Федерација/БиХ

Додик: Покренућу заштиту виталног националног интереса поводом међународне мониторинг групе

ЊЕН ДОЛАЗАК У БиХ – У ИНСПЕКЦИЈУ КВАЛИТЕТА СРЕДЊЕГ ОБРАЗОВАЊА – ПОДРЖАЛИ ЏАФЕРОВИЋ И КОМШИЋ
  • Објаснио: „Недовољно се у складу са Уставом види Република Српска као јединица која треба да буде видљива. Народна скупштина Републике Српске ће у складу са уставним овлаштењима разматрати то питање
  • Нагласио да не постоји воља да се питање ријеши  питање илегалних миграната у БиХ: „Постоје два рјешења. Или да се отворе границе ЕУ и да сви они који су планирали да тамо иду слободно прођу, или да се врате у земље из којих су дошли. Предсједништво БиХ одавно је тражило цјеловит програм рјешавања питања илегалних миграната, али да га још увијек није добило
  • Открио и зашто нису прихваћени материјали Министарства иностраних послова у Савјету министара: „Неко у Министарству иностраних послова не шаље пошту ни мени као члану Предсједништва нити предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији. Те ствари се морају разјаснити

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће у Народној скупштини Републике Српске покренути питање виталног националног интереса јер су на данашњој сједници друга два члана Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић гласали за, а он против прихватања формирања међународне мониторинг групе која би се бавила квалитетом средњег образовања у БиХ.

„Недовољно се у складу са Уставом види Република Српска као јединица која треба да буде видљива“, рекао је Додик и додао да ће Народна скупштина Републике Српске у складу са уставним овлаштењима разматрати то питање.

Додик је рекао новинарима да је на данашњој сједници Предсједништва БиХ разговарано и о питању илегалних миграната у БиХ и констатовао да не постоји воља да се то питање ријеши.

„Постоје два рјешења. Или да се отворе границе ЕУ и да сви они који су планирали да тамо иду слободно прођу, или да се врате у земље из којих су дошли“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Предсједништво БиХ одавно тражило цјеловит програм рјешавања питања илегалних миграната, али да га још увијек није добило.

Додик је нагласио и да нису прихваћени ни материјали Министарства иностраних послова у Савјету министара.

„Неко у Министарству иностраних послова не шаље пошту ни мени као члану Предсједништва нити предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији. Те ствари се морају разјаснити“, поручио је Додик.

Додик је истакао да Министарство иностраних послова у Савјету министара не обавља своју уставну дужност.

„МИП врши криминал, конфискује поште, не доставља у складу са прописима пошту како то чине српски представници. Још вјерујем да то није министарка. То је неприхватљиво“, констатовао је Додик и истакао да траже информацију о томе, те да ће тражити одговорност оних који то чине.

Српски члан Предсједништва БиХ каже да вјероватно све активности МИП-а неће моћи да добију његову подршку.

Додик је рекао да је са дневног реда данашње сједнице скинут захтјев да се војним представницима продуже мандати у дипломатским представништвима, наводећи да то не треба да се ради.

„Тражимо да се направи нови споразум у расподјели“, рекао је Додик.

Он каже да је договорено да Предсједништво БиХ изда изјаву у вези са пандемијом, односно епидемијом вируса корона, истичући да је очигледно да има много проблема.

„Раније смо имали усаглашене ставове о томе. Није то функционисало јер нису сви једнако поштовали одлуку о карантину, нису једнако поштоване одлуке на нивоу консултација и не видим да има разлога да поново потежемо причу о карантинима. Углавном, пратићемо оно што предложи струка“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је епидемиолошка ситуација забрињавајућа, те да је неопходно да се још једном позову и стручњаци и обични људи на додатни опрез.

„Очигледно да је епидемија у експанзији и огромна штета је и у БиХ и у ентитетима“, рекао је Додик.

„Предсједништво понижено играма око буџета“

Додик је изразио незадовољство што су на Приједлог буџета, за који је ова институција предложила хитну процедуру, улагани амандмани чиме је одгођено његово усвајање како је то уставни предлагач предвидио, те оцијенио да је таквим „играма“ парламента понижено Предсједништво.

Додик је истакао да је на сједници Предсједништва изразио незадовољство што Парламентарна скупштина БиХ не поштује Предсједништво.

„Предсједништво је предлагач буџета и ми смо тражили да он буде усвојен по хитној процедури, што подразумијева да оба дома парламента БиХ једино могу да гласају по принципу ‘узми или остави’ и не могу да се улажу амандмани“, истакао је Додик.

Он је додао да је Представнички дом на приједлог „одређених структура и подршку других“ изгласао амандман.

„Тиме је понижено Предсједништво“, истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је на састанку у Источном Сарајеву договорено да се тако усваја буџет, указујући да се беспотребно губе двије или три седмице.

„То је чисто непоштовање Предсједништва“, нагласио је Додик и изразио незадовољство чињеницом да се у БиХ не поштује и не вриједи никакав договор.

Он је истакао да се беспотребно губи вријеме и да је буџет могао бити већ усвојен.

„Овдје се не може бити сигуран да оно што је данас договорено сутра буде поштовано“, констатовао је Додик.

Дом народа парламента БиХ јуче је усвојио Приједлог буџета институција БиХ у различитом тексту од оног који је усвојио Представнички дом и формирана је комисија која ће радити на усаглашавању текста са комисијом коју би требало да именује Представнички дом.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар