Федерација/БиХ

Изетбеговић: Бошњаци су бранили Турску као своју домовину – добро смо живјели заједно

ЕРДОГАН У `ЗЕТРИ`: МИ НИСМО ДОШЉАЦИ У ЕВРОПИ – НАШИ ПРЕЦИ СУ ХИЉАДУ ГОДИНА ЕВРОПЉАНИ
  • ЕРДОГАН: „БиХ је данас показала да није демократска само на ријечима него и на дјелу и у пракси, а то је доказала омогућивши нам окупљање данас и овдје. У вријеме када су славне европске демократије пале на испиту“
  • ИЗЕТБЕГОВИЋ: „Турска се успјешно носи са свим својим проблемима и још – даље напредује. Зато што ви сада имате човјека којег вам је Бог послао, а име му је Реџеп Тајип Ердоган. Кад вам Бог таквог човјека пошаље – имате обавезу да га помогнете, да будете на правој страни, да превагне права страна. Мало недостаје да права страна превагне, то су ваши гласови Турака из Европе. Будите уз свога лидера, будите уз Турску, будите уз побједу“
  • У раду конгреса УЕТД учествувују њени чланови из Њемачке, Аустрије, Белгије, БиХ, Данске, Финске, Француске, Холандије, Велике Британије, Шведске, Швајцарске, Италије, Мађарске, Македоније, Норвешке и Чешке

ТУРСКИ предсједник Реџеп Тајип Ердоган одржао је данас у сарајевској „Зетри“, предизборни митинг, пред више хиљада окупљених присталица који су стигли из више европских земаља.

Ердоган се на почетку обраћања захвалио свима који су дошли и пожелио да подржавају доброту и да им конгрес Уније турских демократа донесе свако добро.

„Ми нисмо дошљаци у Европу, наши очеви су хиљадугодишњи Европљани. Иако смо се након одласка Османлија повукли – наше везе са Европом никада нису прекинуте. Европа, која нам је до јуче била туђина, постала нам је домовина, нагласио је Ердоган.

„БиХ је данас показала да није демократска само на ријечима него и на дјелу и у пракси, а то је доказала омогућивши нам окупљање данас и овдје. У вријеме када су славне европске демократије пале на испиту“, рекао је Ердоган.

Напоменуо је и да турски народ у Европи не може бити сматран дошљацима.

Ердоган је поновио и да се не смију уништити везе између турског народа у Европи и домовини, наглашавајући да је Турска основала институцију која се бави питањима дијаспоре.

Како би се олакшало кориштење права гласа успоставили су гласачка мјеста на границама и у дипломатским представништвима.

Говорио је и о образовању у Турској и наставку шоколовања великог броја младих људи.

„Хиљаде наших младих људи из Европе долазе у нашу државу захваљујући нашим програмима”, рекао је Ердоган.

Рекао да постоје недостаци, али да ће и њих рјешити на најбржи начин. Најавио је и нове пројекте за турске држављане ван Турске и подршку турске за дјецу у дијаспори која желе да уче свој језик.

Лоше ријечи против мене, устврдио је, у неким земљама дешавају се због разједињености турске заједнице у тој земљи:

„Са једне стране у неким земљама можете видјети грађане са турском заставом, а са друге стране са заставом неких организација. Дошло је вријеме да се око заједничких вриједности окупе сви јер турско друштво посједује ту снагу. Не постоји разлика између Турака и Черкеза јер сви смо синови Адемови“.

Нагласио је да су европски Турци његовој партији дали већинску подршку и да се нада да подршци и на наредним ванредним изборима.

Ердоган је позвао све да 24. јуна гласају његову партију АК партију.

Скупу у Зетри присуствују Бакир Изетбеговић, предсједник СДА као и Сабија Изетбеговић и Денис Звиздић, предсједавајаући Савјета министара БиХ.

Према процјенама, скупу присуствује између 10.000 и 15.000 људи.

Изетбеговић: Бошњаци су бранили Турску као своју домовину

НАКОН интонирања химни БИХ и турске, окупљеним присталицама обратио се и Бакир Изетбеговић.

„Драги пријатељи из Турске и БиХ, добро дошли, драго ми је видјети измијешане заставе БиХ и Турске. Дуго смо ми заједно и добро смо живјели заједно и добро смо се борили заједно. Бошњаци су бранили Турску као своју домовину. Кроз историју судбина нам је била слична. Покушали су Турке и Бошњаке да одвоје од њихове вјере. Ми Бошњаци смо имали Алију Изетбеговића и не можете објаснити како смо успјели да се одбранимо – само божјом интервенцијом и вољом “, рекао је Изетбеговић.

„Данас не можете објаснити како Турска успијева да носи овакво бреме и тежину. Толико непријатеља унутар себе, на својим границама, са милионима избјеглица о којима скрби као о свом домаћем становништву, Турска не да се носи с тим, него даље напредује. Зато што ви сада имате човјека којег вам је Бог послао, а име му је Реџеп Тајип Ердоган. Кад вам Бог таквог човјека пошаље имате обавезу да га помогнете, да будете на правој страни, да превагне права страна. Мало недостаје да права страна превагне, то су ваши гласови Турака из Европе. Будите уз свога лидера, будите уз Турску, будите уз побједу“, закључио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

На конгресу УЕТД учествувују њени чланови из Њемачке, Аустрије, Белгије, БиХ, Данске, Финске, Француске, Холандије, Велике Британије, Шведске, Швајцарске, Италије, Мађарске, Македоније, Норвешке и Чешке.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Izetbegovic-Bosnjaci-su-branili-Tursku-kao-svoju-domovinu/479341

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар