Федерација/БиХ

Додик: Република Српска је уписана у Дејтонски споразум – о њеном имену Срби одлучују

„БИЛО ЈЕ ТАКВИХ ЗАХТЈЕВА И РАНИЈЕ ПА СМО ИХ ОДБИЛИ У ДАЛЕКО ГОРИМ ОКОЛНОСТИМА“
  • Нама су они (Бошњаци) јасно послали поруку да ми нисмо добродошли у БиХ, и у тој БиХ ни ми нећемо да будемо. Крајње је вријеме да међународни фактор разумије о чемо се овдје ради
  • „Програмска декларација СДА, која предвиђа `републику БиХ`, резолуција је муслиманског народа у БиХ која позива на сукобе. Та декларација је антиуставна, антидејтонска и позива на урушавање мира… Нама није стало ни до никакве БиХ, а поготово не до `републике БиХ`“
  • „У Српској се (декларација) чита и као наставак онога што је Алија Изетбеговић истакао у Исламској декларацији тражећи да се направи држава за муслимане која би касније требало да буде шеријатска… Република Српска то добро разумије и схвата и неће прихватити. Одбијамо сваку врсту урушавања мира и Дејтона

СРПСКИ члан Предсједништва БиХМилорад Додик, реагујући на изјаву Бакира Изетбеговића да никада неће одустати од „борбе против дискриминације“ када је ријеч о називу `Република Српска`, поручио је да је име Република Српска уписано у међународни документ, какав је Дејтонски споразум.

„Ово није ништа ново. И раније смо били изложени захтјевима такве врсте и одбили смо то у далеко горим околностима „, рекао је Додик за РТРС.

Додик је поручио да Република Српска и име Републике Српске остају право српског народа да о томе одлучује.

„Нама су они јасно послали поруку да ми нисмо добродошли у БиХ, и у тој БиХ ни ми нећемо да будемо“. навео је Додик.

Истакао је да је крајње вријеме да међународни фактор разумије о чемо се овдје ради.

„Уколико се међунарони фактор не буде у истој мјери односио према овоме као према нашим ранијим политичким захтјевима онда је јасно да су они само на једној страни и њих не треба уважавати овдје“, поручио је Додик.

Декларација СДА позива на сукобе

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да је Програмска декларација СДА која предвиђа „републику БиХ“ резолуција муслиманског народа у БиХ и да позива на сукобе.

Додик је рекао да је декларација антиуставна, антидејтонска, да позива на урушавање мира, игнорише реалност и чињенице да постоје други конститутивни народи као што су Срби и Хрвати, као и да постоји Република Српска.

Према његовим ријечима, они би то све поништили и сматрају да би то могли да остваре без икаквог уважавања других интереса, прије свега саме Републике Српске.

„Наравно да то није могуће. Нама није стало ни до никакве БиХ, а поготово не до `републике БиХ`“, рекао је Додик за РТС.

Додик је истакао да је веома тешко наставити политички дијалог са Бакиром Изетбеговићем и његовим сљедбеницима, те додао како се са њима не може сагласити ни о прошлости, ни о садашњости, ни о будућности, а да се једино слажу у томе да се ни у чему не слажу.

Он је напоменуо да се ово у Српској чита и као наставак онога што је Алија Изетбеговић истакао у Исламској декларацији тражећи да се направи држава за муслимане која би касније требало да буде шеријат, а да се према онима који нису муслимани односе као што се могло видјети тамо гдје влада Исламска држава.

„Република Српска ово све добро разумије и схвата и неће прихватити. Одбијамо сваку врсту урушавања мира и Дејтона“, поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

Конгрес СДА вечерас усвојио Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом „република БиХ“, са три нивоа власти – државним, регионалним и локалним.

 

3 Коментара

  • Република Српска збиља треба да промијени име и да се званично зове само Српска. Она би и даље по устројству била република. Уосталом, нико не иде на сајам књига у Републику Србију, нити одмара на ривијери у Републици Француској, а ако већ постоје Шведска, Ирска, Швајцарска, „Низоземска“ и „Шпањолска“, може и Српска. Тек толико да се зна чија је влашка земља. Тиме би се избили сви аргументи србофобима, попут оног Хаџифејзовића или имењака му из малоумног коментара изнад, да користе термин „ер-ес“, јер не могу да превале преко језика грунтовни придјев који је и именица која означава име државе. Па ако и онда хоће да кажу само „ес“, нек’ им буде.

Кликни овде да поставиш коментар