Federacija/BiH

Izetbegović: Ne odustajem od apelacije koja će osporiti ime Republike Srpske

IZJAVIO DA JE „PRIHVATANJE KRIZE“ JEDINI NAČIN DA SE KRENE NAPRIJED
  • Nije nikakva sramota u politici se predomisliti i na tome pričekati. Evo, predomislili smo se i pričekaćemo (oko imena RS).  Ali jedna od onih diskriminacija koje bodu oči jeste ta da se jedan entitet zove samo po jednom narodu. Kad ćemo šta raditi, o tome ćemo odlučiti
  • Sa ovakvim ponašanjem gospodina Dodika, nama je bolje prije se suočiti sa tim nego kasnije
  • „Regionalno uređena BiH – to je jedna od politika za koju ćemo se mi boriti, u koju ćemo gledati da ubijedimo druge. Ništa se u ovoj zemlji neće desiti na silu. Mora doći do konsenzusa, do toga da se složimo oko nekih stvari. Ne treba se ljutiti što SDA ima svoje vizije, svoja gledanja na budućnost. Na primjer NATO. Nema članstva u NATO-u dok se svi ne usaglasimo, ali ima poštovanja donesenih zakona kretanja ka NATO

BAKIR Izetbergović, stari-novi lider SDA, izjavio je, nakon što je reizabran na funkciju predsjednika stranke, da nikada neće odustati od „borbe protiv diskriminacije“ kada je riječ o nazivu Republika Srpska, te da je prihvatanje krize u formiranju vlasti jedini način da BiH krene naprijed.

Izetbegović je rekao novinarima da je „učinio sve da BiH izađe iz krize“, ali da „ima istorijskih momenata kada je jedini način da se krene naprijed prihvatanje krize“.

„Sa ovakvim ponašanjem gospodina Dodika, nama je bolje prije se suočiti sa tim nego kasnije“, rekao je Izetbegović.

Govoreći o apelaciji kojom bi se osporio naziv Republike Srpske, Izetbegović je rekao da „nikad neće odustati od borbe protiv diskriminacije“.

„Jedna od onih koje bodu oči jeste ta diskriminacija da se jedan entitet zove samo po jednom narodu. Kad ćemo šta raditi, o tome ćemo odlučiti“, rekao je Izetbegović.

On kaže da je ovaj put reakcija međunarodne zajednice, sudija u Ustavnom sudu, a prije svega ljudi u srpskom korpusu koje ne predstavlja Dodik, bila takva da je procijenjeno da tome nije čas.

„Nije nikakva sramota u politici se predomisliti i na tome pričekati. Evo, predomislili smo se i pričekaćemo“, rekao je Izetbegović.

Osvrnuo se i na Programsku deklaraciju usvojenu na današnjem Kongresu, a koja je izazvala niz reakcija unutar BiH.

„Neke stranke stave u svoj program disoluciju od BiH, pa to ne digne toliku prašinu, kao ovo što je SDA rekla da je njena pretenzija, želja, prioritet  regionalno uređena BiH. Te regije bi bile bazirane na logičnim principima, teritorijalnim, istorijskim, saobraćajnim, na onom kako su svuda u svijetu na dvije noge postavljene stvari, a ne na nekom etničkom principu. To je izazvalo reakcije. To su želje SDA, to su politike za koje ćemo se mi boriti i za koje ćemo gledati da ubijedimo druge. Ništa se u ovoj zemlji neće desiti na silu.

Mora doći do konsenzusa, do toga da se složimo oko nekih stvari. Ne treba se ljutiti zato što SDA ima svoje vizije, svoja gledanja na budućnost. Na primjer NATO. Nema članstva u NATO-u dok se svi ne usaglasimo, ali ima poštovanja donesenih zakona kretanja ka NATO-u, jer to smo već prošli, to smo dogovorili. Nadamo se da ćemo uspjeti ubijediti srpski korpus u BiH i srpske političare da se krećemo u tom logičnom smislu“, naglasio je Izetbegović.

 

2 Komentara

  • postroji 505-u u Sanskim Mostu,i 7 m.b.na Ozrenu i da se krene u oslobadjanje okupiranih prostora,samo zatrazi odobrenje od Amerikanaca,Njemaca i Turaka!

  • Kako je divno vidjeti kad zalutalo jagnje još uvijek zna da čita azbučnu srbicu. Daće Bog i da propiše. Za razliku od postrojavanja „tvrdih bombona s crtom“, za to čak ne treba da se traži ni odobrenje.

Klikni ovde da postaviš komentar