Federacija/BiH

Izetbegović: Hrvati u FBiH čine 22%, a imaju 40% vlasti, u BiH ih je 12%, a imaju 33% vlasti

„U KANTONIMA U KOJIMA HDZ IMA VEĆINU – DOMINACIJA HRVATA JE STOODSTOTNA“
  • „U Srednjobosanskom kantonu, u kom Bošnjaci čine 60 odsto stanovništva, još trpimo relikte takve postratne dominacije, poput školskog programa iz Hrvatske i diploma sa šahovnicom umjesto grba BiH”

PREDSJEDNIK Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da je u kantonima u kojima HDZ BiH ima većinu dominacija Hrvata stoodstotna, te poručio da je potrebno izboriti se za prestanak diktature manjine nad većinom.

„U Srednjobosanskom kantonu, u kom Bošnjaci čine 60 odsto stanovništva, još trpimo relikte takve postratne dominacije, poput školskog programa iz Hrvatske i diploma sa šahovnicom umjesto grba BiH”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je za portal „Faktor” naveo da u Federaciji BiH, gdje Hrvati čine 22 odsto stanovništva, u vlasti učestvuju sa 40 odsto, a na nivou BiH, gdje čine 12 odsto stanovništva, u vlasti učestvuju sa 33 odsto, te da je to „redovno na račun Bošnjaka”.

„Tako da će se Bošnjaci morati u skoroj budućnosti izboriti za prestanak diktature manjine nad većinom, za poziciju koja im po Ustavu pripada – proporcionalnu zastupljenost u formiranju strukture vlasti”, istakao je Izetbegović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Govoreći o pitanju imovine BiH u Hrvatskoj, Izetbegović je ocijenio da se ta zemlja može spriječiti u „otimanju” imovine BiH, ali da očekuje otpore i opstrukcije i unutar BiH.

„Uvjeren sam da su za rješavanje ovog problema zainteresovani i vlasnici firmi čiju imovinu Hrvatska pokušava prisvojiti bez naknade, bez obzira kom narodu ti vlasnici pripadali. Ima tu dosta imovine firmi iz Republike Srpske, tako da će i srpski političari biti zainteresovani da se ona odbrani. Ova tema će biti razmatrana na sjednici Predsjedništva BiH početkom jula”, najavio je Izetbegović.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Izetbegović je ocijenio da postoji „neka minimalna šansa da razum prevlada” i da se za ove izbore usvoji privremeno rješenje kako bi se izbjegla kriza u formiranju vlasti.

„To rješenje, naravno, ne može biti u neskladu sa Ustavom Federacije BiH”, istakao je Izetbegović.

https://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Djevojcica-silovana-i-ubijena-uhapsen-Turcin/482476

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar