Федерација/БиХ

Грађани Бихаћа блокирају путеве и аутобуску станицу да би спријечили долазак миграната

ТОКОМ АВГУСТА И СЕПТЕМБРА У ТАЈ ГРАД ДОШЛО ИХ 5.000 – ТРЕЋИНА НЕМА НИКАКВА ДОКУМЕНТА
  • Полиција покушава да пронађе алтернативне правце да аутобуси са мигрантима прођу, али мотористи из Бихаћа имају задатак да буду извидница да би јавили колико аутобуса са мигрантима иде према том граду
  • Организатори су затражили проглашавање ванредног стања и хитну сједницу Владе Унско-санског кантона на којој ће бити донесене одлуке којима се од власти на нивоу БиХ тражи хитно измјештање миграната из Бихаћа

СТАНОВНИЦИ Бихаћа, који су вечерас блокирали магистрални пут према Сарајеву и аутобуску станицу да би спријечили долазак миграната, пропуштају приватна возила, али заустављају аутобусе и траже лица афро-азијског поријекла.

Портпарол Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона Снежана Галић потврдила је да магистрални пут није у потпуности блокиран, јер грађани дозвољавају саобраћај приватних возила.

Портал Klix.ba наводи да окупљени грађани заустављају аутобусе и траже мигранте, али да је већина празна и да за сада нема инцидената.

Полиција покушава да пронађе алтернативне правце да аутобуси са мигрантима прођу, али мотористи из Бихаћа имају задатак да буду извидница да би јавили колико аутобуса са мигрантима иде према том граду, јавља телевизија Н1.

Грађани Бихаћа су поручили да ће наставити са блокадом и да неће дати да прођу аутобуси који возе мигранте.

Једна група грађана је на жељезничкој станици да би спријечили талго воз на релацији Сарајево-Бихаћ, за коју су навели да им је донијела много невоља.

Становници Бихаћа вечерас су на градском тргу одржали протест захтијевајући хитно рјешење мигрантске кризе. Они су тражили измјештање илегалних миграната из свог града и спречавање прилива нових илегалних миграната у Унско-сански кантон.

Један од организатора протеста Сејо Рамић изјавио је да је ситуација са мигрантима у Бихаћу веома озбиљна, чак готово алармантна.

Своје незадовољство грађани су касније одлучили да изразе блокадом аутобуске станице и дјелимично магистралног пута.

– Након мирних протеста у центру града поводом све ужареније мигрантске кризе, Бишћани су одлучили да своје незадовољство у касним сатима изразе блокадом магистралног пута и аутобуске станице.

Грађани су поручили да су спремни да се сами организују, а од полиције су захтијевали да нађу начин да пресијеку аутобуске и жељезничке линије, којима се, како кажу, константно доводе мигранти на подручје Унско-санског кантона, пише Срна.

Организатори су затражили проглашавање ванредног стања и хитну сједницу Владе Унско-санског кантона на којој ће бити донесене одлуке којима се од власти на нивоу БиХ тражи хитно измјештање миграната из Бихаћа.

Грађани су одлучили да блокирају прилазе аутобуској станици како биспријечили долазак возила превозника који из других крајева Босне и Харцеговине довозе мигранте чији је крајњи циљ управо Бихаћ из којег касније покушавају да пређу у Хрватску.

Протесте је организирало неколико удружења грађана из Бихаћа, а према ријечима Рамића, Бихаћ има велике проблеме због миграната.

„Њихов долазак је постао алармантан. И даље се није ријешило питање привременог миграционог центра, а они су и даље смјештени у неусловним просторима Ђачког дома. Планирају се, што се нама грађанима уопште не свиђа, још неке локације за њихов смјештај у самом граду. Мигранти не могу бити смјештени у граду, већ се морају измјестити ван градског подручја, морају им се обезбиједити условни и ограђени простори, гдје ће они бити под контролом, да би грађани Бихаћа могли да живе нормалан живот“, рекао је Рамић.

Он је истакао да директно одговорним за стање у Бихаћу сматрају државне власти, односно Савјет министара БиХ и Министарство безбједности.

Током августа и септембра у Бихаћ је дошло око 5.000 миграната.

Синоћ је у град дошло око 160 миграната возом или аутобусом. Трећина тих људи нема никаквих докумената, а многи од њих се чак први пут пријављују у граду Бихаћу. То значи да су прошли читаву БиХ, а да их ниједна агенција није регистровала“, рекла је Галић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар