Federacija/BiH

Izetbegoviću propade „republika BiH“ pa se hvata za „supremaciju države nad entitetima“

DODIKU SDA PRIPISUJE „OČAJNIČKE ILUZIJE“ I „IZMIŠLJANJE PRAVA NA SAMOOPREDJELJENJE“
  • SDA ocijenila da zaključci GO SNSD, kojima se najavljuje „aktiviranje prava na samoopredjeljenje“, predstavljaju grubo potkopavanje mira i stabilnosti u BiH, i direktni napad na Dejtonski mirovni sporazum, koji nijednim svojim slovom ne dopušta mogućnost samoopredjeljenja entitetima ili narodima

NAĐOŠE se Bošnjaci u kaši na koju nisu računali, iako su je sami zakuvali. Odrekoše se glavnog rezultata kongresa SDA – programske deklaracije koja je lansirala „republiku BiH“ – i američka ambasada u Sarajevu i Valentin Incko.

Zato SDA pokušava da se drže taktike: napad je najbolja odbrana.

Saopštila je da zaključci GO SNSD-a, u kojima se najavljuje „aktiviranje prava na samoopredjeljenje“, predstavljaju grubo potkopavanje mira i stabilnosti u BiH, i direktni napad na Dejtonski mirovni sporazum, koji nijednim svojim slovom ne dopušta mogućnost samoopredjeljenja entitetima ili narodima.

„Entitet RS postoji isključivo na temelju Dejtonskog mirovnog sporazuma, i ne posjeduje nikakva prava, osim onih koja su taksativno pobrojana u Dejtonskom sporazumu. Sve ostalo su očajničke iluzije Milorada Dodika i SNSD-a, koje predstavljaju opasan avanturizam i prvorazrednu sigurnosnu prijetnju“, navodi se u saopštenju SDA.

Čak se tvrdi da se Dodik i SNSD bave izmišljanjem prava na samoopredjeljenje RS, kroz neozbiljnu i pogrešnu interpretaciju UN-ovih konvencija, čiji su jedini potpisnici države, a ne regije ili entiteti, uz najave jednostranog aktiviranja tog «prava» i upozorava da to predstavlja opasno napuštanje okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao najrelevantnijeg akta kojim je definisan trenutni status BiH u poretku međunarodnog prava, a samim time i stabilnost i mir u Bosni i Hercegovini i ovom dijelu Evrope.

„Dejtonski mirovni sporazum moguće je mijenjati samo konsenzusom, a sve dok se SDA pita u tom procesu, jedine moguće izmjene su harmonizacija s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i implementacija Mišljenja Evropske komisije, s ciljem jačanja građanskog principa i supremacije države nad entitetima“, navode iz SDA.

Tvrde i da „Dodikove opasne antidejtonske, antikonsenzualne i secesionističke poruke zahtijevaju urgentnu i odlučnu reakciju Vijeća za implementaciju mira i OHR-a, a sam Dodik i SNSD moraju shvatiti da bi jednostranim napuštanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma ugrozili mir, ali i poništili jedini akt na temelju kojeg postoje entiteti u BiH, te sebe doveli u politički i strateški ćorsokak iz kojeg će teško naći izlaz“.

Milorad Dodik, predsednik SNSD-a, rekao je danas da je Glavni odbor te stranke zaključio da je neprihvatljiva deklaracija SDA i potvrdio da Srpska treba da traži „afirmaciju“ prava na samoopredjeljenje ukoliko se ne bude poštovao Dejtonski mirovni sporazum.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar