Федерација/БиХ

Додик: Прво су Србе наводили да се сами сатанизују, сада би да нам забране и да мислимо

„ОХР И МЕЂУНАРОДНА ЗАЈЕДНИЦА УВИЈЕК СУ БИЛИ АНТИСРПСКИ МОТИВИСАНИ И НА СТРАНИ БОШЊАКА“
  • Коментаришући став ОХР-а да високи представник у БиХ неће присуствовати комеморацијама српским жртвама „док се не престане негирати геноцид у Сребреници и говорити против БиХ“, Милорад Додик истакао да то није ништа ново од Бењамина Калаја до Валентина Инцка који припадају истој држави и истој идеологији
  • Има много примјера који не говоре у прилог тврдњи о геноциду. Ми тражимо заједничку међународну комисију чије сједиште не мора да буде у Бањалуци, па чак ни у БиХ. Нека буде у Бриселу. Нека направе причу о страдању која ће бити објективна, а не да то чине политички судови
  • Високог представника Валентина Инцка упитао како га није срамота да прича да је Срба овдје мало, а његови преци су на овим просторима у два наврата убили 40 одсто Срба који су у то вријеме живјели: „И он говори како нас је мало? То говори какви су то карактери. Ево нас у гробницама Шушњару, Јасеновцу, Пребиловцима…
  • Храм Светих апостола Петра и Павла у селу Борци код Коњица обновљен је у славу Светих апостола Петра и Павла и у помен српским дјечацима Петру и Павлу Голубовићу, који су, заједно са родитељима, убијени 1992. године у Коњицу, што је примјер и доказ страдања на бази идеологије мржње, која је била званична бошњачка политика тог времена. Зар је страдање неких Бошњака другачије од страдања ове двојице дјечака? Када бих имао снагу, оживио бих сву невино страдалу дјецу, без обзира да ли су Срби, Хрвати или Бошњаци

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да су ОХР и међународна заједница у БиХ увијек били „антисрпски мотивисани, једнострани и у функцији подршке једној причи и страни, прије свега бошњачко-муслиманској“.

Коментаришући став ОХР-а да високи представник у БиХ неће присуствовати комеморацијама српским жртвама „док се не престане негирати геноцид у Сребреници и говорити против БиХ“, Додик је истакао да такав став ОХР-а није ништа ново од Бењамина Калаја до Валентина Инцка који припадају истој држави и истој идеологији.

„Увијек се очекивало од Срба да сами себе сатанизују, кажњавају и, ако је могуће, окривљују и истјерају са ових простора“, рекао је Додик новинарима у коњичком селу Борци гдје је данас освештан новообновљени храм Светих апостола Петра и Павла.

Он је додао да се није успјела доказати прича о геноциду, због чега се сада покушава забранити људима да мисле, иако је, како је навео, тај Запад пун приче о слободи мишљења.

„Има много примјера који не говоре у прилог тврдњи о геноциду. Ми тражимо заједничку међународну комисију чије сједиште не мора да буде у Бањалуци, па чак ни у БиХ. Нека буде у Бриселу. Нека направе причу о страдању која ће бити објективна, а не да то чине политички судови“, предложио је Додик.

Он је поновио да су високи представник у БиХ и други представници међународне заједнице једнострани и антисрпски мотивисани.

„То се види на причи како треба деградирати Републику Српску, смањити права српског и хрватског народа и ојачати централну улогу. То се неће десити, то је прошло вријеме и од тога нема више ништа“, нагласио је Додик.

Он је упитао како Инцка није срамота да прича како је Срба мало овдје, а његови преци су на овим просторима у два наврата убили 40 одсто Срба који су у то вријеме живјели.

„И он говори како нас је мало? То говори какви су то карактери. Ево нас у гробницама Шушњару, Јасеновцу, Пребиловцима…“, истакао је српски члан Предсједништва.

Храм Светих апостола Петра и Павла обновљен је у славу Светих апостола Петра и Павла и у помен српским дјечацима Петру и Павлу Голубовићу, који су, заједно са родитељима, убијени 1992. године у Коњицу, а према ријечима Додика страдање ових дјечака егзактан је примјер и доказ страдања на бази идеологије мржње, која је била званична бошњачка политика тог времена.

„Зар је страдање неких Бошњака другачије од страдања ове двојице дјечака? Када бих имао снагу, оживио бих сву невино страдалу дјецу, без обзира да ли су Срби, Хрвати или Бошњаци“, истакао је Додик.

Додик је оцијенио да је у Федерацији БиХ катастрофалан однос према српским повратницима.

„Тако није у Републици Српској. Нека нађу примјер да бошњачки повратници немају струје и воде“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, најстрадалнији дио популације у БиХ у протеклом рату и након њега су Срби на простору данашње Федерације БиХ, од Сарајева па надаље.

Додик је навео примјер Бихаћа, који је 1960-их година имао 55 одсто Срба, а данас их има 30-ак, те Дрвара у коме је око 5.000 Срба потпуно запостављено од федералних власти и гдје би дошло до поновног исељавања да није било помоћи Републике Српске.

„Република Српска поштује сваког Бошњака, Хрвата и остале који живе на њеној територији и много смо села обновили“, напоменуо је Додик.

Коментаришући актуелну политичку ситуацију у БиХ, Додик је оцијенио да у овој земљи ништа не функционише.

„Парламент не функционише, нема Савјета министара, па зашто би онда било буџета“, упитао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар