Федерација/БиХ

Додик: У Сарајеву је формиран центар за борбу против тобожњег малигног руског утицаја

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ОТКРИО ДА ЦЕНТРОМ РУКОВОДИ БРИТАНАЦ ЧИЈЕ ИМЕ МУ ЈЕ ПОЗНАТО
  • Једно одјељење је у Тирани, једно у Подгорици. Они евидентирају људе из владиних и невладиних организација, људе у институцијама, и, колико знам, више од 300 људи има на списку оних који шире руски утицај. Ја се налазим вјероватно на том списку
  • Република Српска има све елементе државе, поштује међународно право, фактор је мира и стабилности у региону, нема аспирације према било коме. Оно што је носило све ово вријеме јесте увјерење сваког човјека да је нормално и природно и да ће се то једног дана десити, а то су савез и све веће приближавање Србији по свим елементима и то се управо данас дешава
  • Косово је најважније унутрашње државно питање Србије, али најважније национално питање ван Србије је Република Српска

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је синоћ да има информације да је у Сарајеву под руководством једног Британца, чије име му је познато, формиран центар за спречавање такозваног руског малигног утицаја, за шта је шест милиона фунти дала британска Влада.

„Једно одјељење је у Тирани, једно у Подгорици. Они евидентирају људе из владиних и невладиних организација, људе у институцијама, и, колико знам, више од 300 људи има на списку оних који шире руски утицај. Ја се налазим вјероватно на том списку“, рекао је Додик за телевизију Хепи.

Додик је указао да Русија има у Републици Српској позитивну политику, али и истакао да он није против америчке реалне политике, већ је против њиховог наметања и мијешања у унутрашње ствари.

„Није нетачно да хрватска обавјештајна заједница дјелује у БиХ, као што дјелују и њемачка, британска, америчка“, каже Додик.

Он је истакао да је у континуитету, на различите начине манифестована жеља да се смањи снага српског народа у БиХ.

„Свих ових година у тешким условима оспоравања, уз ослабљену Србију која је имала озбиљне унутрашње проблеме, успјели смо да очувамо оно што је суштина и обиљежје сваке државе – територију, народ који то хоће и функционалну власт коју народ хоће“, нагласио је Додик.

Он је подсјетио да је међународна заједница, на челу са високим представником, интервенцијама и наметањем закона одузела велики број надлежности од Републике Српске и пребацила на ниво БиХ.

„Република Српска има све елементе државе, поштује међународно право, фактор је мира и стабилности у региону, нема аспирације према било коме. Оно што је носило све ово вријеме јесте увјерење сваког човјека да је нормално и природно и да ће се то једног дана десити, а то су савез и све веће приближавање Србији по свим елементима и то се управо данас дешава“, нагласио је Додик.

Додик је напоменуо да БиХ има озбиљне проблеме свог идентитета и да је још снажно присуство међународне заједнице, као и да она егзистира искључиво због активизма странаца и високог представника.

„Високи представник је наметнутим мјерама направио неодрживу БиХ, са становишта воље људи да у њој живе, са становишта система, функционалности, односа у региону“, каже Додик.

Када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је напоменуо да Савјет министара није још формиран јер Бошњаци желе да тамо што дуже задрже сервилне Србе и искористе их за дјеловање против Републике Српске.

„Зато је БиХ у застоју, руши је бошњачка неспремност да имплементира изборне резултате“, истакао је Додик.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске, Додик је навео да је тај суд нелегитиман, нелегалан и вануставан, те подсјетио да тај суд намеће рјешења тако што два Бошњака и три странца прегласавају два Србина и два Хрвата.

„Ми доносимо законе, а Уставни суд БиХ их поништава, стално смо на тој клацкалици“, каже Додик.

Додик, који је и српски члан Предсједништва БиХ, нагласио је да је Република Српска данас најстабилнији дио БиХ и да се без ње не може донијети ниједна одлука у БиХ.

Он је истакао да је у Предсједништву БиХ био против захтјева за постављање Оружаних снага БиХ на границу са Србијом због миграната, као и захтјева да се уведу Европске полицијске снаге – Фронтекс.

„Ништа што је страно неће доћи на границу са Србијом, а Савјет министара је то пустио“, каже Додик.

Говорећи о европском путу БиХ, Додик је поновио да је измишљено да је НАТО услов за ЕУ и подсјетио да је то потврдио и европски комесар за проширење Јоханес Хан.

„Европска заједница каже – ако хоћете мишљење за даље кретање ка ЕУ, морате фомрирати власт“, рекао је Додик.

Осврћући се на однос Српске и Србије, Додик је истакао да је Република Српска функционална и стабилна и да вапи за што бољим односима са Србијом.

„Косово јесте најважније унутрашње државно питање Србије, али најважније национално питање ван Србије је Република Српска“, изјавио је Додик.

Он је оцијенио да је са предсједником Србије Александром Вучићем остварен до сада највећи обим сарадње по пројектима и као илустрацију навео да је обезбијеђен 31 милиона евра за пројекте по општинама у Српској.

 „Земље ЕУ, ни оне оке су у НАТО, не условљавају формирање Савјета министара прихватањем МАП“

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су званичници из земаља које јесу и које нису чланице НАТО-а рекли да МАП није услов за формирање Савјета министара, те да су трврдње хрватског и бошњачког члана Предсједништва о томе, измишљање и изигравање јавности.

„Оно што они кажу више говори о њима него о мени. Рећи да су МАП и НАТО услови за формирање Савјета министара је измишљање и изигравање јавности јер су и званичници земаља које нису чланице НАТО, а и оних које то јесу, рекли да МАП није услов за формирање Савјета министара. То је рекао и предсједник Турске који је позвао да Савјет министара буде формиран што прије“, рекао је Додик.

Он је оцијенио непримјереним да му хрватски и бошњачки чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић држе било каква предавања.

Говорећи о формирању Савјета министара, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је за „Глас Српске“ да су спремни да одмах закажу сједницу и да тај процес крене без икаквих условљавања.

„Само нека кажу када су спремни на тај потез, а те њихове жалбе које помињу нека оставе за себе“, рекао је Додик који је раније истицао да је једини кандидат за предсједавајућег Савјета министара кадар СНСД-а Зоран Тегелтија и да нико нема ништа против тог приједлога.

Према сазнањима  Гласа Српске, Савјет министара у техничком мандату неће више засједати јер хрватски министри неће да долазе на сједнице.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар