Федерација/БиХ

Изетбеговић, Комшић и Радончић: Нећемо дозволити промјену структуре УС и одлазак страних судија

БАКИР КАО АЛИЈА: АКТИВНОСТИ МИЛОРАДА ДОДИКА СУ НАСРТАЈ НА МИР У БиХ
  • Објавили: О одласку страних судија се може разговарати тек кад БиХ снажно крене у правцу ЕУ и НАТО

БАКИР Изетбеговић, лидер СДА, Фахрудин Радончић, лидер СББ и Жељко Комшић, лидер ДФ, поручили су лидеру СНСД Милораду Додику и званичницима Рeпублике Српске данас са заједничког састанка у Предсједништву БиХ да неће дозволити прелажење црвене линије, поручивши им да повуку недавне закључке дефинисане у НС РС.

„Нисмо ово урадили да уплашимо грађане него да бисмо рекли господину Додику да постоји црвена линија и постоје методе да се одговори на нешто што се зове очување БиХ“, казао је након данашњег састанка Радончић.

„Активности Милорада Додика су насртај на мир у БиХ. Нико неће одвојити од БиХ ниједан њен педаљ. Упозоравамо представнике међународне заједнице, нарочито ПИЦ и ОХР, како криза коју је изазвао Додик не би отишла у непредвиђеном правцу. Њихово нереагирање охрабрило је Додика. Од Србије тражимо да се придржава Дејтонског споразума. Нећемо пристати на уцјене и намјере да се воља ентитета наметне цијелој земљи. Нећемо дозволити промјену структуре Уставног суда и одлазак страних судија. О томе се може разговарати тек кад БиХ снажно крене у правцу ЕУ и НАТО-а. Позивамо ХДЗ да предложи кандидата за предсједника Федерације БиХ како бисмо деблокирали формирање власти. Тек тада можемо разговарати о промјени Изборног закона. Посљедица кризе је одлазак младих из БиХ и повлачење инвеститора“, рекао је Изетбеговић.

„Ово је позив Милораду Додику да се врати раду у институцијама према закону. Његово дјеловање ће највише наштетити Републици Српској, јер највише кредита и иннвестиција је намијењено РС. Мора се знати докле се може ићи, нема преговора о цјеловитости БиХ и државних институција. Треба нам свеобухватна реформа правосуђа и тек након тога можемо причати о одласку страних судија“, поручио је Жељко Комшић.

Изетбеговић је рекао да Додика треба да санкционишу Тужилаштво БиХ и ОХР јер само они имају механизме да то учине.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар