Federacija/BiH

Dodik obavijestio Švedsku akademiju da Komšićevo pismo protiv Handkea nije stav BiH

KOMŠIĆ ZATRAŽIO DA AKADEMIJA PRIJE DODJELE NAGRADE PREISPITA SVOJU ODLUKU
  • U pismu predsjedniku Akademije Matsu MALMU naglasio: Republika Srpska cijeni da je odluka da ovu prestižnu nagradu dobije Peter Handke donijeta uz punu svijest o vrednosti i značaju njegovog književnog opusa bez koga bi današnji svijet sigurno bio siromašniji. Kampanja koja se vodi protiv Petera Handkea od trenutka kada se saznalo za nagradu pokušaj je politizacije kulture i revizije istine

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Kraljevske švedske akademije nauka Matsu Malmu u kojem ga je obavijestio da je pismo predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića, u kojem protestuje zbog izbora laureata Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, njegov lični stav, a ne BiH.

„Iz medija smo saznali da Vam se pismom obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. Želim da Vas obavijestim da je sadržaj u pismu gospodina Komšića njegov lični stav, a nikako stav BiH, pa Vas molimo da to pismo tretirate kao nezadovljstvo pojedinca u BiH”, istakao je Dodik u pismu upućenom Malmu, prenijela je RTRS.

On je istakao da Republika Srpska cijeni da je odluka da ovu prestižnu nagradu dobije Peter Handke donijeta uz punu svijest o vrednosti i značaju njegovog književnog opusa bez koga bi današnji svijet sigurno bio siromašniji, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

„Dodjelom ove nagrade i Nobelov komitet na najbolji način se odužio tom izuzetnom piscu i njegovom djelu. Kampanja koja se vodi protiv Petera Handkea od trenutka kada se saznalo za nagradu pokušaj je politizacije kulture i revizije istine”, naveo je Dodik u pismu, javlja Tanjug.

On je naglasio da je Nobelova nagrada za književnost završila u pravim rukama i da je ovom nagradom Handkeu vraćeno povjerenje u vrednovanje svjetskih dostignuća u različitim oblastima, pa i u književnosti.

Komšić je danas uputio pismo Malmu u ime, kako je naveo, građana BiH i u lično ime, iznoseći niz kritika na račun Kraljevske švedske akademije nauka, pozivajući ih da prije dodjeljivanja nagrade Handkeu preispitaju svoju odluku.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar