOG MIGRANATA
  • Komentarišući najavljeno formiranje rezervnog sastava Policije Federacije BiH, Dodik rekao da je to u redu ako cijene da im treba taj sastav za povećanje bezbjednosti: „Neka im je srećno, mi im ništa nećemo osporiti i ne petljamo se u njihove stvari kao što se oni stalno pokušavaju petljati u naše
  • Srpski član Predsjedništva BiH upozorio da su kasarne u Republici Srpskoj imovina Srpske, a ne Oružanih snaga BiH: „Naravno da oni mogu da imaju svoja obilježja, ali ona koja ima Republika Srpska moraće tu biti prisutna Oružane snage BiH nisu me obavijestile o namjeri da obilježe sve vojne lokacije i kasarne u BiH jednakim obilježjima, ali – kasarne u Srpskoj biće kakve jesu

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik potvrdio je danas u Banjaluci da je za sutra sazvao hitnu sjednicu Predsjedništva BiH zbog migrantske krize.

„Nije mi to problem i već sam zakazao za sutra sjednicu Predsjedništva“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Međutim, navodi da bi to sve mogla biti „jalova priča, jer nema Savjeta ministara koji bi nešto operativno mogao i da uradi po tom pitanju“.

Reagujući na prijedlog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da u zaštitu granice od migranata treba uključiti i Oružane snage, Dodik je rekao da nikada neće dati saglasnost da vojska bude postavljena na granicu između Republike Srpske i Srbije.

Nije htio, kaže, da odbije da sazove sjednicu, na koju član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji ju je zatražio, po poslovniku ima pravo, ali sumnja u adekvatan ishod.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH i ranije razmatralo to pitanje te zatražilo da se napravi cjelovit plan kada su u pitanju migrantski probemi, ali, kako kaže, Savjet ministara ništa nije uradilo, čime je, umjesto rješenja za migrantski krizu, postalo problem.

„Jedino što možemo zaključiti jeste da pokušavamo da dođemo do toga plana“,rekao je Dodik.

„Policija jednog entiteta bez saglasnosti ne može u drugi“

Dodik je izjavio da, prema Ustavu BiH, policijske snage jednog entiteta ne mogu da pređu na područje drugog, bez saglasnosti tog entiteta.

Komentarišući najavljeno formiranje rezervnog sastava Policije Federacije BiH, Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da je to u redu ako oni cijene da im treba taj sastav za povećanje bezbjednosti, ističući da je Republika Srpska procijenila da joj treba formiranje rezervnog sastava.

„Neka im je srećno, mi im ništa nećemo osporiti i ne petljamo se u njihove stvari kao što se oni stalno pokušavaju petljati u naše“, naveo je Dodik.

On kaže da se traži sporazum da federalna policija ili neke druge policijske snage rasporede na prostor Republike Srpske, ističući da takvog sporazuma neće biti.

„Ako neko smatra da treba da se angažuje policija Republike Srpske da čuva granicu, jer su oni nesposobni i inertni, onda će policija Srpske to uraditi i ne treba nam nikakva ispomoć“, istakao je Dodik.

On je rekao da su kasarne u Republici Srpskoj imovina Srpske, a ne Oružanih snaga BiH.

„Naravno da oni mogu da imaju svoja obilježja, ali ona koja ima Republika Srpska moraće tu biti prisutna“, naglasio je Dodik.

Na pitanje da li su ga Oružane snage BiH obavijestile o namjeri da obilježe sve vojne lokacije i kasarne u BiH jednakim obilježjima, Dodik je rekao da nisu i poručio da će kasarne u Srpskoj biti kakve jesu.

Komšić: Ministarka Pendeš da razmjesti vojsku duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom

HRVATSKI član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je danas i zvaničan zahtjev za održavanje hitne sednice Predsedništva BiH zbog migrantske krize i predložio da se od ministarke odbrane BiH Marine Pendeš zatraži da razmjesti vojsku duž granice sa Srbijom i Crnom Gorom.

Prema njegovom prijedlogu, vojska bi pomagala graničnoj policiji BiH u kontroli granice sa Srbijom i Crnom Gorom, a radi spriječavanja ilegalnih prelazaka državne granice, prenosi Klidž.

Prema ovom prijedlogu, upotreba i razmještaj jedinica Oružanih snaga BiH ne podrazumijeva korišćenje naoružanja i bojevih sredstava.

Komšić je predložio i da Predsedništvo BiH predloži hitno održavanje vanredne sednice Saveta ministara BiH na temu brzog i sveobuhvatnog angažovanja svih raspoloživih kapaciteta Ministarstva bezbednosti BiH i upravnih organizacija BiH radi rješavanja problema ilegalne imigracije u BiH iz zemalja Afrike i Azije protivno važećim zakonima i viznom režimu BiH.

(Tanjug)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar