Федерација/БиХ

Додик: Република Српска има сва обиљежја државе, а и сви Срби је тако доживљавају

„СТВОРЕНА ЈЕ ДА БУДЕ НЕЗАВИСНА ДРЖАВА И ДА УЂЕ У ЗАЈЕДНИЦУ СА СРБИЈОМ“
  • Српска има своју душу, друштвени живот, економију, институције, територију и народ који је воли, а то су обиљежја државе Срби тако и доживљавају. Циљ (заједница са Србијом) није остварен у овом моменту, али нема Србина у Српској који мисли другачије. Завјет и жеља је да се то деси. То морамо урадити на миран, политички начин
  • „Република Српска је брањена у рату и одбрањена у миру и данас има свој капацитет. Умањен је незаконитим интервенцијама високих представника. Ми се не можемо помирити са тим. Њен 28. рођендан обиљежавамо у увјерењу да смо на правом путу, на правом мјесту, у правој држави Републици Српској и да припадамо часном и поштеном народу
  • Данас Срби имају двије државе – Републику Српску и Србију. Позивамо друге да прихвате ту реалност. Никоме не желимо лоше, Српска је држава мира, у њој се слободно живи, нема међуетничких тензија и сви могу слободно да упражњавају своју вјеру, културу и права
  • „Институције Републике Српске данас су дошле у позицију да не прихватају ултиматуме, те да могу одредити који ће датум прослављати јер то нема право нико други да учини умјесто њих: „Никакви уставни судови већином коју чине три странца и два муслимана не могу да намећу вољу. Никада у историји није прошло наметање јер је то истинска воља народа

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Република Српска има своју душу, друштвени живот, економију, институције, територију и народ који је воли, наводећи да су то обиљежја државе и да је Срби тако доживљавају.

„Република Српска је створена да би била независна држава припојена у заједницу са Србијом. Тај циљ није остварен у овом моменту, али нема Србина у Српској који мисли другачије. Завјет и жеља је да се то деси. То морамо урадити на миран, политички начин“, рекао је Додик након литургије у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци поводом Светог архиђакона Стефана.

Додик је истакао да је 9. јануар дан славља јер се обиљежава 28 година од стварања Републике Српске која је формирана у миру и да би њен народ живио у миру.

Она је брањена у рату и одбрањена у миру и данас има свој капацитет. Он је умањен, незаконитим интервенцијама високих представника. Ми се не можемо помирити са тим. Показали смо да притисци којима смо били изложени у прошлости нису били довољни другој страни да укине љубав и жељу за Српском. Тако и њен 28. рођендан обиљежавамо у увјерењу да смо на правом путу, на правом мјесту, у правој држави Републици Српској и да припадамо часном и поштеном народу“, нагласио је Додик.

Он је истакао да у Српској слободно живе и они који је оспоравају.

„Бошњаци и Хрвати имају право на вјероисповијест, своје вјерске објекте, учествују у политичком животу и институцијама Републике Српске и они су слободни грађани. Мјера успјешности Републике Српске јесте у томе да обезбиједи слободу другима, а српски народ је кроз историју показао ту димензију. Освојена слобода никада није била само за нас, него смо је дијелили са другим народима“, каже Додик.

Према његовим ријечима, српски народ сада је доведен у позицију да мисли о себи.

„Данас Срби имају двије државе – Републику Српску и Србију. Позивамо друге да прихвате ту реалност. Никоме не желимо лоше, Српска је држава мира, у њој се слободно живи, нема међуетничких тензија и сви могу слободно да упражњавају своју вјеру, културу и права. То право има и српски народ који је основао Републику Српску и сматра је својом државом“, нагласио је Додик.

Највећи непријатељи Републике Српске су високи представници – укључујући и Инцка

РЕПУБЛИКА Српска не смије одустати од своје првобитне намјере да буде независна држава, рекао је и синоћ српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Додик је рекао да је Република Српска Дејтонским мировним споразумом „згурана“ у БиХ, али да је по дефиницији од 9. јануара 1992. године до данас она држава.

По дефиницији Репулика Српска је од 9. јануара те 1992. године до данас, а тако ће бити и у будућности још више, држава. Држава се дефинише као простор који насељава народ који има извршну и законодавну власт и који показују способност да владају тим просторима, рекао је Додик за АТВ.

Српски члан Предсједништва БиХ је указао да Република Српска испуњава све услове да буде држава осим „столице у УН“, напомињући да се у медијском простору намеће прича о „држави БиХ“.

Додик је нагласио да Српска никога не мрзи, него само хоће да живи „политички и народни живот“.

„Зашто не дозволе? Саставни дио Устава су међународне конвенције гдје се каже да народи имају право на самоопредјељење. То је саставни дио Устава само не дају да се о томе прича јер имају три странца судије и два Бошњака у Уставном суду који ће сваку одлуку те врсте довести у питање“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је на дјелу покушај наметања и да је Република Српска под неком врстом тортуре и под притиском који ће једног дана одбацити.

„Какав ће резултат тог одбацивања бити? Могуће је да ћемо градити БиХ која може да функционише, али она сигурно није ово што је на дјелу. Мораће да нам врате многе ствари“, рекао је Додик, истичући да ће се морати редефинисати многе ствари попут Суда и индиректних пореза.

Он је поручио да је највећи непријатељ Републике Српске високи представник било да је ријеч о Валентину Инцку или неком другом, додајући да су они постављени да би чинили зло Српској.

„Све што су учинили, учинили су на штету Републике Српске“, додао је Додик.

Он је захвалио Србији која је „у посљедњим годинама практично показала своје присуство овдје помажући на многим мјестима“.

„Наравно, нама то више од новца значи – намјера Србије да помогне – 25 милиона прошле године у буџет, ове године и наредне четири године по 25 милиона за Србе у Федерацији БиХ, погон `Јумка` у Дрвару“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је мало народа као Срби који имају двије државе – Републику Српску и Србију – и славе два празника 9. јануар и Сретење, 15. фебруар, када је Дан државности Србије.

Додик је појаснио да се прославом Дана Републике Српске 9. јануара жели показати да је то република мира и да у њој могу да живе други и другачији, али и да већински народ у Српској има право да ту републику осјећа као своју, те да њен рођендан обиљежава на начин како то мисли да треба.

Он је указао да се 9. јануар обиљежава са великом љубављу, те да то није могла да ускрати једна цинична и злонамјерна одлука, као и да је поносан на чињеницу да су широм Српске истакнуте заставе.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласио да је Република Српска рођена у миру.

Тада (9. јануара 1992.) на простору БиХ није било никаквих оружаних сукоба, а тек након референдума 1. марта Бошњака и Хрвата дошло је до оружаних сукоба. Камо среће да смо се разграничили онда и да није дошло до сукоба и рата. У рату и послије рата издржали смо озбиљне напоре да се умањи значај Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је нагласио да су институције Републике Српске данас дошле у позицију да не прихватају ултиматуме, те да могу одредити који ће датум прослављати јер то нема право нико други да учини умјесто њих.

„Никакви уставни судови већином коју чине три странца и два муслимана не могу да намећу вољу. Никада у историји није прошло наметање јер је то истинска воља народа“, рекао је Додик и позвао све грађане да на сваком мјесту истакну заставу Републике Српске.

Српски члан Предсједништва је указао да ће, без обзира на различите покушаје да се саркастично прикаже прослава 9. јануара, ове године учествовати нове јединице жандармерије и бити приказана додатна опрема полиције.

Он је нагласио да грађани који дају подршку његовој политичкој опцији траже да се одбрани Република Српска, истичући да су они који су у протеклих пет година били у заједничким институцијама изгубили подршку народа јер се нису показали као они који бране Српску.

„Разлика између нас и њих јесте да ми сматрамо да је Република Српска мјесто сваке одлуке за сва питања на нивоу БиХ, а они мисле обрнуто. То је /лидер СДС Мирко/ Шаровић најбоље рекао када је изјавио да га не занима шта мисли Народна скупштина Републике Српске“, навео је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је позвао представнике опозиције да присуствују обиљежавању Дана Републике Српске.

Он је указао да се издаја интереса Републике Српске огледа и кроз измјене Пословника Парламентарне скупштине БиХ, чиме се смањила могућност маневра и политичке борбе.

Додик је нагласио да је захвалан људима који су стварали Републику Српску, као и да је много урађено од периода када је обављао дужност предсједника Владе 1998. године до данас.

„Дошао сам на позицију предсједника Владе Републике Српске 18. јануара 1998. године. Буџет Републике Српске тада је био 280 милиона КМ, плата 80 КМ. То није било давно а данас је десет пута више“, рекао је Додик.

Он је додао да су данас институције Републике Српске стабилне и да она има стабилан буџет.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар