Федерација/БиХ

Додик: У Програму реформи БиХ не постоји ништа што би било обавеза Српске

ОБЕЋАО ДА ЋЕ ИНИЦИРАТИ РАСПРАВУ У НС РС О ТОМ ДОКУМЕНТУ ЧИМ СТУПИ НА СНАГУ
  • „Нисам спреман да за било какву власт деградирам одлуке Народне скупштине РС. Ја нисам Мирко Шаровић који каже да га не занимају одлуке Народне скупштине и да ради како он хоће“
  • „Програм реформи БиХ садржи општа опредјељења за партнерство и сарадњу са НАТО-ом, БиХ се одмакла од позива за чланство. Сада се о томе не говори ниједном рјечју. У документу се помиње сарадња са НАТО-ом каква је и до сада била или слична ономе што има Србија“
  • „То није акциони национални план и представници различитих земаља које су важне чланице НАТО-а рекли су да то неће послужити за активирање било чега. Вјерујемо у озбиљност великих земаља. Ми нисмо калкулисали са нашим интересима и у документу заиста нема ничега што би за Републику Српску била обавеза“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је вечерас да грађани Републике Српске немају разлога за бригу када је ријеч о Програму реформи БиХ, наводећи да није спреман да жртвује ни минималне интересе Српске за коју у том документу не постоји ништа што би била обавеза.

Додик је истакао да није спреман да за било какву власт деградира одлуке Народне скупштине.

„Ја нисам Мирко Шаровић који каже да га не занимају одлуке Народне скупштине и да он ради како он хоће. Када буде формиран Савјет министара и када ступи на снагу ово што је договорено иницираћу сједницу Народне скупштине и доставићу јавности тај документ“, истакао је Додик.

Он је рекао да документ не прејудицира чланство и да су за било какве одлуке о сарадњи са НАТО-ом потребне нове одлуке Предсједништва и Парламентарне скупштине БиХ.

„Имајући у виду војну неутралност Српске, за очекивати је да се сви њени представници тога придржавају“, нагласио је Додик.

Он је додао да Програм реформи БиХ садржи општа опредјељења за партнерство и сарадњу са НАТО-ом, те да се БиХ одмакла од позива за чланство.

„Сада се о томе не говори ниједном рјечју. У документу се помиње сарадња са НАТО-ом каква је и до сада била или слична ономе што има Србија, као и процјена економске ситуације“, навео је Додик.

Он је појаснио да сличан документ има пет земаља чланица и пет држава које нису чланице ЕУ.

„БиХ је до сада била у уговорном односу са НАТО-ом који се тицао Партнерства за мир и у двогодишњем аранжману ИПАП који истиче крајем ове године“, рекао је Додик за РТРС.

Он је подсјетио да је 2004. године стратешко опредјељење било сарадња БиХ са НАТО-ом, наводећи да је то подржавала власт и дио опозиције, те да је то резултирало чињеницом да је 2010. године тадашње Предсједништво БиХ одлучило да затражи чланство у НАТО-у.

„НАТО је одобрио план приступања још 2011. године и поставио услове, а један од њих је био и да се преда војна имовина, коју Српска није дала, нити ће је дати. Крајем прошле године НАТО је одлучио да скине услов и поручио да жели да активира пут чланства и да БиХ пошаље акциони национални план за чланство. Годину дана смо изгубили јер су политички Бошњаци хтјели да добију тај план и све условили тиме, као што је формирање власти“, појаснио је Додик.

Према његовим ријечима, Бошњаци су тиме примарно хтјели да задрже у власти на нивоу БиХ садашњу структуру из Републике Српске и избјегну суштинску расправу о Изборном закону БиХ и промјену одредбе, коју Хрвати оправдано траже, да један народ не може изабрати политичке представнике другог народа, па се десило да Бошњаци за хрватског члана Предсједништва БиХ изаберу Жељка Комшића.

Додик је објаснио да је Програм реформи БиХ услован документ који тек када и ако буде формиран Савјет министара са овом структуром има снагу да буде достављен као пројекат могуће сарадње у вези са односима са НАТО-ом.

„То није акциони национални план и представници различитих земаља које су важне чланице НАТО-а рекли су да то неће послужити за активирање било чега. Вјерујемо у озбиљност великих земаља. Ми нисмо калкулисали са нашим интересима и у документу нема ничега што би за Републику Српску била обавеза“, нагласио је Додик.

Он је навео да је опозиција у Републици Српској која је доскора чинила власт на нивоу БиХ износила разне неистине о докумету који није ни виђела и који нема чак ни интерпретацију.

„Они се хвале тиме да су девет пута акциони национални план скинули са дневног реда Савјета министара. Могли су да скину стотину пута, али зашто ниједном нису одбили? Требали су да одбију. Озбиљно оптерећење је било што је Младен Иванић прошле године усвојио Стратегију спољне политике БиХ у којој је рекао да је приоритет интеграција у НАТО“, истакао је Додик.

Говорећи о захтјеву опозиције да Народна скупштина Републике Српске расправља о Програму реформи БиХ, Додик је истакао да не може да буде незадовољан јер се они који су правили неред у Народној скупштини и у њој нису дали подршку војној неутралности сада позивају на тај документ.

„Захваљујем им што су прихватили такву политику. Камо среће да су то учинили прије годину дана онда би одбили акциони национални план. Свако бира начин политичке борбе и то има смисла све док не угрозите основне националне интересе и Републику Српску, а са њихове стране било је масовног угрожавања интереса Српске“, додао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар