Glavno Federacija/BiH

Komemoracija u Potočarima ove godine bez stranih državnika

POČELA EMITOVANJEM VIDEO-PORUKA I OBRAĆANJIMA BOŠNJAČKIH ZVANIČNIKA
  • Među prisutnima ima i stranih držvaljana iz islamskih zemalja, kao što je bilo i prethodnih godina

U POTOČARIMA kod Srebrenice završena je komemoracija održana povodom 25 godina od stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine.

Program je počeo emitovanja video poruka upućenih povodom godišnjice i obraćanjem zvaničnika u komemorativnoj sali.

Nakon toga pristupilo se odavanju pošte nastradalim i delegacije su položile cvijeće u Memorijalnom centru.

Zbog epidemije virusa korona ove godine nije bilo stranih državnika.

Uprkos upozorenjima i pozivima Organizacionog odbora da se ne dolazi danas u Potočare, jer se to može učiniti i drugim danima, okupilo se više hiljada građana.

Zvaničnici su se pridržavali distance i epidemiloških mjera, a organizatori su nastojali da skup prođe uz poštovanje mjera zaštite od virusa korona, te je organizovano mjerenje temperature na ulazu u Memorijalni centar, gdje je omogućena i dezinfekcija ruku.

Uprkos tome, okupljeni se nisu pridržavali epidemioloških preporuka i bili su u masi bez obzira na preporuke koje se tiču broja prisutnih na skupovima.

Među prisutnima ima i stranih držvaljana iz islamskih zemalja, kao što je bilo i prethodnih godina. Oni su tu stigli u privatnom angažmanu.

Ove godine nije bilo organizovanog autobuskog prevoza iz raznih krajeva zbog loše epidemiološke situacije.

Nakon polaganja cvijeća obavljen je vjerski obred, a u 13.20 časova je počeo ukop posmrtnih ostataka devet identifikovanih lica, čime je program završen.

Današnji skup u Potočarima protekao je mirno, a obezbjeđivali su ga Policija Republike Srpske i druge bezbjednosne agencije u BiH.

Režim saobraćaja na putevima koji vode prema Srebrenici bio je izmijenjen zbog komemoracije, te je na pojedinim raskrsnicama bilo kraćih zastoja.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar