Федерација/БиХ

Додик: Пријети нам се и силом, али ми пратимо Србију – све што она уради и ми ћемо

НАТО СКИНУТ СА ДНЕВНОГ РЕДА ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ, ОТКАЗАНА И СЈЕДНИЦА О МАНДАТАРУ
  • Комшић предлагао да АНП у Брисел пошаље предсједавајући Савјета Министара БиХ пошаље годишњи план за НАТО, а уколико то он не учини да то уради предсједавајући Предсједништва БиХ.  Додик рекао да то вријеђа интелигенцију и да су такви приједлози јуче долазили и од неких међународних званичника
  • До истека рока споразума о формирању власти на нивоу БиХ  5. септембра одлучићемо о даљим потезима. Спреман сам да идем до краја и треба ми подршка народа. А, ја ћу ту подршку тражити и од Народне скупштине Републике Српске
  • „Из америчке амбасаде су тражили да с људима из мога кабинета нешто усаглашавају у споразуму, што сам одбио јер је то мијешање САД у унутрашње ствари БиХ
  • Што се тиче изјаве Бакира Изетбеговића да принципи и даље вриједе након 30. августа нека их онда он понесе својој кући

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Жељко Комшић казао је да је у кратким консултацијама скинут АНП с дневног реда редовне сједнице Предсједништва.

Нисмо могли постићи сагласност и одлучили смо да скинемо АНП с дневног реда. Одлучили смо да откажемо и ванредну сједницу. То је договор нас тројице, жао ми је, рекао је Комшић.

Он је додао да је одлука лако донесена и да није било драматике.

Комшић је додао да су одлучили да одгдоде и ванредну сједницу на којој је требало да именују мандатара, због тога што би он и Џаферовић гласали против.

То би одмах значило да би господин Зоран Тегелтија изгубио позицију јер га више не бисмо могли предложити, када га једном одбију чланови Предсјеедништва“, додао је Комшић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик унапријед је оцијенио да данас неће доћи до именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара, јер према дотадашњим изјавама споразум неће бити постигнут и истакао да неће прихватити уцјене лидера СДА Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића да се иде у НАТО.

До истека рока споразума 5. септембра одлучићемо о даљим потезима. Спреман сам да идем до краја и треба ми подршка народа. А, ја ћу ту подршку тражити и од Народне скупштине Републике Српске“, рекао је Додик за београдски дневник „Ало“.

Он је подсјетио да је тражио ванредну сједницу Предсједништва на којој ће се расправљати о кандидату за предсједавајућег Савјета министара који би требало да буде Србин.

Истовремено, Комшић је заказао и редовну сједницу и без консултација и процедуре на дневни ред ставио тачку Годишњи национални план за чланство у НАТО. Нећу тражити да се тачка за пут у НАТО скине са дневног реда, али ћу гласати против тога, пошто ме обавезује одлука Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности, рекао је Додик.

Додик је истакао да је прошло девет мјесеци од избора, а да неко и даље не жели да Срби у органима БиХ буду представљени како је то предвиђено Уставом и оствареним резултатима на изборима.

„Разним играма, подметањима и лажима Сарајева и међународне заједнице са Запада чине се разне сплетке да се Срби понизе и да у органе власти не уђу побједници на изборима, него Срби који су муслиманима подобни. Тако се и сада у Сарајеву измислила нека прича о одлуци која би Републику Српску одвела у НАТО, а то се од Бакира Изетбеговића и муслимана поставља као услов за формирање Савјета министара и власти у БиХ“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, чим је 5. августа потписан споразум у Сарајеву, Американци су одмах скочили и рекли да они то не виде у споразуму, што је био вјетар у леђа муслиманима да изађу из тог споразума.

А, онда су из америчке амбасаде тражили да с људима из мога кабинета нешто усаглашавају у споразуму, што сам одбио јер је то мијешање САД у унутрашње ствари БиХ, истакао је Додик.

Он је поручио да наметнута рјешења никада неће проћи и да ће се против њих увијек борити.

Народна скупштина Републике Српске донијела је одлуку о војној неутралности, што је за мене обавеза. Кад је потписиван споразум, рекао сам да не прихватам акциони план за пут у НАТО. Пријети нам се силом, али наш став је јасан – ми пратимо Србију и све што уради Србија и ми ћемо урадити, рекао је Додик.

Он је нагласио да Српска неће границу на Дрини која би дијелила Србе.

Додик је рекао и да је замјеник помоћника америчког државног секретара за Европу и Евроазију Метју Палмер дио старе америчке администрације и да ће „и он проћи“.

„Шта има везе шта је Палмер рекао. И тај Палмер ће проћи. Као да је он нека фаца, он је дио старе администрације која покушава да користи перцепцију моћи Америке да би форсирао подршку муслиманима у БиХ. Против сам те политике. И није ме препао Палмер. Ја да се њих бојим, или бих напустио политику или бих је промијенио“, рекао је Додик.

„Остало је још 10 дана, видјећемо шта и како даље“

Милорад Додик, члан Предсједништва БиХ, казао је да је и он гласао да се скине са дневног реда АНП с обзиром да је видио да су друга два члана сагласна да се то уради, и да имају већину.

Напоменуо је да Споразум тројице лидера вриједи још 10 дана.

Коментаришући приједлог закључка на констатацију коју је дао Комшићда предсједавајући Савјета Министара БиХ пошаље годишњи план за НАТО, а уколико то он не учини да то уради предсједавајући Предсједништва БиХ Додик је рекао да то вријеђа интелигенцију и да су такви приједлози јуче долазили и од неких међународних званичника.

Он је нагласио да за 10 дана истиче рок да се имплементирају принципи споразума који су потписала три лидера Бакир Изетбеговић, лидер СДА, Драган Човић, лидер ХДЗ-а и Додик, као лидер СНСД-а, и да ће након овога видјети шта даље и како.

Што се тиче изјаве Бакира Изетбеговића да принципи и даље вриједе након 30. августа нека их онда он понесе својој кући, казао је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар