Federacija/BiH

Dodik: Program reformi je dokument koji raskida sa kontinuitetom NATO integracija

„U TOM DOKUMENTU NEMA NIJEDNE RIJEČI O NASTAVKU KRETANJA BiH KA NATO“
  • Na izbornoj konferenciji Gradskog odbora SNSD Zvornik rekao da SNSD može da se nosi sa političkom utakmicom na nivou BiH, pa čak i kada je riječ o nekim regionalnim i globalnim pitanjima: „Neophodno je konsolidovati naše stanje na nivou BiH, koje je od 2014. godine ulaskom SDS-a i PDP-a u taj nivo vlasti urušeno, i vratiti poziciju Srpske kao nesumnjivog, najvažnijeg i jedinog faktora odlučivanja
  • „Mora se priznati da je SDS bila u fokusu stvaranja Republike Srpske, te u tom pogledu i države, ali je taj predznak izgubila i više nije politička partija državotvornog karaktera.SDS je sada interesna skupina pojedinih njenih članova i teško će da vrati svoj politički značaj

ČLAN Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da neće biti nikakvog integracionog plana u NATO i da je to navedeno u Programu reformi BiH, u kome se kaže da nema prejudiciranja članstva.

„Veoma je jasno da je Program reformi dokument koji raskida sa kontinuitetom koji smo u prošlosti imali u vezi sa iskazivanjem NATO integracija, kao što je to recimo činio bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić“, rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Dodik je naveo da je Ivanić u Predsjedništvu BiH usvojio Spoljnopolitičku strategiju u kojoj piše da je najvažniji prioritet integracija u NATO, i pored činjenice da je Narodna skupština Republike Srpske 2018. godine donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

On kaže da u Programu reformi nema nijedne riječi o nastavku kretanja BiH u NATO, dodajući da taj dokument ljudi čitaju na razne načine.

Zamoljen da prokomentariše tvrdnje opozicije u Republici Srpskoj da Program reformi predstavlja ulazak u NATO, Dodik je rekao da je to opozicija i ranije tvrdila i sada tvrdi bez obzira šta vide i šta pročitaju, što je njihov politički otklon te vrste.

„Nemoguće je to pripisati SNSD-u. SNSD je tražio da se u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvoji Rezolucija o vojnoj neutralnosti, dok SDS i PDP za to nisu glasali“, podsjetio je Dodik.

On je dodao da SDS i PDP nekom vlastitom mimikrijom pokušavaju da etabliraju vlastiti položaj.

Dodik navodi da su SDS i PDP, kao učesnici vlasti na nivou BiH, skidali sa dnevnog reda akcioni plan, čime su mu produžavali život, ali da nisu imali snage da dođu u Savjet ministara i da kažu da ga odbijaju.

„Imali su priliku. Zašto to nisu uradili? Ko im je branio? Sada džaba galame“, rekao je Dodik i naglasio da je odbijen akcioni plan i usvojen Reformski plan.

Dodik je rekao da će javnost do detalja biti upoznata o Programu reformi BiH.

„Tu se od naroda ništa nije krilo“, rekao je Dodik.

Ocijenio je da je SNSD moćna, odgovorna i državotvorna partija, a da je SDS sada interesna grupa pojedinih njenih članova i da teško može vratiti svoj politički značaj.

Dodik je istakao da SNSD može da nosi političku utakmicu na nivou BiH, pa čak i kada je riječ o nekim regionalnim i globalnim pitanjima.

Obraćajući se na izbornoj konferenciji Gradskog odbora SNSD Zvornik, istakao je da ova politička stranka, zajedno sa koalicionim partijama, bazirajući se na procjeni političkog stanja u koje se ulazi mora da uradi nekoliko bitnih političkih zadataka.

On je ukazao SNSD može da nosi političku utakmicu na nivou BiH, pa čak i kada je riječ o nekim regionalnim i globalnim pitanjima.

Obraćajući se na izbornoj konferenciji Gradskog odbora SNSD Zvornik na važnost da se Republici Srpskoj vrati snaga na nivou BiH, jer su, između ostalog, globalni procesi takvi da je neophodno da svoju snagu, sposobnost i ideje ističu na važnim mjestimarekao je Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, te napomenuo da institucionalna konotacija Republike Srpske nije pod znakom pitanja.

Cilj SNSD-a, kao i same Republike Srpske, su, napomenuo je Dodik, očuvanje mira, stabilnosti i zalaganje za političke procese koji jačaju Srpsku i njene institucije.

„Ključno pitanje za naše političko pozicioniranje jeste podrška našeg naroda SNSD-u kao državotvornoj političkoj partiji“, rekao je Dodik.

One je naglasio i da se mora priznati da je SDS bila u fokusu stvaranja Republike Srpske, te u tom pogledu i države, ali da je taj predznak izgubila i više nije politička partija državotvornog karaktera.

„SDS je sada interesna skupina pojedinih njenih članova i teško će da vrati svoj politički značaj“, ocijenio je Dodik.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar