Федерација/БиХ

Калинић: Промјене Устава РС треба да антиципирају будући статус Српске

„И ДЕЈТОН И КОСМЕТ СУ, МЕТАФОРИЧКИ ГЛЕДАНО, ЈЕДАН ЗАМРЗНУТИ КОНФЛИКТ“
  • Савјетник српског члана Предсједништва Драган КАЛИНИЋ: „Разумљив ми је Џаферовићев радикализам када каже ‘да Српске не може бити без БиХ’, иако је то само по себи чиста бесмислица, али не могу разумијети Шаровићев опортунизам када тврди да сада не би требало ‘таласати’ о Дејтонском споразуму
  • „Приближавају дани одлуке о Косову и каква год та одлука да буде она ће се неминовно одразити на статус српског националног корпуса.Ми не смијемо пропустити овај, по много чему историјски тренутак да дугорочно ријешимо своје питање у оквиру изворног Дејтонског споразума или, ако се настави његово урушавање, изван тог оквира
  • Република Српска је већ сада више од ентитета, али и даље мање од државе. Ако сада не подвијемо реп, онда ће, прије свега, од наше чврстине, јединства и истрајности зависти шта ће Српска бити у будућности

ИЗЈАВА српског члан Предсједништва БиХ Милорада Додика да је рјешење питања Космета потребно везати са будућим статусом Републике Српске у оквиру БиХ јасан је сигнал да се ово питање више не би требало гурати под тепих, оцијенио је савјетник српског члана Предсједништва Драган Калинић.

„Нажалост, оно се данас рјешава у много сложенијим међународним околностима након што су пропуштене прилике да се ријеши у Дејтону, односно у Рамбујеу. И Дејтон и Космет су, метафорички гледано, један замрзнут конфликт“, рекао је Калинић у изјави за Срну.

Он је нагласио да унутрашње и вањске силе, које су дезинтегрисале Југославију, а сада су активне на дезинтеграцији Србије, упорно настоје да у БиХ задрже статус кво како би, прије свега, задовољиле апетите бошњачке политичке елите.

Калинић је констатовао да се поставља питање докле ће Срби толерисати да буду у перманентном историјском минусу.

„Разумљив ми је Џаферовићев радикализам када каже ‘да Српске не може бити без БиХ’, иако је то само по себи чиста бесмислица, али не могу разумијети Шаровићев опортунизам када тврди да сада не би требало ‘таласати’ о Дејтонском споразуму“, рекао је Калинић.

Према његовим ријечима, сви они би требало да прочитају интервју познатог дипломате Хенрија Кисинџера који је прије петнаестак година дао новинару Чарли Роузу у којем је говорио о томе шта је у историјском смислу БиХ и зашто је право Срба на самоопредјељење неприкосновено.

Он је навео да се приближавају дани одлуке о Косову и каква год та одлука да буде она ће се неминовно одразити на статус српског националног корпуса.

„Ми не смијемо пропустити овај, по много чему историјски тренутак да дугорочно ријешимо своје питање у оквиру изворног Дејтонског споразума или, ако се настави његово урушавање, изван тог оквира. Оваква долазећа ситуација захтијева пуно српско јединство и у Српској и у Србији, а и шире, јер смо то дужни и будућим генерацијама, али и због оних који су животом платили борбу за слободу и равноправност нашег народа на овим балканским просторима“, поручио је Калинић.

Он је нагласио да је несумњиво да би промјене Устава Српске, које се најављују и које би биле верификоване на референдуму, требало да антиципирају тај будући статус Српске.

„Република Српска је већ сада више од ентитета, али и даље мање од државе. Ако сада не подвијемо реп, онда ће, прије свега, од наше чврстине, јединства и истрајности зависти шта ће Српска бити у будућности“, упозорио је савјетник српског члана Предсједништва БиХ Драган Калинић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар