Federacija/BiH

Dodik: Prijeti nam se i silom, ali mi pratimo Srbiju – sve što ona uradi i mi ćemo

NATO SKINUT SA DNEVNOG REDA PREDSJEDNIŠTVA BiH, OTKAZANA I SJEDNICA O MANDATARU
  • Komš predlagao da ANP u Brisel pošalje predsjedavajući Savjeta Ministara BiH pošalje godišnji plan za NATO, a ukoliko to on ne učini da to uradi predsjedavajući Predsjedništva BiH.  Dodik rekao da to vrijeđa inteligenciju i da su takvi prijedlozi juče dolazili i od nekih međunarodnih zvaničnika
  • Do isteka roka sporazuma o formiranju vlasti na nivou BiH  5. septembra odlučićemo o daljim potezima. Spreman sam da idem do kraja i treba mi podrška naroda. A, ja ću tu podršku tražiti i od Narodne skupštine Republike Srpske
  • „Iz američke ambasade su tražili da s ljudima iz moga kabineta nešto usaglašavaju u sporazumu, što sam odbio jer je to miješanje SAD u unutrašnje stvari BiH
  • Što se tiče izjave Bakira Izetbegovića da principi i dalje vrijede nakon 30. avgusta neka ih onda on ponese svojoj kući

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da je u kratkim konsultacijama skinut ANP s dnevnog reda redovne sjednice Predsjedništva.

Nismo mogli postići saglasnost i odlučili smo da skinemo ANP s dnevnog reda. Odlučili smo da otkažemo i vanrednu sjednicu. To je dogovor nas trojice, žao mi je, rekao je Komšić.

On je dodao da je odluka lako donesena i da nije bilo dramatike.

Komšić je dodao da su odlučili da odgdode i vanrednu sjednicu na kojoj je trebalo da imenuju mandatara, zbog toga što bi on i Džaferović glasali protiv.

To bi odmah značilo da bi gospodin Zoran Tegeltija izgubio poziciju jer ga više ne bismo mogli predložiti, kada ga jednom odbiju članovi Predsjeedništva“, dodao je Komšić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik unaprijed je ocijenio da danas neće doći do imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, jer prema dotadašnjim izjavama sporazum neće biti postignut i istakao da neće prihvatiti ucjene lidera SDA Bakira Izetbegovića i Željka Komšića da se ide u NATO.

Do isteka roka sporazuma 5. septembra odlučićemo o daljim potezima. Spreman sam da idem do kraja i treba mi podrška naroda. A, ja ću tu podršku tražiti i od Narodne skupštine Republike Srpske“, rekao je Dodik za beogradski dnevnik „Alo“.

On je podsjetio da je tražio vanrednu sjednicu Predsjedništva na kojoj će se raspravljati o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara koji bi trebalo da bude Srbin.

Istovremeno, Komšić je zakazao i redovnu sjednicu i bez konsultacija i procedure na dnevni red stavio tačku Godišnji nacionalni plan za članstvo u NATO. Neću tražiti da se tačka za put u NATO skine sa dnevnog reda, ali ću glasati protiv toga, pošto me obavezuje odluka Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je prošlo devet mjeseci od izbora, a da neko i dalje ne želi da Srbi u organima BiH budu predstavljeni kako je to predviđeno Ustavom i ostvarenim rezultatima na izborima.

„Raznim igrama, podmetanjima i lažima Sarajeva i međunarodne zajednice sa Zapada čine se razne spletke da se Srbi ponize i da u organe vlasti ne uđu pobjednici na izborima, nego Srbi koji su muslimanima podobni. Tako se i sada u Sarajevu izmislila neka priča o odluci koja bi Republiku Srpsku odvela u NATO, a to se od Bakira Izetbegovića i muslimana postavlja kao uslov za formiranje Savjeta ministara i vlasti u BiH“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, čim je 5. avgusta potpisan sporazum u Sarajevu, Amerikanci su odmah skočili i rekli da oni to ne vide u sporazumu, što je bio vjetar u leđa muslimanima da izađu iz tog sporazuma.

A, onda su iz američke ambasade tražili da s ljudima iz moga kabineta nešto usaglašavaju u sporazumu, što sam odbio jer je to miješanje SAD u unutrašnje stvari BiH, istakao je Dodik.

On je poručio da nametnuta rješenja nikada neće proći i da će se protiv njih uvijek boriti.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku o vojnoj neutralnosti, što je za mene obaveza. Kad je potpisivan sporazum, rekao sam da ne prihvatam akcioni plan za put u NATO. Prijeti nam se silom, ali naš stav je jasan – mi pratimo Srbiju i sve što uradi Srbija i mi ćemo uraditi, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska neće granicu na Drini koja bi dijelila Srbe.

Dodik je rekao i da je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metju Palmer dio stare američke administracije i da će „i on proći“.

„Šta ima veze šta je Palmer rekao. I taj Palmer će proći. Kao da je on neka faca, on je dio stare administracije koja pokušava da koristi percepciju moći Amerike da bi forsirao podršku muslimanima u BiH. Protiv sam te politike. I nije me prepao Palmer. Ja da se njih bojim, ili bih napustio politiku ili bih je promijenio“, rekao je Dodik.

„Ostalo je još 10 dana, vidjećemo šta i kako dalje“

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, kazao je da je i on glasao da se skine sa dnevnog reda ANP s obzirom da je vidio da su druga dva člana saglasna da se to uradi, i da imaju većinu.

Napomenuo je da Sporazum trojice lidera vrijedi još 10 dana.

Komentarišući prijedlog zaključka na konstataciju koju je dao Komšda predsjedavajući Savjeta Ministara BiH pošalje godišnji plan za NATO, a ukoliko to on ne učini da to uradi predsjedavajući Predsjedništva BiH Dodik je rekao da to vrijeđa inteligenciju i da su takvi prijedlozi juče dolazili i od nekih međunarodnih zvaničnika.

On je naglasio da za 10 dana ističe rok da se implementiraju principi sporazuma koji su potpisala tri lidera Bakir Izetbegović, lider SDA, Dragan Čović, lider HDZ-a i Dodik, kao lider SNSD-a, i da će nakon ovoga vidjeti šta dalje i kako.

Što se tiče izjave Bakira Izetbegovića da principi i dalje vrijede nakon 30. avgusta neka ih onda on ponese svojoj kući, kazao je Dodik.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar