Федерација/БиХ

Ердоган спреман да оживи „тројни механизам“ БиХ-Хрватска-Србија

ТУРСКИ ЛИДЕР ИЗЈАВИО У САРАЈЕВУ ДА ПОДРЖАВА УЛАЗАК БиХ И У ЕВРОПСКУ УНИЈУ И У НАТО
  • Током састанка Ердогана, Милорада Додика и Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, највише пажње посвећено аутопуту Београд-Сарајево и значају који ће његова изградња имати за БиХ и све земље у региону, укључујући Турску

ПРЕДСЈЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган данас је, током састанка са члановима Предсједништва БиХ, изразио спремност да се, како је навео, оживи тројни механизам, односно одржи састанак БиХ-Хрватска-Србија, саопштило је Предсједништво БиХ.

Како се наводи у саопштењу, током састанка Ердогана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и чланова Предсједништва БиХ Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, највише пажње посвећено је аутопуту Београд-Сарајево и значају који ће његова изградња имати за БиХ и све земље у региону, укључујући Турску, преноси Танјуг.

Разговарано је и о унапређењу сарадње БиХ и Турске, првенствено у области економијепољопривреде, транспорта и инфраструктуре, као и о увозу меса.

Предсједник Турске, додаје се у саопштењу, честитао је БиХ на предсједавању Самитом Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП) који, како је нагласио, Турска снажно подржава.

Он је нагласио да је СЕЕЦП користан механизам за очување стабилности и мира у региону.

Ердоган је рекао да Турска подржава евроатлантски пут БиХ, оцијенивши да ће интегрисање БиХ у ЕУ и НАТО бити гарант стабилности и мира.

Турски предсједник поручио је да ће његова земља наставити да пружа подршку очувању стабилности, мира и просперитета БиХ.

Чланови Предсједништва БиХ оцијенили су да је посјета турског предсједника важна за обе државе када је ријеч о напретку сарадње на свим пољима и јачању билатералних односа.

Нагласили су да у прилог добрим билатералним односима, без отворених питања, иде и чињеница да БиХ управо с Турском има највише потписаних међудржавних споразума.

Ердоган се састао и са предсједавајућим Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и предсједником Странке демократске акције (СДА) Бакиром Изетбеговићем, пренијела је Фена позивајући се на саопштење СДА.

Како се наводи у саопштењу, Изетбеговић је захвалио Ердогану на подршци коју Турска пружа БиХ у свим интеграционим процесима, као и на јачању регионалне сарадње БиХ са сусједним земљама.

У циљу јачања те сарадње, он је указао на важност изградње аутопута Сарајево-Београд као великог регионалног инфраструктурног пројекта.

СДА наводи да је на састанку поручено да ће постојећи пријатељски односи двије земље наставити да јачају у наредном периоду и да ће Турска наставити да снажно подржава БиХ на путу ка НАТО и ЕУ.

Брнабић допутовала у Сарајево, дочек у Предсједништву БиХ

Премијерка Србије Ана Брнабић допутовала је вечерас у Сарајево, где ће учествовати на Самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи.

Предсједницу српске владе у згради Предсједништва БиХ дочекали су предсједавајући Милорад Додик, као и чланови Председништва Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, преноси Танјуг.

Премијерка Србије присуствовала је вечери коју су чланови Предсједништва БиХ приредилиза учеснике самита.

Премијерка Србије ће имати и билатералне сусрете са представницима држава овог дијела Европе.

Из Тиране је, након одлуке Приштине да не учествује на Самиту, најављено да у Сарајево неће отпутовати ни представници Албаније, али је предсједник те државе Иљир Мета најавио долазак у главни град БиХ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар