Федерација/БиХ

Додик: Трећи пјешадијски пук има право да 12. маја носи униформе ВРС јер је то његова традиција

У БЕЧУ РЕКАО ДА ПРОБЛЕМ НИЈЕ У СРПСКОЈ ВЕЋ У НЕФОРМИРАЊУ ВЛАСТИ У БиХ И ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ
  • „Већ је договорено у војним структурама у БиХ, да се 12. маја, када се обиљежава Дан ВРС, као дио историјског приказа користе обиљежја униформе Војске Републике Српске“, рекао је Додик новинарима данас у Бечу

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ, који према закону баштини и наставља традицију Војске Републике Српске (ВРС), убудуће приликом обиљежавања Дана ВРС – 12. маја носити униформе Војске Српске и истакао да српски народ има на то право.

„Већ је договорено у војним структурама у БиХ, да се 12. маја, када се обиљежава Дан ВРС, као дио историјског приказа користе обиљежја униформе Војске Републике Српске“, рекао је Додик новинарима данас у Бечу и истакао да не зна зашто је некоме то спорно.

Додик је истакао да српски народ има на то право, додајући да је униформа дио традиције коју, према закону, баштини Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук Оружаних снага БиХ.

„Када дођете на неку манифестацију на Западу, можете видјети да учествују ветерани у униформама из различитих ратова и то никоме не представља проблем. Одједном је то постао проблем у Бањалуци, покушавају да направе атмосферу која треба поново да истакне Републику Српску као проблем, што ми нисмо“, навео је Додик.

Додик је истакао да проблем није у Републици Српској, већ у немогућности формирања власти на нивоу БиХ и Федерације БиХ.

„Има много отворених питања, Савјет министара више не ради, јер нема довољно министара да се направи кворум и то су питања о којима требамо разговарати“, каже Додик.

Додик је и јуче на свечаности поводом 12. маја у касарни „Козара“ у Бањалулци затражио од командата Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, бригадира Милана Радојчића, да на сљедећем обиљежавању Дана Војске више од пола строја буде обучено у униформе ВРС.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је да, према Закону о одбрани БиХ, припадници Оружаних снага БиХ могу носити само униформу БиХ и ниједну другу.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар