Федерација/БиХ

Додик са Лавровом и о шанси да „Орао“ одржава и модернизује хеликоптере руске производње

ЦВИЈАНОВИЋ СА ГУБЕРНАТОРОМ САНКТ ПЕТЕРБУРГА ПОТПИСАЛА „МАПУ ПУТА“ ДАЉЕ САРАДЊЕ
  • Открио да је на састанку са шефом руске дипломатијебило ријечи и о јачању капацитета нафтне индустрије у Српској чији је власник руска компанија „Зарубежњефт“: „Вјерујем да ћемо успјети да кроз реконструкцију дијела нафтне индустрије очувамо и додатно развијамо те капацитете. Разговарали смо и о напретку изградње руско-српског православног центра у Бањалуци“
  • Било ријечи и о могућности организовања састанака на министарском нивоу у формату Русија, Труска, Србија и БиХ који би требало да поспјеше сарадњу четири земље
  • Предсједавајући предсједништва БиХ у Санкт Петербургу се срео и са министром иностраних послова Катара Мухамедом бин Абдулрахманом ел Танијем који му је пренио да је Катар заинтересован за сарадњу са намјенском индустријом у БиХ, за инвестирање  у хотеле и да његови грађани могу да купују некретнине
  • Додик му презентовао успјешна кретања која се тичу Олимпијског центра „Јахорина“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејом Лавровом разговарао о политичкој ситуацији и низу економских и других аранжмана са Русијом.

„Лавров је у јесен прошле године био у Бањалуци и ово је била прилика да сагледамо шта смо учинили од тада. Наше теме су биле економија и политичка ситуација у БиХ и региону, а Лавров је говорио о кретању глобалних односа што може да буде добар оријентир за нас“, рекао је Додик новинарима у Санкт Петербургу.

Додик је нагласио да су разговарали о могућности организовања састанака на министарском нивоу у формату Русија, Труска, Србија и БиХ који би требало да поспјеше сарадњу четири земље.

Открио је да је на састанку било ријечи и о могућностима јачања капацитета нафтне индустрије у Српској чији је власник руска компанија „Зарубежњефт“.

„Вјерујем да ћемо успјети да кроз реконструкцију дијела нафтне индустрије очувамо и додатно развијамо те капацитете. Разговарали смо о сертификовању предузећа `Орао` из Бијељине да може да обавља репарацију и модернизацију хеликоптера руске производње, те о напретку изградње руско-српског православног центра у Бањалуци“, нагласио је Додик.

Он је изразио задовољство што су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и вршилац дужности губернатора Санкт Петербурга Александар Беглов данас потписали „Мапу пута“ – активности за реализацију приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Српске за период 2019-2021. година.

„То је у оквиру наше претходне сарадње и односи се на наредне три године. Санкт Петербург је мјесто гђе су концентрисани наши напори да ствари које је договорила предсједник Републике Српске оперативно реализујемо. Редовно смо на овом форуму и то је за нас веома важно“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, једна од новина у сарадњи са Санкт Петербургом је то што ће бити формирана радна група која ће се бавити развојем нових технологија.

„Упознали смо домаћине да смо у оквиру нове организације Владе формирали посебно министарство које се тиме бави. Вјерујем да ће радна група дати резултат до доласка губернатора у Бањалуку којег очекујемо у току јесени“, каже Додик.

Говорећи о данашњем састанку са министром иностраних послова Катара – Мухамедом бин Абдулрахманом ел Танијем – Додик је рекао да је Катар присутан у БиХ са неком врстом инвестиција, али да су заинтересовани и да реализују нова улагања.

„Они су заинтересовани да инвестирају у изградњу хотела на различитим дестинацијама, интересује их начин на који њихови грађани могу да купују некретнине јер сада то могу да учине само фирме, а заинтересовани су за сарадњу са намјенском индустријом у БиХ“, нагласио је Додик.

Он је додао да је апострофирао да је Српска веома заинтересована да ради са Катаром у области намјенске индустрије и развоја туризма, те да је саговорнику презентовао успјешна кретања која се тичу Олимпијског центра „Јахорина“.

Додик је рекао да Катар има неразумијевања са сусједним земљама и да је ел-Тани изнио своја виђења на који начин ће то бити рјешавано, те да га је упознао и о ситуацији у БиХ.

Додик и Цвијановићева учествују на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу који је окупио званичнике и пословну елиту из великог броја земаља.

(РТРС)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар