Федерација/БиХ

Додик: Са пресудом Караџићу помирење постало још неизвјесније и готово немогуће

„ПРИЛИЧНО ЈЕ АРОГАНТНА И ЦИНИЧНА И ДИО РАВНАЊА РАЧУНА СА РАНИЈИМ ПРЕСУДАМА ХТ“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџића прилично арогантна и цинична и дио равнања рачуна међу ранијим пресудама Хашког трибунала.

Додик је истакао да је мисија Хашког трибунала била да обезбиједи помирење, али да је сада дошло до тога да је оно још неизвјесније и готово немогуће.

Он је истакао да Република Српска већ дуго нема повјерења у Хашки трибунал, а потврда тога јесте и казна доживотног затвора за првог предсједника Републике Српске.

„Многи на овим просторима су мислили, када је формиран Хашки трибунал, да ће бити осигурано неко повјерење ауторитетом оних који су га формирали. Временом је то изгубљено јер се овај трибунал у значајном обиму бавио селективним приступом“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Међународни резидуални механизам за кривичне судове у Хагу изрекао је данас првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу другостепену пресуду којом га је осудио на казну доживотног затвора.

Другостепена пресуда изречена је након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар