Федерација/БиХ

Иванић: За мог мандата у Предсједништву БиХ – Српска није била ничим угрожена

ГРУПА „ПРАВДА ЗА ДАВИДА“ ЖЕЛИ САМО ИСТИНУ – ТО ЈЕ ВИШЕ НЕГО ПОШТЕН ЗАХТЈЕВ“
  • Да нисам добро радио, чисто сумњам да би Додик икада рекао да би волио да останем у Предсједништву БиХ
  • Чувати позицију РС која је гарантована Дејтоном, али и стварати услове да БиХ функционише, да буде нормална земља у којој ће различити народи остварити своје интересе, те у којој нико неће бити угрожен – ако то будемо жељели, увјерен сам да је могуће остварити
  • У БиХ постоје три визије: једна је у Сарајеву и каже „БиХ без ентитета, ако је могуће“; друга је у Бањалуци и каже „Независна РС, ако је могуће“; трећа је у Мостару и каже „Изборна јединица или трећи ентитет, ако је могуће“. Врло је јасно да се ми око тога нећемо договорити
  • Евидентно је да неким својим потезима ЕУФОР и међународне институције иду на руку Додику. То је случај и са причом о 40 британских војника који сада долазе. Ако се моћни СНСД препао 40 војника, онда је СНСД слабији него што и сам мислим. Страх од 40 војника, превелика галама коју су дигли, показује да су потпуно несигурни. Јадна је РС ако је може угрозити 40 војника. РС је пуно јача         

У ПОСЉЕДЊЕ четири године РС нити у једном тренутку није била ничим угрожена. Искрено, то сматрам својим највећим достигнућем, поручио је у интервјуу за Vijesti.ba члан Предсједништва БиХ из РС и почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић.

У отвореном разговору за наш портал, Иванић је говорио о бахатости власти предвођене СНСД-ом, али и њеној немоћи и несигурности, обојеној револуцији и протестима грађана, као и међународној заједници.

Одговорио је на питање да ли са Британцима „ставља омчу око врата“ противкандидату Милораду Додику, али и какав однос има са колегама у Предсједништву БиХ Драганом Човићем и Бакиром Изетбеговићем. Открио је и како види БиХ у наредне четири године и шта је његов циљ уколико буде реизабран на позицију српског члана Предсједништва БиХ.

Разговарала: Невена Ћосић

* Уколико би СНСД и Милорад Додик и наредне четири године били на власти, шта би то, према Вашем мишљењу, значило за Републику Српску? Какав би сценарио могао бити?

ИВАНИЋ: Прије свега, потпуно сам увјерен да СНСД не може остати на власти и зато о тој опцији уопште не размишљам. То би само значило наставак овога што реално имамо – бахатост власти, дубоко враћање уназад када је у питању економија, чињеницу да немамо нових фабрика, нових радних мјеста, те да млади одлазе и да влада депресија. Угрожено је елементарно достојанство народа РС. Због све овога, више је него јасно да такав сценарио апсолутно није могућ. Увјерен сам да ће народ заједно са опозицијом побиједити у октобру, те да ће доћи до промјена.

* Од Вашег противкандидата у утрци за члана Предсједништва БиХ из РС Милорада Додика имали сте понуду да Вас подржи под одређеним условима. Одбили сте је. Је ли на тај начин Додик, ипак, одао признање Вашем раду у Предсједништву БиХ?

ИВАНИЋ: Да нисам добро радио, чисто сумњам да би Додик икада рекао да би волио да останем у Предсједништву БиХ. Сматрам да сам свој посао добро радио и управо због тога нисам хтио да учествујем у било каквим договорима и било чему што би било супротно интересима грађана РС. Увјерен сам да сам коректно радио посао, те да сам чувао интересе РС, а да нисам производио сукобе.

Мој циљ је да БиХ, оваква каква је замишљена Дејтонским споразумом, може функционисати и да ствари око којих различито гледамо, оставимо по страни, те да створимо стабилне услове, као и да се бавимо темама које су нам заједничке и око којих је могуће постићи договор. Трудио сам се да увијек говорим о економији, развоју, новим радним мјестима, те потреби промјене имиџа земље у којој живимо како бисмо привукли инвеститоре, створили услове да наша дјеца остану у РС и цијелој БиХ. То је мој циљ на којем имам намјеру радити и наредне четири године.

Дакле, чувати позицију РС која је гарантована Дејтоном, али и стварати услове да БиХ функционише, да буде нормална земља у којој ће различити народи остварити своје интересе, те у којој нико неће бити угрожен. Ако то будемо жељели, увјерен сам да је могуће остварити.

* Је ли Вам протекле четири године био циљ да држите „амбасадоре мирнима“, како Вам то Додик спочитава?

ИВАНИЋ: У посљедње четири године РС нити у једном тренутку није била ничим угрожена. Искрено, то сматрам својим највећим достигнућем. Дакле, ниједног тренутка у протекле четири године није било нити једне ствари која је захтијевала промјену надлежности РС. То само показује да су међународне институције прихватиле реалност БиХ, а једино што је реално јесте договор који је постигнут око Дејтона.

Било која тема о другачијем уређењу БиХ произвешће унутрашње сукобе, јер у БиХ постоје три визије: једна је у Сарајеву и каже „БиХ без ентитета, ако је могуће“; друга је у Бањалуци и каже „Независна РС, ако је могуће“; трећа је у Мостару и каже „Изборна јединица или трећи ентитет, ако је могуће“. Врло је јасно да се ми око тога нећемо договорити.

Због тога треба да прихватимо оно што је договорено, са чиме смо научили да живимо задњих 20 година, те да разлике оставимо по страни, а да се бавимо свакодневним проблемима. Увјерен сам да је то једина добитна комбинација за мир и стабилност, те нормалан развој, до чега ми је јако стало. Сматрам да морамо створити све могуће услове да наша дјеца овдје остану, а то је могуће ако смо у стабилној ситуацији, ако немамо сукоба и ако се бавимо стварима од којих се живи.

* Господине Иванићу, зовете ли британску војску да Вам помогне на октобарским изборима и спремате ли са Британцима „омчу око врата“ Додику, како Вас у СНСД-у оптужују?

ИВАНИЋ: Евидентно је да неким својим потезима ЕУФОР и међународне институције иду на руку Додику. То је случај и са причом о 40 британских војника који сада долазе. Мислим да је то потпуно непотребна прича.

С друге стране, ако се тај моћни СНСД препао 40 војника, онда је СНСД слабији него што и сам мислим. Страх од 40 војника, превелика галама коју су дигли, показује да су потпуно несигурни. Јадна је РС ако је може угрозити 40 војника. РС је пуно јача. Увјеравам Вас да би у било каквом сукобу, 40 бивших бораца Војске РС без проблема, ријешило све проблеме са тих 40 војника.

Евидентно је да Додик тражи тему за изборе, а кад нема друге, онда је главна тема 40 војника. У БиХ 40 војника не значи ништа. Они нити могу, нити ће моћи утицати на изборни резултат. СНСД ће изгубити не због 40 војника, него зато што је изгубио подршку народа у РС.

* Како уопште посматрате поновно актуелизовање приче о обојеним револуцијама?

ИВАНИЋ: Власт је уплашена народа и покушава да уплаши сопствени народ, причајући да иза свега стоје неки странци. То је замјена теза, али с друге стране показује колико је власт у РС слаба и колико је СНСД несигуран. Проглашавати непријатељским дјеловањем протесте људи, који су незадовољни јер им је угрожено елементарно достојанство, потпуно је нереално. То је типични примјер свих диктаторских режима.

Народ није против РС. То је наша република, наш дом, мјесто гдје живимо, мјесто до којег нам је стало, мјесто гдје растемо и развијамо се. Нико од људи који протестује није против РС. Сви ти људи су за РС, али другачију од оне какву је види СНСД.

* Када говоримо о протестима, немогуће је не поменути „Правду за Давида“. Како видите њихове активности, али и однос власти у РС према овом питању?

ИВАНИЋ: Ја спадам у групу политичара који ове протесте не коментаришу много. Не због тога што немам свој став, него зато што сматрам да би наше уплитање у то било контрапродуктивно тој групи. Група жели само једно – да се зна истина о том догађају и да се дође до правде. То је више него поштен захтјев.

Власт у суштини показује потпуну неодговорност према њиховим захтјевима. Више од 70 дана, колико трају протести, нема става да ли је у конкретном случају било елемената да је у питању убиство или је била случајна смрт. Тужилаштво није ништа рекло. Толико дана чекати, а не рећи ништа… Поставља се питање – до када. Игнорисањем захтјева људи окупљених у групу „Правда за Давида“, они само додатно подстичу протесте.

Крајње је вријеме да се Тужилаштво опредијели. Што дуже одгађа, имаће све тежу ситуацију. У крајњој линији, њихова је обавеза да након свег овог времена коначно кажу неки свој став. Искрено не разумијем шта их кошта да покрену истрагу као да је било у питању убиство, те да виде све доказе који се скупљају. Бјежање од нечега таквог показује неку врсту ирационалног страха, који ја не разумијем.

* Какав је Ваш став по питању хапшења бх. студента Селмира Мешетовића у Турској?

ИВАНИЋ: Ми смо као земља одговорни да штитимо интересе наших грађана, без обзира на то ко је у питању, а посебно када је ријеч о младом човјеку. Наша обавеза је да све могуће инструменте и утицаје које имамо искористимо да се тај млади човјек, ако ништа друго, брани са слободе.

То је наша обавеза и нема тих пријатељских односа са Турском који могу утицати на то да се ми одрекнемо заштите интереса наших људи. Обавеза свих нас јесте да станемо иза тог младог човјека и да му помогнемо да докаже своју невиност.

* Недавно сте разговарали са високим представником у БиХ Валентином Инцком, између осталог, о положају Срба у ФБиХ. Очекујете ли да ће ХДЗ БиХ, као водећа странка у кантонима са хрватском већином, исказати спремност да проведе одлуку Уставног суда ФБиХ којом је наложена измјена устава у ХНК, ЗХК и Посавском кантону, а која ће омогућити пуну конститутивност српском народу у тим дијеловима БиХ?

ИВАНИЋ: Подсјетићу јавност да је, на бази одлуке Уставног суда БиХ, прије 18 година била обавеза да се у ентитетима, али и кантонима проведе пресуда о конститутивности сва три народа. Дакле, прије 18 година имали смо одлуку која је била обавезујућа. Но, она није испоштована.

Све ми говори да ни ова одлука Уставног суда ФБиХ неће бити испоштована. Искрено мислим да је највећа одговорност, прије свега, СНСД-а јер је ова странка у једном од тих кантона у власти са ХДЗ-ом БиХ. Апсолутно не разумијем како је могуће да СНСД не обезбједи да Срби буду конститутивни у средини у којој власт зависи најдиректније од њих.

Срби у ФБиХ имају мноштво проблема о којима се не говори довољно. Треба отићи у Грахово и видјети како се живи у средини у којој до скоро није било амбуланте. Не говорим о дому здравља, него чак није било ни амбуланте. Да не говорим о томе како се финансирају здравствене институције у срединама гдје су Срби већина. Да не говорим о томе да чапљинска Општина изузима чак и приватне просторе и даје их под концесију… Много је проблема које је потребно ријешити. То јесте била тема разговора са високим представником.

* Разговарате ли о овим проблемима са колегом Драганом Човићем? Какав је ваш однос тренутно?

ИВАНИЋ: Наравно да разговарам. Коректан сам и имам врло коректан однос са Човићем. Међутим, политичка блискост ХДЗ-а БиХ и СНСД-а далеко је већа и кључна одговорност се ипак крије у том односу.

* Како оцјењујете однос са Бакиром Изетбеговићем?

ИВАНИЋ: Коректним. Но, не очекујем никакве велике, спектакуларне потезе до избора. Мислим да су кључне шансе пропуштене годину или двије раније. Непотребно је направљен негативни амбијент још од прегласавања поводом пописа становништва, које се показало потпуно ирационалним, преко непотребног оспоравања 9. јануара од чега нико није имао никакву корист, до ванинституционалног дјеловања поводом покушаја обнове тужбе против Србије. Све то су биле ствари које нису имале никакав ефекат, али су произвеле негативне посљедице. Дакле, коректно сарађујемо, али не очекујем никакве спектакуларне помаке, поготово не до краја овог мандата.

* Господине Иванићу, шта након краја овог мандата, односно гдје видите БиХ у наредне четири године?

ИВАНИЋ: Сматрам да ће наредне четири године однос Бошњака и Хрвата у ФБиХ остати главна тема. Ту и даље нема спремности за компромис и мислим да ће се и даље ићи на рјешење „или – или“. Дакле, или ће бити рјешење које је прихватљиво Бошњацима, а неприхватљиво Хрватима или ће бити рјешење које је прихватљиво Хрватима, а неприхватљиво Бошњацима. То значи да ћемо ући у озбиљну кризу. Према мом мишљењу, то све није добро за БиХ. Да би се ствари рјешавале, потребна је спремност на компромис. Нажалост, у овом тренутку не видим пуно људи који компромис виде као своју кључну карактеристику.

* Недавно сте се у Београду састали са предсједником Србије Александром Вучићем. Очекујете ли да ће званични Београд бити укључен у изборну кампању када је у питању избор члана Предсједништва БиХ из РС и предсједника РС?

ИВАНИЋ: Не очекујем, зато што мислим да Београд треба да сарађује са представницима Србима у РС, који су изабрани на изборима у РС. Мислим да код предсједника Србије сви грађани РС треба да имају исти статус, не везано за то коју политичку опцију они лично преферирају.

Тако сам се понашао када је у питању Србија. Никада нисам имао своје фаворите. Увијек сам се трудио да будем коректан и фер. Није моје да утичем на изборе у Србији. Увјерен сам да ни предсједник Србије неће утицати на изборе у БиХ. То од њега не треба ни очекивати.

https://vijesti.ba/clanak/409724/mladen-ivanic-o-bih-bez-entiteta-nezavisnoj-rs-i-trecem-entitetu-dodiku-covicu-izetbegovicu

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар