Federacija/BiH

Dodik: Srpska će u važnim geostrateškim pitanjima i dalje pratiti Srbiju

NA SKUPU U BEOGRADU: „REPUBLIKA SRPSKA JE TRAJNA KATEGORIJA – TO JE DRŽAVA U KOJOJ ŽIVE SRBI“
  • Došao sam ovdje da svima kažem da ova danas Srbija, naše okupljanje i saborovanje jeste odgovor na sva pitanja koja je bilo ko postavio u posljednje vrijeme Srbiji, tražeći odgovore šta se dešava. Srpska želi da Srbija uvijek bude moćnija, snažija, jača i da je Srbija garancija stabilnosti i budućnosti Srpske“
  • Hoćemo mir i stabilnu Srbiju, Srbiju posvećenu miru i stabilnosti regiona, Srbiju budućnosti, koja podržava i ne oklijeva da podrži podrži Republiku Srpsku u onome što jeste njena mogućnost i njeno pravo, a jeste naše pravo da to očekujemo“
  • „Zahvaljujem se Vučiću i na zainteresovanosti da se gradi memorijalni centar Jasenovac. Rođen sam ispod Kozare, nedaleko od Jasenovca, gdje je pobijeno više od 500.000 Srba, a bivši komunistički režim nije dozvoljavao da se o tome priča. Prethodna vlast je, kada sam dolazio u Beograd i molio da se na pravi način obilježe Jasenovac i Gradina, rekla da to možda nije dobro, da ne žele da vrijeđaju Hrvate, a Vučić je to odmah podržao čim sam prvi put razgovarao sa njim o tome“

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je na skupu u Beogradu „Budućnost Srbije“.

Više puta pozdravljen aplauzima okupljenih, a bilo ih je do 150.000, rekao je:

Danas su u Republici Srpskoj svi sigurni, jer vjeruju u snagu i podršku Srbije Srpskoj.

Danas ovdje vama isporučujem naše jasno opredjeljenje i podršku Srbiji i njenom rukovodstvu.

Hvala predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću što mi je dao priliku da se obratim pred ovolikim brojem ljudi.

Hvala Srbiji što je jedinstvena, moćna, jaka i okrenuta budućnosti, miru i slozi.

Hoćemo mir i stabilnu Srbiju, Srbiju posvećenu miru i stabilnosti regiona, Srbiju budućnosti, koja podržava i ne oklijeva da podrži podrži Republiku Srpsku u onome što jeste njena mogućnost i njeno pravo, a jeste naše pravo da to očekujemo.

Došao sam da isporučim ljubav koju Srbi u Republici Srpskoj imaju za Srbiju, njeno rukovodstvo, snagu, ljubav koja je uvijek bila tu i koja ponekad ide u zabrinutost za stanje i snagu Srbije.

Srpska želi da Srbija uvijek bude moćnija, snažija, jača i da je Srbija garancija stabilnosti i budućnosti Srpske.

Došao sam ovdje da svima kažem da ova danas Srbija, naše okupljanje i saborovanje jeste odgovor na sva pitanja koja je bilo ko postavio u posljednje vrijeme Srbiji, tražeći odgovore šta se dešava.

Legitimno je biti protiv vlasti, ali se ne može biti protiv države, a pogotovo protiv Srbije, jer unutrašnja snaga i jedinstvo svake zemlje su važno da bi bila moćnija u regionalnim i svjetskim okvirima.

Srbija koja je izložena otvorenima pitanjima vezanim za Kosovo, mora dati snagu našem pregovaračkom timu, da da dodatnu snagu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a ne da tu snagu oduzima.

Vučića, kada ovih dana budem na sastanku o Kosmetu, neće pitati šta se dešava u Srbiji, nego će morati da kažu – svaka čast za jedinstvo i stabilnost Srbije.

Srpska nije dozvolila da BiH prizna Kosovo, ona u tom pogledu prati politiku Srbije.

Mi kažemo to jasno i glasno, kao što kažemo jasno i glasno da nećemo u NATO zato što su i nama u dva navrata bacali bombe, nećemo u NATO zato što nećemo da granica bude na Drini, nećemo da ponovimo situaciju od prije stotinu godina kada je tako bilo.

Srpska je svoju odluku donijela da prati Srbiju i ništa normalnije nema nego da Republika Srpska u važnim geostrateškim politikama prati Srbiju.

Važno je da znamo da budućnost Srbije podrazumijeva mir, mir među nama, ali i sa narodima sa kojima dijelimo ovaj balkanski prostor, da sve naše razmirice i probleme prošlosti rješavamo pregovorima. Moramo da se naučimo strpljenju, koje je neophodno, jer samo se na taj način možemo izboriti za naše interese.

Srbija, Srbi u cjelini i mi u Republici Srpskoj, veoma jasno, za razliku od vremena prije, možemo da kažemo svoj stav i da se do kraja borimo za njega.

Republika Srpska trajna kategorija, to je država u kojoj žive Srbi.

Danas je Srbija zemlja i država u koju smo zagledani i to je naš primarni osjećaj pripadnosti i našeg identiteta.

Zahvaljujem se Vučiću što je pokrenuo mnoge projekte i što u svim opštinama u Republici Srpskoj danas postoji bar jedan od projekata koji se realizuje i koji će na kraju imati naziv „Beograd“, a najčešće „Srbija“.

Zahvaljujem se Vučiću i na zainteresovanosti da se gradi momorijalni centar Jasenovac. Rođen sam ispod Kozare, nedaleko od Jasenovca, gdje je pobijeno više od 500.000 Srba, a bivši komunistički režim nije dozvoljavao da se o tome priča.

Prethodna vlast je, kada sam dolazio u Beograd i molio da se na pravi način obilježje Jasenovac i Gradina, rekla da to možda nije dobro, da ne žele da vrijeđaju Hrvate, a Vučić je to odmah podržao čim sam prvi put razgovarao sa njim o tome.

Neka živi Republika Srpska, neka živi Srbija, i neka živi srpska sloga.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar