Федерација/БиХ

И Република Српска увела забрану кретања од 20.00 до 5.00 ујутру

ДОДИК: ОВО НИЈЕ НИКАКВА ШАЛА, НЕМА ОКУПЉАЊА НИ ПО ПРИВАТНИМ ЗАБАВАМА
  • Минимална казна биће 500 КМ, могућа и привођења у функцији заштите јавног здравља
  • Лоцирано неколико жаришта, али нема тешких случајева
  • Милорад ДОДИК: Чинимо све да обезбиједимо посебан фонд за помоћ. Сматрамо да је разумно да Централна банка БиХ смањи своју стопу обавезне резерве да би банке могле да пласирају вишак средстава који је око 2,5 милијарде КМ на јавне рачуне да би буџети остали стабилни и могли помоћи
  • Надлежна министарства већ се баве губицима угоститеља, превозника и осталих. Неки неће плаћати доприносе или ће држава у име њих то урадити, али власници треба да обезбиједе нето плате радницима

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик најавио је да ће од вечерас од 20.00 часова до 5.00 часова ујутро на снази бити забрана кретања на простору Републике Српске да би се спријечило ширење вируса корона.

То ће пратити полиција Републике Српске и трајаће док буде потребе.

Додик је рекао да ће 500 КМ бити минимална казна, да ће неки бити вођени у затвор, а да ће бити регулисано ко може да се креће у том периоду.

“Ово није никаква игра, нико се не шали. Нема окупљања по приватним забавама. Апелујемо да нам грађани помогну и пријаве”, рекао је Додик.

Он је истакао да то није никакво шпијунирање, већ се ради о заштити јавног здравља.

“То је било неопходно да се уради јер има појединаца који се неодговорно понашају и немогуће је да се то толерише”, рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Према његовим ријечима, не могу се затворити границе за наше грађане и очекивати је да их дође значајан број, али се морају изоловати.

Он је истакао да је лоцирано неколико жаришта, да нема тешких случајева, те указао на то да зараженим људима треба помоћи.

Додик је истакао и да је лицима старијим од 65 година забрањен било какав излазак из објеката.

Он је указао на озбиљност и сложеност ситуације и да грађани Бањалуке да прате препоруке.

“Грађани морају да знају да се свим напорима покушава обезбиједити тржиште храном и лијековима”, истакао је Додик и напоменуо да неће бити неке опште несташице.

Он је истакао да је евидентно да ће привреда имати огромне проблеме, али и да се чини све да се олакша.

“Чинимо све да обезбиједимо посебан фонд за помоћ. Сматрамо да је разумно да Централна банка БиХ смањи своју стопу обавезне резерве да би банке могле да пласирају вишак средстава који је око 2,5 милијарде КМ на јавне рачуне да би буџети остали стабилни и могли помоћи”, објаснио је Додик.

Према његовим ријечима, нико не може знати колику ће штету проузроковати вирус, али први пресјек могао би да се направи око 1. маја.

“Надлежна министарства већ се баве губицима угоститеља, превозника и осталих који ће евидентно имати губитке да би се видјело како им помоћи. Неки неће плаћати доприносе или ће држава у име њих то урадити, али очекујемо да власници обезбиједе нето плате радницима”, нагласио је Додик.

Он је најавио да ће данас бити формиран тим за инспекције у погледу провођења свих мјера.

“За сада смо у Бањалуци спријечили да вирус уђе у болнице захваљујући запосленима. Ако то успијемо и даље, сигурно ћемо имати и мањи број смртних случајева”, сматра Додик.

Он је поручио да појединици морају бити одговорни, а да ће држава учинити све да посљедице буду што мање.

Вирус је, истакао је Додик, присутан у урбаним срединама, те ће по тој логици ескалирати у Сарајеву, али да ће се учинити све да се заустави његово ширење и да се појединци морају контролисати.

О могућности стављања мораторијума на враћање кредите, Додик је објаснио да се они, који их не могу враћати, треба да обрате својим банкама и затраже одгађање плаћања.

“И ми ћемо се договарати са банкама да бисмо олакшали ситуацију. Људи не треба да се брину, али они који наставе да примају плату морају враћати кредите. Успоставићемо ред”, поручио је Додик.

Говорећи о возачима камиона, Додик је рекао да су они у посебном режиму који је прописала струка и да их треба подржати.

“Важно је да осигурамо снабдијевање и да привреда колико толико функционише”, сматра Додик.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар