Федерација/БиХ

Изетбеговић: Не одустајем од апелације која ће оспорити име Републике Српске

ИЗЈАВИО ДА ЈЕ „ПРИХВАТАЊЕ КРИЗЕ“ ЈЕДИНИ НАЧИН ДА СЕ КРЕНЕ НАПРИЈЕД
  • Није никаква срамота у политици се предомислити и на томе причекати. Ево, предомислили смо се и причекаћемо (око имена РС).  Али једна од оних дискриминација које боду очи јесте та да се један ентитет зове само по једном народу. Кад ћемо шта радити, о томе ћемо одлучити
  • Са оваквим понашањем господина Додика, нама је боље прије се суочити са тим него касније
  • „Регионално уређена БиХ – то је једна од политика за коју ћемо се ми борити, у коју ћемо гледати да убиједимо друге. Ништа се у овој земљи неће десити на силу. Мора доћи до консензуса, до тога да се сложимо око неких ствари. Не треба се љутити што СДА има своје визије, своја гледања на будућност. На примјер НАТО. Нема чланства у НАТО-у док се сви не усагласимо, али има поштовања донесених закона кретања ка НАТО

БАКИР Изетберговић, стари-нови лидер СДА, изјавио је, након што је реизабран на функцију предсједника странке, да никада неће одустати од „борбе против дискриминације“ када је ријеч о називу Република Српска, те да је прихватање кризе у формирању власти једини начин да БиХ крене напријед.

Изетбеговић је рекао новинарима да је „учинио све да БиХ изађе из кризе“, али да „има историјских момената када је једини начин да се крене напријед прихватање кризе“.

„Са оваквим понашањем господина Додика, нама је боље прије се суочити са тим него касније“, рекао је Изетбеговић.

Говорећи о апелацији којом би се оспорио назив Републике Српске, Изетбеговић је рекао да „никад неће одустати од борбе против дискриминације“.

„Једна од оних које боду очи јесте та дискриминација да се један ентитет зове само по једном народу. Кад ћемо шта радити, о томе ћемо одлучити“, рекао је Изетбеговић.

Он каже да је овај пут реакција међународне заједнице, судија у Уставном суду, а прије свега људи у српском корпусу које не представља Додик, била таква да је процијењено да томе није час.

„Није никаква срамота у политици се предомислити и на томе причекати. Ево, предомислили смо се и причекаћемо“, рекао је Изетбеговић.

Осврнуо се и на Програмску декларацију усвојену на данашњем Конгресу, а која је изазвала низ реакција унутар БиХ.

„Неке странке ставе у свој програм дисолуцију од БиХ, па то не дигне толику прашину, као ово што је СДА рекла да је њена претензија, жеља, приоритет  регионално уређена БиХ. Те регије би биле базиране на логичним принципима, територијалним, историјским, саобраћајним, на оном како су свуда у свијету на двије ноге постављене ствари, а не на неком етничком принципу. То је изазвало реакције. То су жеље СДА, то су политике за које ћемо се ми борити и за које ћемо гледати да убиједимо друге. Ништа се у овој земљи неће десити на силу.

Мора доћи до консензуса, до тога да се сложимо око неких ствари. Не треба се љутити зато што СДА има своје визије, своја гледања на будућност. На примјер НАТО. Нема чланства у НАТО-у док се сви не усагласимо, али има поштовања донесених закона кретања ка НАТО-у, јер то смо већ прошли, то смо договорили. Надамо се да ћемо успјети убиједити српски корпус у БиХ и српске политичаре да се крећемо у том логичном смислу“, нагласио је Изетбеговић.

 

2 Коментара

  • Како је дивно видјети кад залутало јагње још увијек зна да чита азбучну србицу. Даће Бог и да пропише. За разлику од постројавања „тврдих бомбона с цртом“, за то чак не треба да се тражи ни одобрење.

Кликни овде да поставиш коментар