Федерација/БиХ

Додик: Од прољећа 2021. неће бити БиХ ако се не врати на дејтонске позиције

„СРПСКА ЈЕ КРЕНУЛА ПУТЕМ ИЗЛАСКА ИЗ БиХ СА КОЈЕГ НЕМА ПОВРАТКА“
  • „Неће нас зауставити ни САД ни било ко други јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, прије свега интервенцијом међународног фактора
  • Желим да сви у Републици Српској знају – дошло је до зида, и ми сада морамо да одлучимо да ли ћемо прихватити да нас тим лажним флоскулама из америчке и западних амбасада одрже у некој причи неких начела, а у суштини подривају наша права, или да Република Српска учини оно што мора
  • „БиХ је лоше мјесто и мјесто неслободе за Србе и Српску. Ако нема договора да странци оду из Уставног суда и да он буде стављен у функцију као и свим другим земљама онда нема ни БиХ. То нека запамте
  • Шта год они урадили, сад морају знати да су упалили стартну позицију за самосталност Републике Српске... Ово је црвена линија која је пређена. Устав БиХ је јасно и изричито прописао надлежности БиХ, а нигдје не пише да имовина спада у те надлежности

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да је Република Српска кренула на пут изласка из БиХ, с којег нема повратка.

„Ми ћемо то урадити и неће нас зауставити ни САД ни било ко други јер сматрамо да је Дејтонски споразум срушен, прије свега интервенцијом међународног фактора“, рекао је Додик новинарима у Источном Сарајеву.

Он је навео да ће вријеме показати колико је Република Српска озбиљна у тој намјери, наводећи да Српска има избор између двије ствари, од којих је једна да дозволи себи да тихо нестане и буде урушена кроз „смртоносни“ пакет који су направили међународна заједница и бошњачка страна у Сарајеву.

„У првој фази то је било реализовано преко високог представника и наметања рјешења, а сада то раде преко Уставног суда, желећи да то заштите причом о владавини права. Да је ријеч о владавини права не би ту одлучивала три странца и амбасаде“, истакао је Додик.

Он је додао да је друга ствар да „Република Српска учини оно што мора“.

„Желим да сви у Републици Српској знају – дошло је до зида, и ми сада морамо да одлучимо да ли ћемо прихватити да нас тим лажним флоскулама из америчке и западних амбасада одрже у некој причи неких начела, а у суштини подривају наша права, или да Република Српска учини оно што мора“, рекао је Додик.

Додик је нагласио да ни он, ни било ко други нема право да занемари чињеницу да је за Републику Српску и слободу њених грађана погинуло 29.000 људи.

„То је нешто што мора бити завјет да ће Република Српска опстати“, поручио је Додик.

Он је поновио да Српска не може да вјерује у БиХ.

„БиХ је лоше мјесто и мјесто неслободе за Србе и Српску. Ако нема договора да странци оду из Уставног суда и да он буде стављен у функцију као и свим другим земљама онда нема ни БиХ. То нека запамте“, нагласио је Додик.

Открио је да ће већ од данас спроводити закључак власти и опозиције у Републици Српској о обустављању рада у одлучивању о питањима из надлежности органа БиХ, тако да неће бити ниједне одлуке Предсједништва, те додао да на прољеће наредне године неће бити БиХ ако се земља не врати на дејтонске позиције.

„Хрватима се мора вратити пуна суштинска конститутивност, Србима безбједност у смислу да више не буду жртве превара и преноса надлежности и да се договоримо, ако хоћете, а ако не, мислим да на прољеће наредне године неће бити БиХ“, изјавио је Додик за загребачки „Вечерњи лист“, издање за БиХ, те додао да ће власт у Републици Српској подржати стварање трећег ентитета, ако се Хрвати тако изјасне.

С обзиром на посљедња дешавања у БиХ и на пресуду Уставног суда о пољопривредном земљишту, Додик је нагласио да би било најбоље да се народи у БиХ разиђу и да се направи „нешто што би био простор слободног кретања људи и робе“, будући да није могуће створити државу која функционише на принципу два ентитета и три конститутивна народа.

„Шта год они урадили, сад морају знати да су упалили стартну позицију за самосталност Републике Српске. Ми нећемо допустити, ово је црвена линија која је пређена. Устав БиХ је јасно и изричито прописао надлежности БиХ, а нигдје не пише да имовина спада у те надлежности“, истакао је Додик.

Он је навео да оно што је до сада радио ОХР кршећи Устав, сада ради Уставни суд БиХ, те нагласио да се такве одлуке у Републици Српској неће поштовати нити спроводити, већ да ће Српска спроводити своје одлуке.

„Не очекујем да се међународна заједница ту петља, као што се није петљала ни у доношењу незаконитих одлука Уставног суда БиХ“, истакао је Додик, те поновио да би БиХ профункционисала када би странци отишли из ње.

Српски члан Предсједништва је рекао да су различити ставови о НАТО интеграцијама БиХ један од разлога зашто оваква земља не може опстати.

„Ми не желимо у НАТО због својих искустава из прошлости, док неки други имају своја искуства и желе у НАТО. Не треба нико да трпи због нас, ни ми због неког другог. Док сам ја ту, неће се догодити ниједна одлука у БиХ која ће допринијети интеграцији БиХ у НАТО“, поновио је Додик.

Говорећи о путу БиХ ка ЕУ, он је рекао да подржава тај пут, али да нема неког ентузијазма, те додао да се не зна шта ће бити са Унијом, с обзиром на Брегзит и све проблеме са којима се суочавају њене чланице.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар