Федерација/БиХ

Додик: Позваћу Србе у САД да опет гласају за Трампа, он је велики лидер

„УПРКОС ТОМЕ ШТО САМ ЈОШ ПОД САНКЦИЈАМА КОЈЕ МИ ЈЕ ВАШИНГТОН УВЕО ЗБОГ ПОДРШКЕ ЊЕМУ“
  • Орбан је прототип успјешног вође једног друштва, које је прије петнаестак година било у тежој економској ситуацији него Грчка, а који је успио да својим мјерама Мађарску уздигне до земље са растућом економијом, просперитетом и будућношћу. То што се Орбан некоме у Европи не свиђа не мора да значи да ми морамо да се повинујемо таквим ставовима
  • Ердоган је далеко прагматичнији него што изгледа у медијима.  Наши разговори нису ишли у смјеру политичких рјешења на Балкану, ту се разликујемо, али смо разговарали о практичним стварима, попут изградње ауто-пута. Наравно, не мислим да је Турска изгубила симпатије према муслиманима и да је одједном постала космополитска, али Турска је важна држава, нарочито са економског становишта и Ердоган је у том смислу велики лидер
  • Поводом недавних изјава бившег британског дипломате Тимотија Леса и бившег замјеника шефа ЦИА за Балкан Стивена Мејера, који не искључују могућност прекрајања граница на Балкану, укључујући уједињење Србије и Републике Српске, Додик је указао да среће много људи који су страни намјештеници у БиХ и да многи причају готово идентичну причу као Лес и Мејер, једино што, за разлику од њих, неће то јавно да кажу

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће позвати Србе у Америци да на сљедећим изборима гласају за актуелног предсједника Доналда Трампа.

Додик је рекао да у континуитету подржава Трампа и да сматра да је Трамп реалан, рационалан политичар и велики лидер који је Америци вратио економску стабилност и који има највећи раст популарности у САД.

„Без обзира што трпим посљедице због подршке њему и што ми је америчка администрација, са којом и он сам има проблеме, увела санкције, мислим да је добро да он поново побиједи на изборима. Кад дође вријеме, послаћу поруку свим Србима који имају право гласа у Америци и којима је важно шта ја кажем, да гласају за Трампа“, изјавио је Додик за београдски лист „Данас“.

На молбу да прокоментарише значај сусрета попут оног који је имала предсједник Српске Жељка Цвијановић недавно са званичницом САД Лором Купер, Додик је рекао да је несумњиво важно да се представници Републике Српске срећу са важним људима америчке администрације и да могу да изнесу своје ставове.

Он је истакао да то само говори о новом приступу према којем нови чланови америчке администрације покушавају да што више слушају, умјесто да не слушајући никога и намећу своја рјешења, како је то чинила стара администрација.

„Зато ме радују такви састанци и подржавам их“, истакао је Додик.

Поводом састанака са римокатоличким поглаваром папом Фрањом, предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоаном, мађарским премијером Виктором Орбаном и другима, Додик је објаснио да такви разговори увијек релаксирају ситуацију.

„Постоје питања која се наметну у јавном дискурсу и о којима онда можете да разговарате на састанцима. Било ми је изнова занимљиво разговарати са свим тим саговорницима. Видим да постоји већа доза реализма, а не идеализма у политичком расуђивању. Код папе то можете нарочито да видите“, рекао је Додик за београдски лист „Данас“.

Он је истакао да је Орбан прототип успјешног вође једног друштва, које је прије петнаестак година било у тежој економској ситуацији него Грчка, а који је успио да својим мјерама Мађарску уздигне до земље са растућом економијом, просперитетом и будућношћу.

„То што се Орбан некоме у Европи не свиђа не мора да значи да ми морамо да се повинујемо таквим ставовима“, указао је Додик.

Он је истакао да је Ердоган далеко прагматичнији него што изгледа у медијима.

„Наши разговори нису ишли у смјеру политичких рјешења на Балкану, ту се разликујемо, али смо разговарали о практичним стварима, попут изградње ауто-пута. Ми се морамо оријентисати на економију. Наравно, ја и даље не мислим да је Турска изгубила симпатије према муслиманима и да је одједном постала космополитска, али Турска је важна држава, нарочито са економског становишта и Ердоган је у том смислу велики лидер“, рекао је Додик.

Поводом недавних изјава бившег британског дипломате Тимотија Леса и бившег замјеника шефа ЦИА за Балкан Стивена Мејера, који не искључују могућност прекрајања граница на Балкану, укључујући уједињење Србије и Републике Српске, Додик је указао да је дуго у политици и да среће много људи који су страни намјештеници у БиХ, додајући да многи причају готово идентичну причу као Лес и Мејер, „једино што, за разлику од њих, неће то јавно да кажу“.

Додик је навео да га је скоро у западној Европи један дипломата, који неће јавно да се експонира, питао: „Докле ће ово моћи овако?“.

„Сви су они свјесни ситуације кад оду у пензију, а док су намјештеници причају о нечему што су њихове владе замислиле да тако треба да буде, без обзира на реалност“, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, Чарлс Крафорд, који је био амбасадор и у Сарајеву и Београду и могао да упозна и односе између Бањалуке и Сарајева и између Београда и Приштине, а био је веома агилан британски дипломата, када је отишао у пензију, на једном скупу у Будимпешти прије неколико година је рекао да је међународна заједница неправедна.

„Као примјер је навео чињеницу да на Косову живе два народа која су сукобљена, силују жене једни другима и не подносе се – Срби и Албанци, а међународна заједница каже `пошто је тако, раздвојите се` и да државу Албанцима, док у БиХ влада слична ситуација између различитих народа – ратују, убијају се, силују жене једни другима, а међународна заједница каже `ћутите и будите заједно`. Дакле, то су ти двоструки аршини“, рекао је Додик.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар