Федерација/БиХ

Изетбеговић: Ако Срби и Република Српска неће у НАТО – неће се ићи у НАТО

ЛИДЕР СДА ЗА РТРС РЕКАО: „У ОВОЈ ЗЕМЉИ НИКО НИКОМ ВИШЕ НИШТА НЕЋЕ НАМЕТАТИ“
  • Бошњачки минимум дефинисао овако: „Раније усвојени закони и одлуке морају бити испоштовани. Што се нас тиче, то може бити редуковани АНП у којем акценат може бити потпуно стављен на цивилни дио, а можемо координисати темпо са Србијом и, на крају крајева, прихватити оно што је круцијално важно за Србе – да нема чланства у НАТО без новог консензуса и договора, али се закони ове земље морају поштовати
  • Додатно прецизирао: „Морамо прихватити АНП који значи поштовање ранијих закона, а питање је до које мјере ће бити редукован. Такође, морамо прихватити да нема чланства у НАТО-у без новог договора. То је сасвим довољно да изађемо из ове ситуације, па ћемо се договарати даље. Ја не знам шта ће бити за 10 година
  • Изетбеговић открио да Савјет министара БиХ неће бити формиран без изборних побједника из Републике Српске и одбацио могућност формирања власти на нивоу БиХ са опозиционим странка у РС СДС и ПДП

ПРЕДСЈЕДНИК Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић изјавио је да БиХ неће ући у НАТО ако то не желе Срби и Република Српска.

„У овој земљи нико ником више ништа неће наметати. Када су у питању Срби и Република Српска, ако неће у НАТО – неће се ићи у НАТО“, рекао је Изетбеговић синоћ у политичком магазину Печат на РТРС.

Међутим, он наглашава да Годишњи национални програм за НАТО мора бити послат у Брисел јер то представља спровођење раније усвојених одлука.

„Раније усвојени закони и одлуке морају бити испоштовани и то сам с лидером ХДЗ-а Драганом Човицем и лидером СНСД-а Милорадом Додиком потписао 5. августа. Што се нас тиче, то може бити минимални аспект, редуковани АНП у којем акценат може бити потпуно стављен на цивилни дио, а можемо координисати темпо са Србијом и, на крају крајева, прихватити оно што је круцијално важно за Србе – да нема чланства у НАТО без новог консензуса и договора, али се закони ове земље морају поштовати“, истакао је Изетбеговић.

Лидер СДА тврди да АНП није услов за формирање Савјета министара, јер он представља, како је рекао, владавину закона и поштовање уставно-правног система у БиХ.

Изетбеговић тврди да СНСД блокира формирање власти, јер не прихвата нешто што је раније усаглашено и тиме не поштује стратешки интерес и уставно-правни конструкт БиХ. Наводи да СДА инсистира на компромису, који је, према његовим ријечима, близу.

„Морамо прихватити АНП који значи поштовање ранијих закона, а питање је до које мјере ће бити редукован. Такође, морамо прихватити да нема чланства у НАТО-у без новог договора. То је сасвим довољно да изађемо из ове ситуације, па ћемо се договарати даље. Ја не знам шта ће бити за 10 година“, истакао је Изетбеговић.

Он је поручио и да Савјет министара неће бити формиран без изборних побједника из Републике Српске и одбацио могућност формирања власти на нивоу БиХ са опозиционим странка у РС СДС и ПДП.

„Кад прихвате да ова земља има Устав и владавину закона, идемо са СНСД-ом и чекамо их“, рекао је он.

Када је ријеч о Резолуцији о војној неутралности коју је усвојила Народна скупштина Републике Српске, Изетбеговић сматра да је НСРС донела одлуку о питању које не спада у њену надлежност.

„Грађани Републике Српске имају своје представнике у Парламентарној скупштини БиХ, чија је то надлежност, јер то није надлежност ентитета“, навео је Изетбеговић.

Лидер СДА је појаснио зашто Републику Српску не назива пуним именом, већ „ентитет РС“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар