Федерација/БиХ

Додик: Српска ће формирати жандармерију – то није питање странаца

„КОШТАЋЕ МАЛО ВИШЕ НЕГО РЕЗЕРВНИ САСТАВ ПОЛИЦИЈЕ, АЛИ ЋЕ БИТИ ДАЛЕКО ЕФИКАСНИЈА“
  •  „У Републици Српској неће бити ниједан мигрантски центар. Инцкова Аустрија је поставила ограду, а он нама прича да Српска има простора за смјештај миграната“
  • БиХ требало да буде подијељена 1995. године јер бисмо досад имали стабилна и уређена друштва, а тренутно сви народи акумулирају незадовољство БиХ. Та акумулација постаје терет за кретање. Не може се то ријешити испуштањем акумулације… Када би се у БиХ уважавала воља свих, Срба, Хрвата и Бошњака и два ентитета можда би и постојала шанса за њу
  • Разградња Дејтонског споразума почела је већ чином његовог потписивања, увијек на штету РС, никада науштрб Сарајева. А од нас су очекивали тек аплаузеПрича је требало да заврши нестанком РС. Они сада мисле да треба преживјети Додика и његову гарнитуру док не дође нека друга која ће направити неке тобож свјетске визије, а које треба да умање снагу РС
  • Показује се да БиХ никако не може да се успостави Волио бих да ми неко нађе примјер на ком се демантује чињеница да је БиХ све више у парализи… Све што се дешава управо потврђује да је ријеч о пропалој држави. Зато морамо остати у политици јачања суверенитета РС

СРПСКИ  члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће жандармерија бити успостављена у Републици Српској и да то није питање странаца.

Додик је рекао да ће Жандармерија моћи да дјелује на цијелом простору Републике Српске, док то резервни састав полиције не би радио.

„Мало више ће нас коштати, али биће далеко ефикасније“, рекао је Додик за „Политику“.

Он је поновио да у Републици Српској неће бити ниједан мигрантски центар, те упитао какве везе са мигрантском кризом има Савјет за спровођење мира, који је недавно одржао сједницу послије које је високи представник рекао да Српска има простора да смјести избјеглице.

„Инцкова Аустрија је поставила ограду, а нама прича шта треба да радимо“, рекао је Додик.

Он је истакао да Савјет за провођење мира „може сто пута да одржава сједнице“ и да се ништа неће промијенити у оном што напишу високи представник и група окупљена око њега.

„Ставове ПИК-а годинама не читам“, додао је Додик, који је напоменуо да то тијело није ни предвиђено Дејтонским споразумом.

Додик је подсјетио на Инцкова помињања бонских овлаштења у Савјету безбједности УН, те истакао како га провоцира да покуша.

„Инцко је можда позван и да одговори зашто нас нема као у Израелу, узимајући у обзир страдање нашег народа у минулом вијеку. Нема нас јер смо гинули у ратовима, протјеривани, јер нас је збрисало етничко чишћење, а НДХ је учинила све да нас затре. Али то не значи да ће било ко нашу земљу насељавати људима који нису добродошли у њиховим земљама“, закључио је Додик.

Он је оцијенио за данашњу „Политику“ да је БиХ требало да буде подијељена 1995. године и да би, како је истакао, досад имали стабилна и уређена друштва, а да тренутно сви народи акумулирају незадовољство БиХ.

„Та акумулација постаје терет за кретање. Не може се то ријешити испуштањем акумулације“, каже Додик додајући да када би се у БиХ уважавала воља свих, Срба, Хрвата и Бошњака и два ентитета можда би и постојала шанса за њу.

Разградња Дејтонског споразума почела је, како је навео, већ чином његовог потписивања, увијек „на штету РС, никада науштрб Сарајева. А од нас су очекивали тек аплаузе“.

Додик каже да је таква пракса морала да буде заустављена 2007. године, али тврди да се та матрица и образац понашања и даље задржавају у неким главама, иако се реалност промијенила.

„Прича је требало да заврши нестанком РС. Они сада мисле да треба преживјети Додика и његову гарнитуру док не дође нека друга која ће направити неке тобож свјетске визије, а које треба да умање снагу РС“, рекао је Додик.

Он би, како наводи, волио да види да неко покаже једну одлуку коју је Сарајево донијело, а да је она користила Републици Српској.

Према Додиковим ријечима, бошњачки политички лидери не желе наставак евроинтеграција, јер кад уђете у кандидатски статус, онда нема високог представника или је његова улога потпуно маргинализована.

Како је рекао, створено је нешто што је требало да настави орбиту на принципима бивше земље, само на другим основама и уз значајно међунардоно присуство.

„Наравно то клеца“, нагласио је Додик и додаје да они и даље одржавају мисао да је то због неких локалних људи или неразумијевања, гурајући изнова исту причу с новим актерима.

„Али се показује да БиХ никако не може да се успостави“, рекао је Додик.

„Волео бих да ми неко нађе примјер на ком се демантује чињеница да је БиХ све више у парализи“, рекао је Додик, наводећи да све што се дешава управо потврђује да је ријеч о „пропалој држави“.

„Ми морамо остати у политици јачања суверенитета РС. И да оспоримо сваку врсту преноса надлежности која се десила без наше воље или притиском“, рекао је Додик.

Каже и да се вјеровање странцима испоставило као највећи промашај.

Он поручује да су у заблуди они који олако потежу аргументацију да БиХ не може да се распадне, јер, како је рекао, то се већ десило.

БиХ се, каже Додик, распала на немогућности да успије.

„Федерација БиХ не функционише, деградирају се избори, Бошњаци бирају погодног Хрвата и то хоће да наметну и Србима“, навео је Додик.

Они који сједе у Сарајеву у име Срба не смеју да дозволе да се деградирају стечена права у одлучивању, нагласио је он.

Може три пута мање да нас има, али уз овај систем одлучивања увијек ћемо заштити свој народ и Републику, рекао је Додик.

„Мора постојати базични договор три народа, а њега нема. То је доказ да државе нема“, закључио је Додик у разговору за Политику.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар