Federacija/BiH

Erdogan spreman da oživi „trojni mehanizam“ BiH-Hrvatska-Srbija

TURSKI LIDER IZJAVIO U SARAJEVU DA PODRŽAVA ULAZAK BiH I U EVROPSKU UNIJU I U NATO
  • Tokom sastanka Erdogana, Milorada Dodika i Željka Komšića i Šefika Džaferovića, najviše pažnje posvećeno autoputu Beograd-Sarajevo i značaju koji će njegova izgradnja imati za BiH i sve zemlje u regionu, uključujući Tursku

PREDSJEDNIK Turske Redžep Tajip Erdogan danas je, tokom sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, izrazio spremnost da se, kako je naveo, oživi trojni mehanizam, odnosno održi sastanak BiH-Hrvatska-Srbija, saopštilo je Predsjedništvo BiH.

Kako se navodi u saopštenju, tokom sastanka Erdogana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, najviše pažnje posvećeno je autoputu Beograd-Sarajevo i značaju koji će njegova izgradnja imati za BiH i sve zemlje u regionu, uključujući Tursku, prenosi Tanjug.

Razgovarano je i o unapređenju saradnje BiH i Turske, prvenstveno u oblasti ekonomijepoljoprivrede, transporta i infrastrukture, kao i o uvozu mesa.

Predsjednik Turske, dodaje se u saopštenju, čestitao je BiH na predsjedavanju Samitom Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) koji, kako je naglasio, Turska snažno podržava.

On je naglasio da je SEECP koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regionu.

Erdogan je rekao da Turska podržava evroatlantski put BiH, ocijenivši da će integrisanje BiH u EU i NATO biti garant stabilnosti i mira.

Turski predsjednik poručio je da će njegova zemlja nastaviti da pruža podršku očuvanju stabilnosti, mira i prosperiteta BiH.

Članovi Predsjedništva BiH ocijenili su da je posjeta turskog predsjednika važna za obe države kada je riječ o napretku saradnje na svim poljima i jačanju bilateralnih odnosa.

Naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih međudržavnih sporazuma.

Erdogan se sastao i sa predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem, prenijela je Fena pozivajući se na saopštenje SDA.

Kako se navodi u saopštenju, Izetbegović je zahvalio Erdoganu na podršci koju Turska pruža BiH u svim integracionim procesima, kao i na jačanju regionalne saradnje BiH sa susjednim zemljama.

U cilju jačanja te saradnje, on je ukazao na važnost izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd kao velikog regionalnog infrastrukturnog projekta.

SDA navodi da je na sastanku poručeno da će postojeći prijateljski odnosi dvije zemlje nastaviti da jačaju u narednom periodu i da će Turska nastaviti da snažno podržava BiH na putu ka NATO i EU.

Brnabić doputovala u Sarajevo, doček u Predsjedništvu BiH

Premijerka Srbije Ana Brnabić doputovala je večeras u Sarajevo, gde će učestvovati na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Predsjednicu srpske vlade u zgradi Predsjedništva BiH dočekali su predsjedavajući Milorad Dodik, kao i članovi Predsedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović, prenosi Tanjug.

Premijerka Srbije prisustvovala je večeri koju su članovi Predsjedništva BiH prirediliza učesnike samita.

Premijerka Srbije će imati i bilateralne susrete sa predstavnicima država ovog dijela Evrope.

Iz Tirane je, nakon odluke Prištine da ne učestvuje na Samitu, najavljeno da u Sarajevo neće otputovati ni predstavnici Albanije, ali je predsjednik te države Iljir Meta najavio dolazak u glavni grad BiH.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar