Glavno Federacija/BiH

HDZ BiH traži hitnu – i bez odlaganja – implementaciju izbornih rezultata

„RAZGOVOR I MEĐUSOBNO UVAŽAVANJE PRI TRAŽENJU KOMPROMISA DA BUDU POLAZNA TAČKA“
  • Pozvao kolege na bošnjačkoj i srpskoj strani na poštovanje izborne volje naroda i odgovorno sprovođenje potpisanih Načela o formiranju vlasti u BiH

POŠTUJUĆI izborni rezultat opštih izbora 2018. godine, te iskazanu volju svih stanovnika Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) poziva na hitnu implementaciju izbornih rezultata bez odlaganja, saopšteno je danas iz ove stranke.

„Svjedoci smo da ni današnji napori za dogovorom i poštovanjem sporazuma lidera nisu urodili plodom, te da je BiH i dalje u zastoju na putu napretka prema EU i NATO-u. Sva daljnja uvjetovanja političkih predstavnika moraju se žurno pretvoriti u uspostavljanje konstruktivnog dijaloga i međusobno uvažavanje u cilju razvoja političkog i društvenog dogovora na opću dobrobit naše domovine Bosne i Hercegovine“, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, razgovor i međusobno uvažavanje pri traženju kompromisnog rješenja moraju biti polazna točka svih procesa kako bi konačno ostvarili potrebnu suradnju prilikom uspostave vlasti.

Potpisivanjem Načela o formiranju vlasti u BiH postavljene su sve ključne točke i smjer budućnosti Bosne i Hercegovine koji se moraju implementirati.

Svako drugo djelovanje smatramo bespotrebnim i štetnim, kao i izravnim izigravanjem izborne volje konstitutivnih naroda i građana u BiH, navedeno je iz HDZ-a BiH.

„Vjerujemo da i pored današnjeg neuspjelog pokušaja dogovora Presjedništva BiH oko ključnih pitanja za budućnost, Bosna i Hercegovina i dalje ima polazišta za dogovor, te ne smije odustati od nastojanja da što prije dobije vlast i nastavi napredak prema euroatlanskim integracijama. Kako se približava rok za provedbu dogovorenih načela za formiranje vlasti budućih partnera, svjedoci smo i različitih tumačenja dogovorenih načela, pri čemu se nadamo, unatoč razlikama, da isti neće odvesti BiH u nove krize koje nikome ne odgovaraju. Redovno funkcioniranje svih institucija Bosne i Hercegovine mora biti prioritet svima koji se zalažu za napredak, stabilnost, i nastavak reformskih procesa u BiH“, stoji u saopštenju.

HDZ BiH pozvao je kolege na bošnjačkoj i srpskoj strani na poštovanje izborne volje naroda i odgovorno sprovođenje potpisanih Načela o formiranju vlasti u BiH kako bi napokon krenuli u realizaciju strateških planova, kojima je cilj funkcionalna, razvijena i moderna evropska Bosna i Hercegovina.

 

Tagovi

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar