Федерација/БиХ

Додик обавијестио Шведску академију да Комшићево писмо против Хандкеа није став БиХ

КОМШИЋ ЗАТРАЖИО ДА АКАДЕМИЈА ПРИЈЕ ДОДЈЕЛЕ НАГРАДЕ ПРЕИСПИТА СВОЈУ ОДЛУКУ
  • У писму предсједнику Академије Матсу МАЛМУ нагласио: Република Српска цијени да је одлука да ову престижну награду добије Петер Хандке донијета уз пуну свијест о вредности и значају његовог књижевног опуса без кога би данашњи свијет сигурно био сиромашнији. Кампања која се води против Петера Хандкеа од тренутка када се сазнало за награду покушај је политизације културе и ревизије истине

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо предсједнику Краљевске шведске академије наука Матсу Малму у којем га је обавијестио да је писмо предсједавајућег Предсједништва Жељка Комшића, у којем протестује због избора лауреата Нобелове награде за књижевност Петера Хандкеа, његов лични став, а не БиХ.

„Из медија смо сазнали да Вам се писмом обратио предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић. Желим да Вас обавијестим да је садржај у писму господина Комшића његов лични став, а никако став БиХ, па Вас молимо да то писмо третирате као незадовљство појединца у БиХ”, истакао је Додик у писму упућеном Малму, пренијела је РТРС.

Он је истакао да Република Српска цијени да је одлука да ову престижну награду добије Петер Хандке донијета уз пуну свијест о вредности и значају његовог књижевног опуса без кога би данашњи свијет сигурно био сиромашнији, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

„Додјелом ове награде и Нобелов комитет на најбољи начин се одужио том изузетном писцу и његовом дјелу. Кампања која се води против Петера Хандкеа од тренутка када се сазнало за награду покушај је политизације културе и ревизије истине”, навео је Додик у писму, јавља Танјуг.

Он је нагласио да је Нобелова награда за књижевност завршила у правим рукама и да је овом наградом Хандкеу враћено повјерење у вредновање свјетских достигнућа у различитим областима, па и у књижевности.

Комшић је данас упутио писмо Малму у име, како је навео, грађана БиХ и у лично име, износећи низ критика на рачун Краљевске шведске академије наука, позивајући их да прије додјељивања награде Хандкеу преиспитају своју одлуку.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар