Федерација/БиХ

Додик: Све што се догађа само показује да заједнички органи БиХ нису ни потребни

ЦАРИНСКОГ ТЕРМИНАЛА КОД МОСТА „БРАТОЉУБ“ НЕМА САМО ЗАТО ШТО ЈЕ ТО СРПСКА ПРИЧА
  • Неће бити парламента БиХ, неће се формирати комисије. Кривите СНСД, али нећете то добити. Нећемо подржати никакве законе у Представничком дому, а ако ту нешто и прође, неће проћи у Дому народа… Неће бити ванредних избора
  • „Базична прича о БиХ треба да буде обављена поново, али мимо странаца и њихових жеља Бошњаци и Бакир Изетбеговић кад остану сами схватиће да странци многе ствари нису реализовали, а обећавали су
  • „Неко од странаца је написао да ће се прије распасти БиХ него што ће СДА било шта из своје декларације спровести. Мени су уводили санкције само што сам нешто јавно говорио. Додик је сатанизован јер је говорио, а ови пишу да нема Републике Српске, да нема народа, намећу ти босански језик, хоће врховни суд. Ништа неће добити!“
  • „До нове године у Републици Српској биће донесени закони којима ће бити запријећено казном затвора свима који су изабрани у Српској и налази се у заједничким органима БиХ, а не поштују ставове Народне скупштине, Владе и предсједника Српске

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да тренутна ситуација само показује да нису потребни заједнички органи БиХ и нагласио да „неће бити парламента БиХ“ и да неће бити формиране комисије.

Додик је рекао да лидер СДА Бакир Изетбеговић развалио споразум о формирању власти на нивоу БиХ и да није било ниједног формалног политичког или другог недостатка да одмах не буде формиран Савјет министара.

„Они су почели да то избјегавају и дошли смо у ситуацију у којој се сада налазимо“, изјавио је Додик за ТВ1.

Он је истакао да у насталој ситуацији не треба нико да попушта него треба да се поштује оно што је договорено, а то је да се формира Колегијум Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а да након тога Предсједништво БиХ предложи кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

„Они то избјегавају 10 мјесеци, а нама причају приче о уставности и законитости“, нагласио је Додик.

Он је навео да су чланови Предсједништва БиХ у Бриселу добили јасне координате и ставове ЕУ у којима је речено да треба формирати Савјет министара и федералну власт да би они могли до маја да дају мишљење и да би могли до септембра да излобирају код земаља чланица ЕУ да БиХ добије статус кандидата.

„Европљани су рекли да за њих НАТО није услов нити било какав акциони или било који други план. Вјештачки је постављена прича АНП /акциони национални план/ – Савјет министара. То је неупоредиво и не може се условљавати једно другим“, тврди Додик.

Према његовим ријечима, неко је смислио да би од Савјета министара требало правити неку врсту владе и дошло се до тога да не може бити формиран Савјет министара.

„Како ћете реализовати споразум у коме није потписник /Жељко/ Комшић, а јесте СДА, а /Шефик/ Џаферовић каже да неће гласати мимо Комшићевог става“, упитао је Додик.

Наводећи да људи у БиХ и даље живе нормално, Додик је нагласио да све ово само показује да нису потребни заједнички органи БиХ.

„Покушава се задржати постојећи Савјет министара и шта су урадили?“, упитао је Додик и као примјер навео да Савјет министара није ништа урадио кад је ријеч о изградњи ауто-пута Београд-Сарајево.

Коментаришући изјаву предсједавајућег Савјета министара у техничком мандату Дениса Звиздића да је за обезбјеђивање додатна три милиона КМ за изградњу царинског терминала на прелазу Братунац-Љубовија потребно да буде усвојен буџет институција Бих за ову годину, Додик је упитао како су онда куповани објекти у Сарајеву и Мостару, а да није било буџета.

„А ово не може зато што је то српска прича, зато што је то потребно подручју у којем живе већински Срби и зато што је то усмјерено према Србији“, констатовао је Додик.

Он је рекао да је за њега највеће скрнављење дигнитета БиХ управо порука СДА да један човјек, односно Звиздић, истовремено буде предсједавајући и Савјета министара и Представничког дома парламента БиХ.

Наглашавајући да је СНСД оспорен у базичном праву представљања народа, Додик је поручио да се не може очекивати да та странка подржи оне који су оспорили то право.

„Неће бити парламента БиХ, неће се формирати комисије. Кривите СНСД, али нећете то добити. Нећемо подржати никакве законе у Представничком дому, а ако ту нешто и прође, неће проћи у Дому народа“, истакао је Додик и додао да неће бити ванредних избора.

Српски члан Предсједништва БиХ сматра да базична прича о БиХ треба да буде обављена поново, али мимо странаца и њихових жеља, истичући да ће Бошњаци и Бакир Изетбеговић кад остану сами схватити да странци многе ствари нису реализовали, а обећавали су.

Он је рекао да декларативна залагања за БиХ неких странаца нису довољна да им се вјерује.

„Највећи лажови у БиХ су високи представници који су упорно лагали са надом да ће проћи вријеме и да ће то што су кршили међународно право неко легитимисати тако што ће заборавити“, каже Додик.

Он сматра да се БиХ држи у стању несређености да би се стране дипломате вјежбале за неке будуће тешке изазове на различитим мјестима у свијету.

Коментаришући недавну декларацију СДА, Додик је рекао да је неки од странаца написао да ће се прије распасти БиХ него што ће они било шта из те декларације спровести.

„Мени су уводили санкције само што сам нешто јавно говорио. А овдје људи написали антидејтонски приступ, антидејтонско понашање и нико ништа не реагује. Додик је сатанизован јер је говорио, а ови пишу да нема Републике Српске, да нема народа, намећу ти босански језик, хоће врховни суд. Ништа неће добити. Каква листа жеља. Видјећете каква ће наша листа бити. Ево Хрвати нек напишу своје жеље па ћемо о жељама причати“, рекао је Додик.

Он подсјећа да су саставни дио Устава БиХ Пакт о људским правима и Пакт о економским слободама.

„У случају колизије текста Устава и тих међународних аката предност имају међународни акти, а у првом члану пише да народи имају право на самоопредјељење. Тамо гдје постоји међународна управа дужна је да помогне остваривање тог права народа“, наглашава Додик.

Он је појаснио да је Сенад Братић смијењен са функције потпредсједника Народне скупштине Републике Српске јер је био на Конгресу СДА и гласао за акта која су против Српске.

„Сматрам да је то било рационално, реално и вјерујем да и сам Братић то разумије. Да смо имали нешто лично против њега, никада га не бисмо ни изабрали“, рекао је Додик.

Он је најавио да ће до нове године у Републици Српској бити донесени закони којима ће бити запријећено казном затвора свима који су изабрани у Српској и налази се у заједничким органима БиХ, а не поштују ставове Народне скупштине, Владе и предсједника Српске.

„Ми смо државотворна партија, СНСД окупља политичке снаге чији је приоритет Република Српска и њено политичко позиционирање. И зато смо сматрали да на ниво БиХ не треба да иду изборни губитници. Кад нисте сигурни шта треба да урадите, назовите предсједника Републике и питајте и тако урадите. Има да се поштују институције Републике Српске и кад се то научимо, онда ће бити реда“, рекао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар