Федерација/БиХ

Додик: Војна неутралност није угрожена – нисам ја Шаровић, поштујем Народну скупштину РС

„ВЕЛИКА ВЕЋИНА ЉУДИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ВЈЕРУЈЕ У ОНО ШТО РАДИМ“

Милорад Додик у Невесињу

  • Република Српска и ја као члан Предсједништва у име ње нисмо били спремни да дамо наша базична опредјељења као што је војна неутралност. Поштујем договор који каже да то ступа („Програм реформи БиХ“) на снагу са избором Савјета министара

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да велика већина људи у Републици Српској вјерује у оно што он ради и да треба да буду сигурни да опредјељење Републике Српске у вези са НАТО алијансом није угрожено.

Рекао је да поштује одлуке Народне скупштине Републике Српске, за разлику од предсједника СДС-а Мирка Шаровића.

Истакао је да ниједне ријечи о НАТО интеграцијама нема у документу Програм реформи БиХ, него постоје сарадња и партнерство.      

„Имали смо у виду искуства Србије када смо то радили, ни мање ни више од онога што је Србија у пројекту с тим“, рекао је Додик новинарима у Невесињу.

Коментаришући чињеницу да СДС и ПДП на Комисији за именовање нису дали подршку кандидату за предсједавајућег Савјета министара Зорану Тегелтији, Додик је рекао да су се они опредијелили за то кроз своје опозиционе дјеловање и да је важно да се коначно заврши формирање власти и због некоректног понашања СДС-а и ПДП-а, али и других ствари везаних за развојне пројекте.

„Република Српска и ја као члан Предсједништва у име ње нисмо били спремни да дамо наша базична опредјељења као што је војна неутралност. Поштујем договор који каже да то ступа („Програм реформи БиХ“) на снагу са избором Савјета министара“, рекао је Додик.

Он је додао да земље које нису чланице НАТО-а с том организацијом имају неки облик сарадње, као што БиХ има Партнерство за мир и ИПАП који се не доводе у питање.

„Та сарадња није ни била прекинута, али крајем ове године ти споразуми истичу и било је потребно ући у неки нови договор. Очекујем и договор је да ће тај документ бити прихваћен онако како је написан, а то је план реформи, и да неће служити ни за какво активирање било чега“, рекао је је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је поновио да поштује одлуке Народне скупштине Републике Српске, за разлику од предсједника СДС-а Мирка Шаровића.

Додао је да су СДС и ПДП у Савјету министара девет пута с дневног реда скидали понуђени Национални акциони план, али да га никад нису одбили „што имплицира могућност да би га усвојили да су они остали у Савјету министара“.

(Срна)

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЈЕДНИШТВА БиХ ЗАХВАЛИО СЕ МАЂАРСКОМ ПРЕМИЈЕРУ НА ПОДРШЦИ

Додик и Орбан: Подршка српско-мађарском инвестиционом фонду за мали бизнис

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик разговарао је телефоном са премијером Мађарске Виктором Орбаном који је изразио задовољство чињеницом да је након више од годину дана од проведених избора дошло до договора о формирању власти на нивоу БиХ.

Додик је информисао је Орбана о свим актуелним политичким питањима у БиХ и захвалио на подршци коју му је мађарски премијер упутио и овом приликом, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ и мађарски премијер и у току овог разговора нагласили су значај регионалне сарадње и с тим у вези поновили опредјељење за формирање српско-мађарског инвестиционог фонда за подршку малим предузетницима у Републици Српској и Србији.

Додик је изразио очекивање да ће и на тај начин сарадња привредних субјеката Мађарске и Републике Српске бити унапријеђена, додаје се у саопштењу.

Додик је мађарском премијеру честитао избор Оливера Вархелија на мјесто европског комесара за проширење и изразио наду да ће Орбан, убрзо након формирања новог сазива Савјета министара посјетити БиХ.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар