Federacija/BiH

Dodik sa Lavrovom i o šansi da „Orao“ održava i modernizuje helikoptere ruske proizvodnje

CVIJANOVIĆ SA GUBERNATOROM SANKT PETERBURGA POTPISALA „MAPU PUTA“ DALJE SARADNJE
  • Otkrio da je na sastanku sa šefom ruske diplomatijebilo riječi i o jačanju kapaciteta naftne industrije u Srpskoj čiji je vlasnik ruska kompanija „Zarubežnjeft“: „Vjerujem da ćemo uspjeti da kroz rekonstrukciju dijela naftne industrije očuvamo i dodatno razvijamo te kapacitete. Razgovarali smo i o napretku izgradnje rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci“
  • Bilo riječi i o mogućnosti organizovanja sastanaka na ministarskom nivou u formatu Rusija, Truska, Srbija i BiH koji bi trebalo da pospješe saradnju četiri zemlje
  • Predsjedavajući predsjedništva BiH u Sankt Peterburgu se sreo i sa ministrom inostranih poslova Katara Muhamedom bin Abdulrahmanom el Tanijem koji mu je prenio da je Katar zainteresovan za saradnju sa namjenskom industrijom u BiH, za investiranje  u hotele i da njegovi građani mogu da kupuju nekretnine
  • Dodik mu prezentovao uspješna kretanja koja se tiču Olimpijskog centra „Jahorina“

PREDSJEDAVAJUĆI i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je sa ministrom inostranih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom razgovarao o političkoj situaciji i nizu ekonomskih i drugih aranžmana sa Rusijom.

„Lavrov je u jesen prošle godine bio u Banjaluci i ovo je bila prilika da sagledamo šta smo učinili od tada. Naše teme su bile ekonomija i politička situacija u BiH i regionu, a Lavrov je govorio o kretanju globalnih odnosa što može da bude dobar orijentir za nas“, rekao je Dodik novinarima u Sankt Peterburgu.

Dodik je naglasio da su razgovarali o mogućnosti organizovanja sastanaka na ministarskom nivou u formatu Rusija, Truska, Srbija i BiH koji bi trebalo da pospješe saradnju četiri zemlje.

Otkrio je da je na sastanku bilo riječi i o mogućnostima jačanja kapaciteta naftne industrije u Srpskoj čiji je vlasnik ruska kompanija „Zarubežnjeft“.

„Vjerujem da ćemo uspjeti da kroz rekonstrukciju dijela naftne industrije očuvamo i dodatno razvijamo te kapacitete. Razgovarali smo o sertifikovanju preduzeća `Orao` iz Bijeljine da može da obavlja reparaciju i modernizaciju helikoptera ruske proizvodnje, te o napretku izgradnje rusko-srpskog pravoslavnog centra u Banjaluci“, naglasio je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo što su predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i vršilac dužnosti gubernatora Sankt Peterburga Aleksandar Beglov danas potpisali „Mapu puta“ – aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje između Vlade Sankt Peterburga i Srpske za period 2019-2021. godina.

„To je u okviru naše prethodne saradnje i odnosi se na naredne tri godine. Sankt Peterburg je mjesto gđe su koncentrisani naši napori da stvari koje je dogovorila predsjednik Republike Srpske operativno realizujemo. Redovno smo na ovom forumu i to je za nas veoma važno“, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedna od novina u saradnji sa Sankt Peterburgom je to što će biti formirana radna grupa koja će se baviti razvojem novih tehnologija.

„Upoznali smo domaćine da smo u okviru nove organizacije Vlade formirali posebno ministarstvo koje se time bavi. Vjerujem da će radna grupa dati rezultat do dolaska gubernatora u Banjaluku kojeg očekujemo u toku jeseni“, kaže Dodik.

Govoreći o današnjem sastanku sa ministrom inostranih poslova Katara – Muhamedom bin Abdulrahmanom el Tanijem – Dodik je rekao da je Katar prisutan u BiH sa nekom vrstom investicija, ali da su zainteresovani i da realizuju nova ulaganja.

„Oni su zainteresovani da investiraju u izgradnju hotela na različitim destinacijama, interesuje ih način na koji njihovi građani mogu da kupuju nekretnine jer sada to mogu da učine samo firme, a zainteresovani su za saradnju sa namjenskom industrijom u BiH“, naglasio je Dodik.

On je dodao da je apostrofirao da je Srpska veoma zainteresovana da radi sa Katarom u oblasti namjenske industrije i razvoja turizma, te da je sagovorniku prezentovao uspješna kretanja koja se tiču Olimpijskog centra „Jahorina“.

Dodik je rekao da Katar ima nerazumijevanja sa susjednim zemljama i da je el-Tani iznio svoja viđenja na koji način će to biti rješavano, te da ga je upoznao i o situaciji u BiH.

Dodik i Cvijanovićeva učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu koji je okupio zvaničnike i poslovnu elitu iz velikog broja zemalja.

(RTRS)

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar