Федерација/БиХ

Додик: У наредних 7-10 дана треба да буде именован предсједавајући Савјета министара

ЛИДЕРИ СНСД, СДА И ХДЗ РАЗГОВАРАЛИ О ФОРМИРАЊУ ВЛАСТИ НА НИВОУ БиХ
  • Милорад ДОДИК: „Нема спора да предсједавајући Савјета министара треба да буде Србин. То је оспоравано због МАП-а. Република Српска је једноставно рекла, и власт и опозиција, да се боримо за војну неутралност. Као што је чињеница да СДА и ХДЗ мисле са требамо у НАТО. То питање не може добити сагласност али је реално да то питање неће нестати зато што ми у Републици Српској мислимо да не треба у НАТО. То ће остати за разговоре“
  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: Договор још није у потпуности постигнут, али за то постоје велике шансе

У НАРЕДНИХ седам до десет дана могао би да буде именован предсједавајући Савјета министара БиХ, а до краја мјесеца и формиран комплетан Савјет министара, поручено је након састанка лидера СНСД-а Милорада Додика, ХДЗ-а Драгана Човића и СДА Бакира Изетбеговића.

„Имали смо конструктиван разговор и могли би у наредних седам до 10 дана да именујемо предсједавајућег, а до краја мјесеца Савјет министара комплетан. То је важно за европски пут БиХ и да тај пут ојачамо. Европски пут БиХ није упитан. Разговарали смо као предсједници политичких партија“, рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Он је додао да нема спора о томе да би предсједавајући Савјета министара требало да буде Србин.

„То је оспоравано због МАП-а. Република Српска је једноставно рекла, и власт и опозиција, да се боримо за војну неутралност. Као што је чињеница да СДА и ХДЗ мисле са требамо у НАТО. То питање не може добити сагласност али је реално да то питање неће нестати зато што ми у Републици Српској мислимо да не треба у НАТО. То ће остати за разговоре, али се тиме не може условљавати Савјет министара и остало, односно напредак“, додао је Додик.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић рекао је да договор још није у потпуности постигнут, али да за то постоје велике шансе.

„Имали смо краћи састанак и има шансе да постигнемо договор. До краја ове седмице требао би бити приједлог о именовању. Хрватска и бошњачка страна су за активацију МАП-а, српска није. То питање за сада остаје отворено“, рекао је Изетбеговић.

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић каже да је оптимистичан и да очекује да ће Савјет министара бити ускоро формиран.

„Оптимистичан сам да ћемо до краја мјесеца имати Вијеће министара комплетно. У наредни дан-два ћемо договорити именовање. Све друге теме о којима смо говорили траже да што прије имамо Вијеће министара. Надам се да ћемо се разумјети и око ресора и око расподјеле. Чини ми се да смо направили неки искорак“, рекао је Човић.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Zavrsen-sastanak-u-Sarajevu-Savjet-ministara-vjerovatno-do-kraja-mjeseca/526226

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар