Видео Федерација/БиХ

Додик: Срби показују несаломиво подаништво великим и моћним – то се мора искоријенити

„КАД ЈЕ АМЕРИКА У ПИТАЊУ – ЈЕДИНИ ИНТЕРЕС СРБА ЈЕ ДА НЕ БУДУ НА ГЛАВНОМ УДАРУ ЊЕНЕ ГЕОСТРАТЕГИЈЕ“

  • То је нешто што се мора избити из колективног понашања српског народа. То подаништво мора да престане. И велики воле када се сретну са неким ко има свој став, ко није љигавац и полтрон“
  • „У ЕУ постоји страх шта ће бити са Унијом када не буде више Ангеле Меркел, поготово што француски предсједник Емануел Макрон губи код свог народа. Срби у вези са тим не треба да имају било какав сентимент. У приступним преговорима са и кроз измишљена поглавља тражи се `чудо` и намеће прича о Косову. За неку малу помоћ ЕУ покушава да моделира Србе за своје потребе“
  • „О Косову потребан општедруштвени српски консензус. Консензус мора да буде изграђен – консензус и Цркве и власти и опозиције, па чак и Срба из окружења. Кључно да се направи консензус о Косову и Метохији и окупи преговарачки капацитет око предсједника Србије Александра Вучића“
  • „Једном сам у Бриселу тражио европску помоћ за изградњу ауто-пута Бањалука-Београд. Добио сам новац за пут до Добоја, а још ми је речено да ће ЕУ финансирати све што иде према Сави (Хрватској), али не и према Дрини (Србији). У међувремену се појавила могућност да користимо подршку кинеског капитала и да правимо такве ствари. Кључно је урадити што више комуникацијских путева, жељезница које иду према Дрини (Србији)“
  • „У Бањалуци је власт српска. Шта је Сарајево? Вјештачки град који је направљен на експлоатацији и нас овдје из бањалучке регије за вријеме док је постојала БиХ. Све је било централизовано у Сарајево. И то хоћете поново? Наравно да не може и неће се десити“
  • „Никада нећу прежалити историјски тренутак када је 17 општина бањалучке регије послије Првог свјетског рата затражило од краља (Петра)да се Крајина присаједини Србији, а из Београда дошло писмо у којем се каже да се то мора урадити преко Сарајева. И ето, послије сто година, на истом смо мјесту“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су Сједињене Државе моћне и да имају своје озбиљне интересе, али да би једини интерес Срба овдје требало да буде да се склоне изван главног удара америчких геостратешких интереса.

„Ми смо само имали несрећу што смо се нашли на удару админстрације Била Клинтона јер је он хтио да прави каријеру, па је, сада знамо, Америка стала на страну муслимана и Хрвата у току рата“, рекао је Додик.

Наводећи да је од првог дана означен као „лош момак“ који прави проблеме, Додик је рекао да он никада није правио проблеме Америци и да се не мијеша у њихова геостратешка питања на Блиском истоку или било гдје у свијету.

„Али, ја имам право да говорим, немам право да ћутим и да се повучем, па таман испред мене стајала моћна Америка и њен људи“, рекао је Додик, подсјетивши да се сукобљавао са америчким дипломатама који су хтјели да наметну заједничку полицију.

Додик је у емисији новосадског Центра за друштвену стабилност рекао да вјерује и очекује да ће предсједник САД Доналд Трамп због унутрашњих економских успјеха поновити мандат и да ће успјети да распрсне „вашингтонску мочвару“.

„Одлична је вијест што је прекинута линија Клинтонових демократа“

Предсједавајући Предсједништва БиХ је навео да је реално било да се у САД послије избора Трампа за предсједника деси више промјена, те да је срушен мит о америчком предсједнику као о свемоћном политичару и државнику, чија је воља доминантна.

Према његовим ријечима, у Трамповом случају се показује да то није амерички предсједник, већ да постоји нека „дубока држава“ која му се супротставила и није дозволила да има политичку и извршну улогу коју треба да има као предсједник.

„Али, одлична је вијест што је прекинута та линија Клинтонових и демократа, који су били веома лоши и ригидни према Српској, без обзира што је за вријеме владавине америчке администрације демократа у Дејтону верификована Република Српска“, додао је он.

Додик је истакао да је погрешна представа да су Американци понудили Републику Српску, те додао да је она формирана много прије Дејтона, 9. јануара 1992. године.

„Ми смо се за њу изборили. Република Српска није у Дејтону постигла ни међународну верификацију, него раније, неколико мјесеци у Женеви и Њујорку, гдје је Српска прихваћена као страна у преговорима о БиХ и као такву је заступао Слободан Милошевић у Дејтону“, напоменуо је Додик.

„Чини ми се да се Трампови људи не баве Србима“

Он је истакао да га не занимају интереси ниједног другог народа у окружењу, него само интереси српског народа.

Оцјењујући да „Срби показују несаломиво подаништво великим и моћним“, Додик је истакао да је то нешто што се мора „избити“ из колективног понашања српског народа и да то „подаништво мора да престане“.

„И велики воле када се сретну са неким ко има свој став, ко није љигавац и полтрон. Нико не воли полтроне, нико не воли `оне који се увлаче`“, рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ је навео да је очекивао више од Трампа, можда из неке политичке заблуде, али и жеље да се нешто промијени, те да се обрадовао када је Трамп говорио да америчка спољна политика више неће бити политика мијешања у унутрашње ствари.

Додик је рекао да вјерује да се Трампови људи не баве Србима и БиХ, него то раде неки рецидиви старе америчке администрације, али да у сваком случају треба поштовати велику Америку.

„Свакако, треба поштовати велику Америку, али ја не поштујем код Америке то мијешање у унутрашње ствари, то њихово насиље“, рекао је Додик.

„Изгледа се се историја поново игра са Србима“

Он је навео да само наивни вјерују да је Велика Бритаија изашла тек онако из ЕУ, те подсјетио да се то десило у тренутку када се појавио Трамп, када се као хегемон у ЕУ појављује Њемачка, која је подредила Европу својим интересима.

Наводећи да постоји у ЕУ страх шта ће бити са Унијом када не буде више њемачког канцелара Ангеле Меркел и када француски предсједник Емануел Макрон губи код свог народа, Додик је оцијенио да Срби у вези са тим не треба да имају било какав сентимент.

Он је додао да се чини да историја поново игра са Србима јер се у приступним преговорима ЕУ и кроз измишљена поглавља тражи „чудо“ и намеће прича о Косову, те да за неку малу помоћ ЕУ покушава да моделира Србе за своје потребе.

„О Косову потребан општедруштвени српски консензус“

Додик сматра да је кључно да се у Србији и код свих Срба постигне општедруштвени консензус о Косову и Метохији и окупи преговарачки капацитет око предсједника Србије Александра Вучића.

„Консензус мора да буде изграђен, и да то буде консензус и цркве и власти и опозиције, па чак и Срба из окружења“, рекао је Додик у емисији новосадског Центра за друштвену стабилност.

„Може ли се Косово војнички вратити – тешко“

Додик је подсјетио да је Вучић поново наметнуо тему Косова, када се сматрало да је независност готова ствар, те оцијенио да није фер да се Вучићу то покушава ставити као озбиљан терет умјесто да сва политичка јавност у Србији и код Срба уопште и у Републици Српској помогне у проналажењу најбољег могућег рјешења.

„Можете ли то (Косово) војнички вратити? Не, тешко. Можете ли то урадити за сто година? Нисам сигуран. Треба да се изабере“, рекао је Додик, упозоривши да се у случају реинтеграције Албанаца у Србију може десити да их у парламенту буде најмање 30 одсто и да добију три најважније функције у Србији – мјесто предсједника државе, владе или парламента.

Он је оцијенио да тренутно Србија у политичком смислу показује подијељеност и да они српски политичари који су раније имали велику прилику да нешто ријеше о Косову, одједном сада причају о сасвим другим моделима и рјешењима.

„Вјерујем да ће се из тога изаћи на најбољи могући и рационалан начин. Не треба нам се десити да одлучујемо када будемо притиснути уза зид, то су најгора могућа рјешења“, нагласио је Додик.

Он сматра да, без обзира на све, Србија не треба да се одрекне Резолуције 1244 Савјета безбједности УН о Косову и Метохији, пошто у Савјету безбједности постоји нови однос снага.

Додик је истакао да је стабилна и јака Република Српска највећа помоћ Србији, као и да најважније државно питање Србије јесте Косово, а национално Република Српска.

„Јака Србија је кључ за опстанак Српске“

Наводећи да је Српска показала да може да опстане и да има егзистенцијалну способност, Додик је рекао да је јака Србија кључ за опстанак Српске, а нејака је лак плијен, и да то треба разумјети и без оклијевања саопштавати.

Додик је рекао да је „независно Косово“ за њега рефлекс жеље међународног фактора да додатно понизи Србе, јер није било довољно што је разбијена Југославија и што су Срби етнички очишћени из Хрватске и страдали.

„Срби у Словенији чак немају ни статус националне мањине, постоје прогони у Црној Гори, стални притисак на Србе, у Македонији су одузели објекте Српске православне цркве (СПЦ) и обиљежја српског народа. Важан елемент идентитета код Срба је црква и вјера“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, зато није случајно што су Шиптари на Космету „скочили“ на српске манастире и цркве, спаљивали их и рушили, а да је међународна заједница све то гледала, јер је требало развити нови страх код Срба да напусте тај простор.

„Може Жељко Комшић да прича шта хоће“

На питање шта би учинио када би Дрина била вјечита граница (између Србије и Српске), а сва њена вода у једној чаши, Додик је узео чашу и попио воду, уз ријеч „живјели“.

„Дрина је прелијепа ријека и треба да тече, али она је српска ријека“, рекао је Додик.

Он је за Жељка Комшића, који је изјавио да је Дрина вјечита граница, рекао да је то још један рецидив неког идеалисте и јуришања на вјетрењаче.

„Овдје је реална ситуација на терену. У Бањалуци је власт српска. Он (Комшић) може да прича шта хоће, неће успјети да је подвргне или подметне тој причи Сарајева. Шта је Сарајево? Вјештачки град који је направљен на експлоатацији и нас овдје из бањалучке регије за вријеме док је постојала БиХ. Све је било централизовано у Сарајево. И то хоћете поново? Наравно да не може и неће се десити“, каже Додик.

„У Бриселу су ми говорили: само према Сави и Хрватској, ништа према Дрији и Србији“

Подсјетивши на југословенство као највећу српску заблуду, Додик је рекао да никада неће прежалити историјски тренутак када је 17 општина бањалучке регије послије Првог свјетског рата затражило од краља да се Крајина присаједини Србији, а из Београда дошло писмо у којем се каже да се то мора урадити преко Сарајева.

„И ето, послије сто година, на истом смо мјесту. Опет ми овдје желимо што тјешње везе са Србијом, а онда се налазе неки који мисле да треба од Дрине да направе бедем, што је немогуће. Тај бедем се не прави само да се изгради зид, него се гради кроз историју сталним комуникацијским омаловажавањем“, рекао је Додик.

Додик је подсјетио да је једном у Бриселу тражио европску помоћ за изградњу ауто-пута Бањалука-Београд, те да је добио новац до Добоја, а за даље му је речено да ће ЕУ финансирати све што иде према Сави (Хрватској), али не и према Дрини (Србији).

„На сцени БиХ је савремена ‘сеча кнезова’, оно што су урадили Србима Турци

„У међувремену се појавила могућност да користимо подршку кинеског капитала и да правимо такве ствари. Кључно је урадити што више комуникацијских путева, жељезница које иду према Дрини (Србији)“, навео је он, додајући да је то Вучић препознао.

Он је напоменуо да је Сарајево направило проблем када је Бањалука тражила сагласност да гради гасовод из Србије до Бањалуке, и да су се умијешали европски људи, који су рекли да се то не дозволи.

„И шта ће мени та Босна, за шта ће ми? У међувремену, исти тај гас долази из Србије у Сарајево, а не може до Бањалуке“, рекао је Додик.

Додик је поновио да треба укинути Тужилаштво БиХ, јер су га странци направили као дио окупационог система, да се обрачуна са непослушни политичарима, те подсјетио да је он човјек који је посљедњих десет година добио стотину кривичних пријава и обрађиван код тог тужилаштва без доказа.

„Тужилаштво БиХ је мотивисано да нешто нађе у Српској и затвори све нас. Овдје је на сцени БиХ савремена прича о ‘сјечи кнезова’, оно што су урадили Србима (Турци). Стално смо предмет у медијима, нема шта нам не раде и провлаче кроз блато, а када узвратите нешто, одмах добијате тужбу“, каже Додик.