Федерација/БиХ

Додик: Све што је НАТО досад чинио – чинио је на штету Српске

„И У МОСКВИ САМ РЕКАО ДА БИ ЧЛАНСТВО У АЛИЈАНСИ БИЛО ПОГУБНО ПО РС“
  • „Све је било против нас – од бомбардовања до смањења наше аутономије кроз одузимање статуса Војске Републике Српске. НАТО јесте војна организација, али с политичким циљем, а њихов политички циљ у БиХ је да се она централизује и унитаризује
  • Зашто бисмо подржавали неког ко хоће да изврши нашу егзекуцију? Ми смо сувише мали да они прихвате шта ми хоћемо, али то не значи да треба да прихватимо само оно што они хоће. Без обзира на све што је било у прошлости, наша политика је ‘не’ чланству у НАТО
  • „Пројекат гасификације Српске веома је жив и да зависи и од руског партнера. Ова пандемија је све зауставила, али је посјета Москви била добра прилика да разговарам с одређеним људима који су ме увјерили да се од тога неће одустати

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је током боравка у Москви поручио да се Република Српска противи чланству БиХ у НАТО-у који је све што је чинио, чинио на штету Српске, због чега би чланство у Алијанси за Републику Српску било погубно.

Додик је поновио да је за аутономију коју има Република Српска веома важно остати неутралан и не бити сврстан.

„Не можемо говорити да смо имали добра искуства с НАТО-ом, нити да их имамо сада. Све што је учинио НАТО учинио је против Срба, од бомбардовања до смањења наше аутономије кроз одузимање статуса Војске Републике Српске. НАТО јесте војна организација, али с политичким циљем, а њихов политички циљ у БиХ је да се она централизује и унитаризује“, поручио је Додик.

Према његовим ријечима, НАТО никад није показао интерес за аутономију Српске, осим да је укине, иако то нико неће јавно да призна.

„Зашто бисмо подржавали неког ко хоће да изврши нашу егзекуцију? Ми смо сувише мали да они прихвате шта ми хоћемо, али то не значи да треба да прихватимо само оно што они хоће. Без обзира на све што је било у прошлости, наша политика је ‘не’ чланству у НАТО-у“, рекао је Додик синоћ за РТРС.

Он је истакао да је Република Српска за јачање своје аутономије, а не за јачање БиХ, те да је управо ту разлика у схватању.

„У реду је да сарађујемо, али било би погубно за Републику Српску када бисмо пристали на чланство у НАТО-у. Тог тренутка би Република Српска потписала своју смртну пресуду“, нагласио је Додик.

Он је додао да Република Српска од Русије никад није добила никакве захтјеве, него је увијек само питала шта може да учини да помогне.

„Никад нису рекли да се интегришемо с њима, док НАТО намеће ту структуру“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је сарадња Републике Српске и Русије у свим областима добра, те истакао значај пројекта гасификације који треба да буде реализован.

Додик је напоменуо да у реализацији тог пројекта има проблема, који нису креирани на овом подручју, него извана.

„Постоји глобални проблем везан за енергетику између САД са једне стране и Европе и Русије са друге стране, гдје се Америка покушава наметнути као неко ко ће увести санкције свакоме ко користи енергенте из Русије“, рекао је Додик.

Он је напомено да Русија покушава да путем сарадње са другима то питање рјешава на обострано задовољство, те да је пројекат гасификације Српске веома жив и да зависи и од руског партнера.

„Ова пандемија је све зауставила, али је посјета Москви била добра прилика да разговарам с одређеним људима који су ме увјерили да се од тога неће одустати“, нагласио је Додик.

Он је оцијенио да је сарадња с Русијом добра и у области банкарства, те да је све боља и већа и у области образовања.

Додик је подсјетио да је Русија значајно помогла Српској у борби против епидемије, доласком јединице која је вршила дезинфекцију објеката, али и хуманитарном помоћи која је послата из Русије док се и сама борила с овим проблемом.

„Треба истаћи да је помоћ Русије била моментална, с тим се није калкулисало нити условљавало, и ова посјета Москви била је прилика да им захвалим за то“, напоменуо је Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар