Federacija/BiH

HNS: Komšićeve izjave su direktan udar na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum

NAJAVIO DA ĆE SVIM SREDSTVIMA ZAŠTITITI USTAVNI POREDAK I KONTITUTIVNOST HRVATA
  • „Željko Komšić, koji je posredstvom izbornog inženjeringa i većinske bošnjačke izborne volje uzurpirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u više navrata „eksplicitno izjavio da ne priznaje i odbacuje načelo konstitutivnosti naroda, te pozvao i druge političke subjekte u BiH da se pridruže njegovoj neustavnoj i antidejtonskoj političkoj agendi“
  • HNS saopštio da će preduzeti sve raspoložive legitimne pravne i političke aktivnosti da bi to Komšićevo antidržavno, antiustavno i antidejtonsko djelovanje bilo sankcionisano i onemogućeno
  • HNS naglašava da su jučerašnje Komšićeve izjave samo još jedan u nizu dokaza da je njegovo već treće uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH dio osmišljene unitarističko-šovinističke političke agende čiji je jedan od glavnih ciljeva potpuno ustavno, pravno i političko dekonstituisanje Hrvata, prvo na nivou Federacije BiH, a onda i na nivou BiH

HRVATSKI narodni sabor upozorio je da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavama da odbacuje načelo konstitutivnosti naroda u BiH direktno napao samu osnovu ustavnog poretka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te pozvao da njegovo takvo ponašanje bude sankcionisano.

U saopštenju iz HNS-a ističe se da je Komšić, koji je posredstvom izbornog inženjeringa i većinske bošnjačke izborne volje uzurpirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u više navrata „eksplicitno izjavio da ne priznaje i odbacuje načelo konstitutivnosti naroda, te pozvao i druge političke subjekte u BiH da se pridruže njegovoj neustavnoj i antidejtonskoj političkoj agendi“.

Iz HNS-a podsjećaju Komšića da je konstitutivnost i ravnopravnost naroda, i po slovu Ustava BiH i po tumačenju Ustavnog suda BiH, ne samo neporeciva ustavna kategorija, nego i osnovno načelo Ustava BiH, a time i Dejtonskog sporazuma.

Stoga, bez imalo pravne i političke sumnje, Komšićeve izjave treba okarakterisati kao direktan udar na ustavno-pravni poredak, negiranje Ustava BiH i nepoštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, navode iz HNS-a.

U saopštenju se ističe da će HNS preduzeti sve raspoložive legitimne pravne i političke aktivnosti da bi ovo antidržavno, antiustavno i antidejtonsko djelovanje bilo sankcionisano i onemogućeno.

Iz HNS-a pozivaju i sve ostale mjerodavne pravne i političke subjekte u BiH i međunarodnoj zajednici da osude i sankcionišu navedeni pokušaj negiranja i rušenja ustavno-pravnog poretka BiH.

„Svoje opasne antiustavne postupke Komšić pokušava opravdati vlastitim pogrešnim tumačenjem Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojem se na bilo koji način ne poistovjećuje osiguranje prava kandidovanja na izborima sa ukidanjem osnovnog načela Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma, načela konstitutivnosti naroda“, navode iz HNS-a.

U saopštenju se pojašnjava da taj dokument sadrži na nekoliko mjesta kritike mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za koji se navodi da otežava i usporava proces donošenja odluka, ali da nigdje ne poziva na ukidanje načela konstitutivnosti.

Iz HNS-a dodaju da su jučerašnje izjave Komšića samo još jedan u nizu dokaza kako je njegovo već treće uzurpiranje pozicije hrvatskog člana Predsjedništva BiH dio osmišljene unitarističko-šovinističke političke agende.

„Jedan od glavnih ciljeva te agende je potpuno ustavno, pravno i političko dekonstituisanje Hrvata, prvo na nivou Federacije BiH, a onda i na nivou BiH“, navode iz HNS-a.

HNS najoštrije osuđuje i odbacuje te Komšićeve izjave i poručuje svima koji podržavaju, zagovaraju i sprovode unitarističko-šovinističku agendu da će HNS BiH upotrijebiti sva legitimna pravna i politička sredstva da bi zaštitio ustavno-pravni poredak i hrvatsku konstitutivnost u BiH.

Komšić je u četvrtak uputio saopštenje u kojem najavljuje da će se na svakom idućem sastanku sa zvaničnicima EU i predstavnicima Unije u BiH zauzimati za ukidanje načela konstitutivnosti naroda u BiH i uvođenje ravnopravnosti i jednake vrijednosti glasa svih građana.

U saopštenju je naveo i da se i HDŽ BiH ne može više buniti u vezi toga jer je prihvatio Mišljenje Evropske komisije o neophodnosti reformi u BiH s ciljem njenog približavanja evropskim integracijama.

(Srna)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar