Федерација/БиХ

Додик: Програмска декларација СДА наставак је Исламске декларације Алије Изетбеговића

«СТАВОВИ СДА И НЕПРАВНО ПОСТУПАЊЕ ВИСОКОГ ПРЕДСТАВНИКА – ПОДЈЕДНАКО СУ ОПАСНИ»
  • «Сви из међународне заједнице су се повукли и нешто чекају. Очигледно је да би се сва њена оштрица свалила на Републику Српску уколико би она сада изашла са чврстим ставом. У том погледу ћемо бити мало паметнији, него раније…Имамо конципиран одговор који је веома јасан»
  • «Декларација СДА је свемуслиманска и позив је на распад БиХ… Наш одговор ће бити – вратите се изворном Дејтону. Поништите све неправне одлуке високих представника у БиХ, који су отимали овлаштења Републици Српској. На бази изворног Дејтона можемо разговарати о томе шта је БиХ. Ако то не желите, Република Српска ће предузети мере да себе заштити»
  • «Саставни дио Устава БиХ је Међународни пакт о људским правима и слободама, у којем пише да народи имају право на самоопредјељење, а чак се наводи да је међународна управа дужна да охрабри и подржи опредјељење народа у том погледу. Та одредба Устава нам даје право да размишљамо на бази понуда које имају муслимани. Ако, они кажу да треба укинути ентитете, ми ћемо рећи да не видимо да се БиХ може одржати. Зашто би наше било нелегитимно, а њихово легитимно?»

МИЛОРАД Додик, предсједник СНСД, рекао је да ће СНСД сутра одржати састанак Главног одбора странке да би се припремио квалитетан одговор на декларацију СДА.

„Суштина одговора који ћемо предложити Народној скупштини Републике Српске, коју ћемо на бази тога и заказати, биће управо афирмација ставова и мјера које ћемо предочити Главном одбору“, рекао је за РТС Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио да је једнако опасно неправно поступање високог представника, као и ставови СДА.

Наводећи да су се сви из међународне заједнице повукли и нешто чекају, Додик је рекао да је очигледно да би се сва оштрица међународне заједнице свалила на Републику Српску уколико би она сада изашла са чврстим ставом.

„У том погледу ћемо бити мало паметнији, него раније…Имамо конципиран одговор који је веома јасан“, истакао је Додик.

Конгрес СДА усвојио је Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом „република БиХ“, са три нивоа власти – државним, регионалним и локалним.

Свемуслиманска декларација је позив на распад БиХ

Декларација СДА је удар на уставни поредак и позив на дефинитивни распад БиХ иза кога стоје бошњачке странке, те да је ријеч о свемуслиманској декларацији.

Додик је нагласио да то није само декларација СДА, већ свемуслиманска декларација, јер све политичке партије код муслимана на исти начин третирају то питање.

Он је за РТС рекао да је декларација СДА наставак „Исламске декларације“ Алије Изетбеговића и да Република Српска има спреман одговор, који ће бити систематичан.

„Наш одговор ће бити – вратите се изворном Дејтону. Поништите све неправне одлуке високих представника у БиХ, који су отимали овлаштења Републици Српској. На бази изворног Дејтона можемо разговарати о томе шта је БиХ. Ако то не желите, Република Српска ће предузети мјере да себе заштити“, поручио је Додик.

Додик, који је лидер СНСД-а, поново је позвао Србе на јединство, наводећи да ће српски народ одлучити како ће да живи у БиХ.

Он је рекао да покушава да обједини све политичке снаге у Републици Српској, те ће СНСД предложити опозицији у Српској, која је тренутно на власти на нивоу БиХ, да напусте партнерство са СДА.

Према његовим ријечима, у том случају ни СНСД не би прихватио никакву врсту разговора са СДА о формирању власти на нивоу БиХ.

„Тиме би се СДА у БиХ са тим својим ставом, с обзиром на то да нико од Срба и Хрвата не би с њима радио, довео у једну пат позицију која више личи на распад земље, него на очување уставног поретка“, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је међународна заједница увијек снажно реаговала када би Република Српска исказивала своје ставове, али да сада не види да реагује на декларацију СДА, зато што је то дио договора.

Он је оцијенио да ће сада неко из међународне заједнице покушати да минимализује декларацију СДА у смислу да је то само њихов став.

„Да јесте, али написан, став који се провлачи кроз разне процесе, за који сада видимо да годину дана након избора муслимани не дозвољавају легитимно представљање српског народа који је изабрао своје представнике, а који не могу да га представљају, јер је то онемогућено“, навео је Додик.

Он је напоменуо да су муслимани у БиХ и високи представници урадили заједно многе ствари које су ишле на штету Републике Српске и српског народа.

Додик је рекао да је чињеница да у СДА желе БиХ у којој би Бошњаци били већински и одлучивали о свему, те да је то што су написали у декларацији директан позив на дестабилизацију БиХ и урушавање основних принципа на којима се заснива БиХ – два ентитета и три конститутивна народа.

Подсјећајући да је у „Исламској декларацији“ Алије Изетбеговића, наведено да, када муслимани постану већина, треба да уреде државу према шеријатским правилима, Додик је нагласио да ни то не би требало искључити у БиХ, јер се знатан број муслимана у БиХ радикализовао, а многи су учествовали у рату у Сирији, гдје на тим принципима дјелује „Исламска држава“.

На питање да ли декларација СДА има подршку ван БиХ, Додик је рекао да сигурно има у неким круговима, али не у оним који су рационални и који познају ситуацију у БиХ, јер се они сигурно сада плаше развоја догађаја.

„Ово је удар на уставни поредак. Али, они се ни раније нису придржавали Устава, отели су многе надлежности Српске“, навео је Додик, прецизирајући да мисли на правосуђе, порезе и многе друге надлежности.

Додик је истакао да Република Српска жели да буде одржан мир и да ће се понашати у складу са тим.

Међутим, додао је он, сада је легализовано да политички процеси које воде друга два народа могу да буду легитимисани са становишта било каквих захтјева.

Он је подсјетио да је саставни дио Устава БиХ Међународни пакт о људским правима и слободама, у којем пише да народи имају право на самоопредјељење, а чак се наводи да је међународна управа дужна да охрабри и подржи опредјељење народа у том погледу.

„Та одредба Устава нам даје право да размишљамо на бази понуда које имају муслимани. Ако, они кажу да треба укинути ентитете, ми ћемо рећи да не видимо да се БиХ може одржати. Зашто би наше било нелегитимно, а њихово легитимно“, рекао је Додик.

Конгрес СДА усвојио је Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом „република БиХ“, са три нивоа власти – државним, регионалним и локалним.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар