Федерација/БиХ

Изетбеговић потеже тужбу против Хрватске због Пељешког моста

ОЦИЈЕНИО ДА ЗАГРЕБ МОСТОМ УГРОЖАВА СУВЕРЕНИТЕТ БиХ И ЊЕН ПРИСТУП ОТВОРЕНОМ МОРУ
  • Бакир ИЗЕТБЕГОВИЋ: „Неопходно је да БиХ заштиту својих права тражи пред међународним институцијама. Заштита суверених права БиХ није питање једног човјека или једног народа, него уставна и законска обавеза свих представника и институција БиХ“

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Председништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић најавио је тужбу против Хрватске због почетка градње Пељешког моста, јер сматра да се на тај начин угрожава суверенитет БиХ и њено право на приступ отвореном мору.

„Најава да ће Хрватска почети радове на изградњи Пељешког моста, игноришући противљење надлежних институција Босне и Херцеговине и одредбе Конвенције УН о праву мора, представља флагрантно угрожавање сувереног права БиХ на приступ отвореном мору“, навео је Изетбеговић у саопштењу.

Он је оцијенио да Хрватска „већ дуже од 12 година избјегава да са БиХ постигне договор о разграничењу, који мора да претходи остваривању права Хрватске да повезује своје територије и остваривању права БиХ на приступ отвореном мору“.

„БиХ не оспорава Хрватској остваривање њених права. Све што тражимо је да се поштују наша права, загарантована Конвенцијом УН. Институције БиХ су у протеклих 12 година, кроз комуникацију с институцијама Хрватске, предузеле све неопходне радње како би заштитиле права која нашој земљи припадају по међународном праву“, навео је Изетбеговић.

Он је навео да је Предсједништво БиХ 2007. године усвојило закључак и службеним актом затражило од Хрватске да заустави градњу Пељешког моста, док се не ријеши отворено питање везано за идентификацију морске граничне линије и приступа БиХ отвореном мору.

„То је јединствен и јасан став БиХ који није мијењан другим закључцима и одлукама“, додао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Навео је да су институције БиХ од 2014. до данас усвојиле низ закључака у којима се понавља ранији став Предсједништва БиХ у вези са Пељешким мостом.

„Иако су институције Хрватске све вријеме биле упознате с недвосмисленим ставом БиХ, Хрватска је приликом конкурисања за средства за изградњу Пељешког моста обавијестила Европску комисију да са БиХ нема никаквог спора, што је ноторна неистина“, казао је Изетбеговић.

Он је подсјетио да је генерални директор Главне Дирекције за регионалну и урбану политику Европске комисије у септембру прошле године позвао Хрватску да ријеши отворена питања с БиХ око изградње моста Копно-Пељешац.

Од Хрватске је у међувремену затражено и да се уздржи од било каквих активности које би за посљедицу имале увлачење ЕУ у правне и финансијске обавезе због покренутих парница треће стране.

Изетбеговић је навео и да Хрватска на то „није одговорила на задовољавајући начин“ и додао да је Загреб, упркос свему, игнорисао и оглушио се на све покушаје надлежних институција БиХ да се то отворено питање ријеши дијалогом, у духу добросусједских односа и Конвенције УН.

„Због тога ће бити неопходно да БиХ заштиту својих права тражи пред међународним институцијама. Заштита суверених права БиХ није питање једног човјека или једног народа, него уставна и законска обавеза свих представника и институција БиХ“, додао је Изетбеговић.

БиХ, а нарочито бошњачки политичари, сматрају да Хрватска изградњом Пељешком моста онемогућава Босни и Херцеговини излаз на отворено море код Неума, на шта она има право према конвенцијама УН.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар