Федерација/БиХ

Додик: Српска и Србија само заједно могу да одговоре на изазове пред којима је српски народ

НА КРФУ РЕКАО ДА ЈЕ ГРЧКА СИМБОЛ СРПСКОГ СТРАДАЊА И ВАСКРСНУЋА
  • Поводом повлачења српске војске на крф и пробоја Солунског фронта српски члан Предсједништва БиХ рекао: „Грчка за српски народ свето мјесто. Грчка је наш Јерусалим. Овдје су Срби још у 12. вијеку пронашли своје духовно уточиште на Светој Гори
  • Посебно је нагласио: „Одајемо почаст свим српским борцима, њиховим страдањима, не заборављамо њихово херојство и голготе кроз које су прошли. На тај начин не сјећамо се само наших предака, очева, дједова, мајки и бака, него показујемо и српско јединство, јер само јединствен, овај наш народ, мали по броју, а велики по херојским дјелима, може опстати

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је српски народ посљедњих година изложен сталним изазовима, а да је тренутно један од највећих изазова – Космет.

„Само јединствени и држећи се заједно – Република Српска и Србија могу да одговоре на те изазове. Јединство српског народа је неопходно, јер само тако можемо сачувати наш народ, наш идентитет и нашу слободу“, истакао је Додик данас на Крфу гдје је присуствовао обиљежавању годишњице повлачења српске војске преко Албаније, Битке на Кајмакчалану и пробоја Солунског фронта.

Он је подсјетио да у посљедњих неколико година Република Српска и Србија заједно обиљежавају све велике датуме из српске историје.

„Одајемо почаст свим српским борцима, њиховим страдањима, не заборављамо њихово херојство и голготе кроз које су прошли. На тај начин не сјећамо се само наших предака, очева, дједова, мајки и бака, него показујемо и српско јединство, јер само јединствен, овај наш народ, мали по броју, а велики по херојским дјелима, може опстати“, поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је Грчка за српски народ свето мјесто. „Грчка је наш Јерусалим. Овдје су Срби још у 12. вијеку пронашли своје духовно уточиште на Светој Гори“, истакао је Додик.

Он је рекао да је Грчка и симбол страдања и васкрсење српског народа.

„Прије нешто више од 103 године, овдје на Крфу, на ‘Острву спаса’, како га ми Срби још зовемо, своје уточиште од албанске голготе потражило је више од 150.000 измучених, рањених, гладних српских војника и цивила. Многи од њих свој коначни спокој пронашли су овдје, сахрањени у ‘хумкама у туђини’ и Плавој гробници, ‘храму тајанства’ гдје ‘влада бескрајна тишина'“, рекао је Додик.

Раније данас српски члан Предсједништва БиХ положио је вијенце на централни саркофаг у Маузолеју, гдје је обављен и вјерски обред, а потом на Морнаричком крсту који се налази на узвишењу недалеко од Маузолеја, и у Плаву гробницу.

Након тога, Додик је, заједно са представницима града Крфа, посјетио музеј „Српска кућа“, гдје га је дочекао кустос Љубомир Сарамандић.

Пробој Солунског фронта био је одлучујући за слом централних сила у Првом свјетском рату и његово окончање. Представља најдуже припреману војну акцију у историји ратовања која је, бриљантно изведеним стратешким предвиђањима и операцијама, задивила цијели свијет, па и противнике.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар