Федерација/БиХ

Додик прегласан поводом Пељешког моста – позвао се на витални национални интерес

ЏАФЕРОВИЋ И КОМШИЋ ГЛАСАЛИ ЗА ПОКРЕТАЊЕ СПОРА ПРОТИВ ХРВАТСКЕ
  • Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ нагласио да за разлику од Џаферовића и Комшића сматра да БиХ са Хрватском треба да гради пријатељске односе, тим прије јер Република Српска има интерес за изградњу моста на Сави код Градишке

НА ДАНАШЊОЈ сједници Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић гласали су за покретање спора с Хрватском због изградње Пељешког моста, али се томе успротивио Милорад Додик, позивајући се на витални национални интерес.

„Било је и приједлога око обустављања радова на Пељешком мосту и отварање спора са Хрватском. Комшић и Џаферовић су гласали за ту одлуку. У формалном смислу се сматра усвојеном, али с обзиром да сваки члан има право на витални интерес, ја сам потегао као српски члан Предсједништва питање виталног националног интереса и објаснићу у НС РС-у зашто то није добро“, казао је Додик након сједнице Предсједништва.

Додик је нагласио да за разлику од Џаферовића и Комшића сматра да БиХ са Хрватском треба да гради пријатељске односе, тим прије јер Република Српска има интерес за изградњу моста на Сави код Градишке.

Он је оцијенио да је понашање Џаферовића и Комшића контрапродуктивно и изразио наду да ће Народна скупштина Републике Српске препознати интересе Српске и ову одлуку прогласити неважећом, тим прије јер се зна да је ЕУ донирала средства за Пељешки мост и да је кинески извођач поуздан партнер.

Додик је најавио да ће о овим питањима јавност бити обавијештена у закључцима са сједнице.

Савјет министара није одговорио изазовима мигрантске кризе

Додик је изјавио да је Предсједништво данас закључило да БиХ неће бити база за смјештај миграната и оцијенило да је понашањем Савјета министара у техничком мандату усложњена ситуација у вези са овим проблемом.

„Предсједништво БиХ констатује да Савјет министара /у техничком мандату/ ни на поновљени захтјев Предсједништва није доставио свеобухватан и детаљан план конкретних мјера и активности које је потребно предузети ради рјешавања мигрантске кризе у БиХ“, рекао је Додик новинарима у Сарајеву након сједнице Предсједништва.      

Додик је најавио да ће Предсједништво БиХ покренути разговоре са надлежним органима Србије и Црне Горе с циљем рјешавања питања илегалних миграција.

„Предсједништво БиХ позива надлежне нивое власти да се активно укључе и помогну у рјешавању питања миграната у Унско-санском кантону“, пренио је Додик новинарима закључке Предсједништва БиХ о мигрантској кризи.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар