Федерација/БиХ

Иванцов: Документ Предсједништва БиХ није повезан са интеграцијом БиХ у НАТО

АМБАСАДОР РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ У БиХ НАГЛАСИО ДА ТАЈ ДОКУМЕНТ НИЈЕ АНП, А ДА НЕМА ВЕЗЕ НИ СА МАП
  • „Дејтонски мировни споразум треба да се примјењује онакав какав јесте. Приче о могућем његовом преиспитивању и трансформацији у правцу централизације БиХ су неодговорне и чак могу да буду опасне. Принципи равноправности три конститутивна народа и широких уставних овлаштења два ентитета су темељ за БиХ
  • „Високи представник није синоним за бонска овлаштења. Он треба да промовише и подстиче процесе стабилизације, компромис, међуетнички дијалог, равноправан развој свих дијелова БиХ и рјешавање спорних питања. Да ли је он имао корисну улогу у томе? Није. Високи представник није у потпуности представник цијеле међународне заједнице. Он по свом избору стане на ову или ону страну. То није коректно и то има негативну улогу. Због тога сматрамо да је дошло вријеме да ОХР буде затворен

ДОКУМЕНТ који је јуче усвојен у Предсједништву БиХ није АНП, изјавио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

“Тај документ није повезан са интеграцијом БиХ у НАТО савез”, рекао је за РТРС Иванцов.

Нагласио је да документ није повезан ни са МАП-ом.

Предсједништво је донијело важну одлуку. Овај документ одражава чињеницу да нема унутрашњег јединства у БиХ у вези са чланством у НАТО. Добро је што ће даљи кораци у вези са сарадњом са НАТО-ом бити под контролом Парламентарне скупштине и Предсједништва БиХ. Земље Квинте које су помагале постизање тог споразума, такође, дијеле овај став о том документу“, рекао је Иванцов.

Он је подржао одлуку Предсједништва БиХ о именовању Зорана Тегелтија за предсједавајућег Савјета министара, наводећи да је добро да је то техничко питање ријешено.

„Нажалост, прошло је више од годину дана до те одлуке због тога што су у тај процес била унесена нека питања која нису са тим у вези“, каже Иванцов.

Иванцов је изразио наду да ће формирање Савјета министара бити завршено на вријеме.

„Имамо низ питања која требамо рјешавати са новим сазивом Савјета министара. На тај начин ће бити деблокиран и рад Парламентарне скупштине, гдје, такође, имамо низ иницијатива о којима требамо расправљати“, нагласио је Иванцов.

Говорећи о 24 године од потписивања Дејтонског мировног споразума чији је гарант и Русија, Иванцов је истакао да руска страна у потпуности подржава тај споразум.

„Његови темељи су равноправност, дијалог и постизање компромиса о свим питањима и то је једини основ за БиХ и њено постојање. Дејтонски мировни споразум треба да се примјењује онакав какав јесте. Приче о могућем његовом преиспитивању и трансформацији у правцу централизације БиХ су неодговорне и чак могу да буду опасне. Принципи равноправности три конститутивна народа и широких уставних овлаштења два ентитета су темељ за БиХ“, оцијенио је Иванцов.

Руски амбасадор је поновио да високи представник међународне заједнице у БиХ нема никакву корисну улогу у БиХ.

„Високи представник није синоним за бонска овлаштења, већ он треба да промовише и подстиче процесе стабилизације, компромис, међуетнички дијалог, равноправан развој свих дијелова БиХ и рјешавање спорних питања. Да ли је он имао корисну улогу у томе? Није“, истакао је Иванцов.

Високи представник, додао је он, није у потпуности представник цијеле међународне заједнице.

„Он по свом избору стане на ову или ону страну. То није коректно и то има негативну улогу. Због тога сматрамо да је дошло вријеме да ОХР буде затворен“, нагласио је Иванцов.

Према његовим ријечима, није добро да се међународна заједница мијеша у унутрашња питања БиХ, чак и када сматра да је то прави начин понашања.

„Право за доношење одлука припада локалним властима. Ово је ваша земља“, поручио је Иванцов.

Говорећи о мигрантској кризи, Иванцов је навео да је то велики проблем са којим се суочава БиХ и да је Русија забринута због тога да се БиХ посматра као локација која би требало да буде прихватилиште миграната.

„Циљ тих миграната није БиХ, већ желе да се домогну западне Европе. Креирање бројних мигрантских кампова није добра одлука. Политика коју ЕУ спроводи у вези са тим треба да буде другачија. Прије него што стигну у БиХ мигранти пролазе кроз земље ЕУ које их пропуштају. Порука за БиХ је да треба да сноси дио одговорности према мигрантима, али сумњамо да све чланице ЕУ сносе ту одговорност“, истакао је Иванцов.

Он истиче да БиХ у вези са мигрантима треба другачије одлуке, а оне значе да они не долазе и не задржавају се у БиХ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар