Федерација/БиХ

Изетбеговић: Макронова изјава о БиХ као темпираној бомби – тешка и неутемељена

„НИЈЕ ТО ОНО ШТО СМО НАУЧИЛИ ДА ФРАНЦУСКА РАДИ У ЕВРОПИ И НА БАЛКАНУ“
  • Лидер СДА: „Из Француске је отишло пет или шест пута више бораца на сиријска ратишта него из БиХ. У БиХ се тај проблем рјешава. Нико из БиХ у задње четири године није отишао, седам особа се вратило, једна ове године, па се може констатовати да смо се ми исхрвали с тим проблемом и да га Макрон овако враћа у БиХ“

ПРЕДСЈЕДНИК Странке демократске акције Бакир Изетбеговић изјавио је, осврћући се на изјаву француског предсједника Емануела Макрона, да се Босна и Херцеговина исхрвала с проблемом одласка бораца на ратишта у Сирији и Ираку.

Изетбеговић је Макронову изјаву да је БиХ „темпирана бомба“ окарактерисао као тешку и неутемељену.

„Ових дана што се дешавало с одбијањем давања кандидатског статуса и почињању преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, лоша је порука. Имао је улогу у томе Макрон и дао је тешке изјаве о НАТО-у и БиХ. Тешке и неутемељене изјаве. Из Француске је отишло пет или шест пута више бораца на сиријска ратишта него из БиХ. У БиХ се тај проблем рјешава. Чланица смо коалиције, нико из БиХ у задње четири године није отишао, седам особа се вратило, једна ове године, па се може констатовати да смо се ми исхрвали с тим проблемом и да га Макрон овако враћа у БиХ. Није ред и није утемељено“, поручио је Изетбеговић.

Према његовим ријечима, блокада ЕУ интеграција и довођење у питање чврстоће НАТО савеза није оно на шта је БиХ научила од Француске.

„Није то оно на шта смо научили да Француска ради у Европи, на Балкану. Ми се надамо да ће се француска политика вратити на линију ранијих предсједника пријатељске нам земље“, изјавио је Изетбеговић.

U опсежном интервјуу за The Economist, предсједник Француске Емануел Макрон је казао да је Босна и Херцеговина темпирана бомба тик уз Хрватску.

Звиздић: На страна ратишта из БиХ отишло ни мање ни више људи него из других земаља

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара БиХ Денис Звиздић тврди да „из БиХ на страна ратишта није отишло ни мање, ни више грађана него из било које земље западног Балкана или Европе“, те да због тога „БиХ није и неће бити било каква пријетња“.

Реагујући на изјаву француског предсједника Емануела Макрона да БиХ представља темпирану бомбу због повратка џихадиста, Звиздић је истакао „да је заустављен одлазак грађана БиХ на страна ратишта“, те да „ниједан грађанин БиХ није учествовао у неком терористичком акту у Европи или у свијету“.

„То говори о нашој озбиљној посвећености борби против тероризма, а што је резултирало и врло јасном констатацијом у извјештајима релевантних институција и агенција које говоре да је БиХ врло кредибилан партнер у борби против тероризма и партнер у глобалној коалицији у борби против терористичке организације `Исламска држава`“, наведено је у писаној изјави Звиздића.

Он каже да је БиХ, према релевантним информацијама међународних институција и агенција, па и посљедњим извјештајима Стејт департмента, „значајно напредовала у борби против тероризма и свих облика екстремизма“.

Истичући да БиХ остаје посвећена борби против тероризма, Звиздић је указао да податке о овим питањима треба тражити директно од овлаштених институција и агенција из БиХ, јер су само то праве и релевантне чињенице, односно подаци који могу бити провјерени.

„Информације никако не треба узимати од оних који су недобронамјерно оријентисани ка БиХ и који таквим изјавама наносе немјерљиву штету међународном угледу и кредибилитету БиХ, која се налази у фази и европских и НАТО интеграција“, навео је Звиздић.

Џаферовић: Главни проблем су неке ретроградне снаге унутар БиХ и у сусједству

БОШЊАЧКИ члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да ј изјава предсједника Француске Емануел Макрона да ј „БиХ темпирана бомба која куца тик крај Хрватске“ неутемељена и да су ретроградне снаге основни проблем БиХ.

Џаферовић је позвао предсједника Француске да помогне у томе.

„Мислим да је предсједник Макрон морао да води рачуна јер неке ретроградне снаге у окружењу и унутар БиХ желе да БиХ има такав проблем“, истакао је Џаферовић и додао да је Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић позвао на састанак француског амбасадора у БиХ и да ће се након тог састанка знати да ли има потребе за ванредном сједницом Предсједништва.

Џаферовић се такође осврнуо и на приједлог предсједавајућег Представничког дома БиХ Дениса Звиздића да се обуставе плате парламентарцима, јер Парламент не ради.

„Свако има право да учествује у Парламенту али нема право да блокира. Мислим да је приједлог опозиције на добром трагу“, истакао је Џаферовић који мисли да треба увести санкције за недоласке – новчане, али и санкцију одузимања мандата.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар