Федерација/БиХ

Џаферовић: У сали у којој засједа Предсједништво БиХ може бити једино застава БиХ

НАГЛАСИО ДА МУ НИЈЕ ПРОБЛЕМ ДА У КАБИНЕТУ СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДЈЕДНИШТВА БУДЕ ЗАСТАВА РС
  • Изјавио да је из кабинета Милорада Додика, предсједавајућег Предсједништва БиХ, прво стигао захтјeв да се из сале 30 уклони застава БиХ на шта није пристао јер се то коси са Уставом и законом, па додао: „Јутрос је поново стигао захтјев из кабинета господина Додика у којем тражи да се поред заставе БиХ стави и застава РС, на шта ја опет нисам пристао јер је то противно Закону о застави БиХ”

ШЕФИК Џаферовић, бошњачки члан Предсједништва БиХ, коментаришући отказивање данашњих консултација Предсједништва БиХ са парламентарним странкама, рекао је да је још у петак договорено да се данас одрже консултације са свим парламентарним странкама у згради Предсједништва БиХ у сали 30, која је иначе предвиђена за одржавање сједница Предсједништва.

Како је рекао, недуго послије тога стигао је захтјев из кабинета Милорада Додика, предсједавајућег Предсједништва БиХ, у којем тражи да се из сале 30 уклони застава БиХ на шта није пристао јер се то коси са Уставом и законом .

„Јутрос је поново стигао захтјев из кабинета господина Додика у којем тражи да се поред заставе БиХ стави и застава РС, на шта ја опет нисам пристао јер је то противно Закону о застави БиХ”, казао је Џаферовић и додао да је након тога Додик отказао консултације са странкама у Предсједништву.

Он је новинарима казао да је мимо договора са њим Додик одлучио да упути писмене захтјеве странкама које партиципирају у парламенту БиХ да се изјасне о мандатару за састав Вијећа министара БиХ.

„То је урадио мимо консултација са мном, то тако не може”, рекао је Џаферовић.

На упит новинара шта ће се десити сутра, с обзиром да је Додик најавио да ће одгодити сједницу Предсједништва ако не буде заставе РС, Џаферовић је рекао да се ту нема шта коментарисати јер је то питање закона.

„Ја ћу сутра у 10 сати отићи на консултације у Додиков кабинет и нећу имати проблем што ту стоји застава РС јер је то и прије било тако, али у сали 30 у којој се одржавају званичне сједнице Предсједништва БиХ, не може стајати ниједна друга застава осим заставе БиХ и о томе нема расправе”, нагласио је Џаферовић.

Замољен да прокоментарише иницијативу неких странака из РС да се и на згради Парламентарне скупштине БиХ постави застава РС, Џаферовић је рекао да није на њему да то коментарише, те да је то на странкама које партиципирају у Представничком дому како ће се договорити.

Што се тиче Додикове најаве да ће сједница Предсједништва БиХ одржати видео-линком уколико не буде истакнута застава РС, Џаферовић је рекао да та могућност постоји у Правилнику једино ако је један од чланова Предсједништва болестан, на путу или је спријечен да присуствује, а ако је сједница од изузетног значаја.

На питање да ли ће подносити кривичну пријаву протиов Додика, Џаферовић је рекао да он није ту да подноси кривичне пријаве те да постоје институције које су ту да раде свој посао.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар