Федерација/БиХ

Додик: Уставни суд је монструм институција која ће доћи главе цијелој БиХ

„ТА ИНСТИТУЦИЈА ВРШИ ПРИТИСАК НА НАРОД ЈЕР КРШИ УСТАВ И ЗАКОНЕ“
  • „Ја у Предсједништву БиХ представљам базичне ставове Српске... Предсједништво не функционише у складу са Уставом јер су му путем закона разграђена и минимизирана уставна овлаштења до нивоа енглеске краљице
  • „Амбасаде и амбасадори неких земаља у БиХ имају већу снагу од Предсједништва БиХ
  • На питање да ли ће се повући са функције лидера СНСД-а на којој је 18 година и да ли ће ту функцију некоме препустити: „Бићу предсједник странке све док ме буду бирали њени чланови. Мислим да сам у најбољим годинама за политику без обзира што сам некима досадио. Најбоље политичке године тек долазе

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Уставни суд БиХ дужан да оцијени да ли је одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ о пролонгирању локалних избора донесена у складу са Уставом и закону, наводећи да закон јасно каже да се избори могу пролонгирати до 30 дана и да то никако не може бити 40.

Додик је констатовао да је та одлука ЦИК-а незаконита, те да је чуо да ће се Уставни суд прогласити ненадлежним приликом одлучивања о апелацији коју је у вези са пролонгирањем избора поднио СНСД.

Нагласио је да Уставни суд има своју улогу и да та институција постоји у Уставу БиХ, али да су често злоупотребљавали своју надлежност.

„Нигдје у свијету нема Уставног суда какав је овај у БиХ који је сурогат и монструм. О уставности и законитости неке одлуке сасвим је легитимно да се затражи мишљење Уставног суда“, рекао је Додик за Телевизију Ал џазира, додавши да се у Уставном суду обично прогласе ненадлежним у стварима о којима треба да одлучују.

Он је оцијенио да је то „монструм институција која ће доћи главе цијелој БиХ“.

На питање да ли његове изјаве о Уставном суду представљају притисак на правосуђе, Додик је одговорио да они врше притисак на народ јер крше Устав и законе.

Упитан да ли се у Предсједништву као институцији надлежној за спољну политику могу договорити о питањима из те области, Додик је рекао да је он српски члан Предсједништва из Републике Српске и да представља базичне ставове Српске.

„Република Српска је фокусирана на функционисање Предсједништва у складу са Уставом. Предсједништво не функционише у складу са Уставом јер су му путем закона разграђена и минимизирана уставна овлаштења до нивоа ‘енглеске краљице’ да се појављује једном до два пута у политичком животу“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је све мимо Устава пренесено на неке друге институције, те да је одлукама високог представника и онима које је доносила Парламентарна скупштина БиХ разграђена улога Предсједништва.

„Од свих послова које сам радио, ово ми је најдосаднији“, рекао је Додик и додао да амбасаде и амбасадори неких земаља у БиХ имају већу снагу од Предсједништва БиХ.

Говорећи о европском путу БиХ, Додик је навео да европске интеграције нису спорне и да оне остају, али да се Предсједништво и у тој области показало неефикасно.

Сада смо добили далеко теже услове. Имамо 14 услова и неки од њих коче БиХ на путу ка ЕУ“, констатовао је Додик.

Додик је поручио да није против БиХ, али да она мимо Дејтонског мировног споразума и Устава не може да живи.

„То се показује све ово вријеме. Морамо да нађемо реалан однос у коме ћемо сви све уважавати и покушати нешто да урадимо“, рекао је Додик и додао да су, уколико тога не буде, могуће различите варијанте – и да „Босна преживи, али и она да не преживи“.

„БиХ је могућа као земља три конститутивна народа, а ако инсистирамо на причи о грађанској БиХ то је подвала и то је немогуће“, нагласио је Додик.

На питање да ли ће се повући са функције лидера СНСД-а на којој је 18 година и да ли ће ту функцију некоме препустити, Додик је рекао да ће бити предсједник странке све док га буду бирали њени чланови.

„Мислим да сам у најбољим годинама за политику без обзира што сам некима досадио“, рекао је Додик и поручио да његове најбоље политичке године тек долазе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар